Reviews

Gehoorbescherming voor je kind

Geluid en decibels in en uit de buik

Al van jongs af aan ga ik naar de schietclub*, eerst sporadisch met mijn papa en daarna iets minder sporadisch met mijn man.
Het voorwerp dat onlosmakend samengaat met de schietclub (buiten het vuurwapen) is gehoorbescherming. Je komt er niet in zonder degelijke bescherming voor je gehoor. En zo hoort het natuurlijk ook.

*Voor een algemener artikel kan men hier "festival" zetten.

Toen ik zwanger was van de eerste, zette me dit wel aan het denken…

Want zoals je wel (of niet) weet begint de ontwikkeling van het gehoor al in de baarmoeder en kan je kindje rond de 5de maand van de zwangerschap al horen (de stem van de moeder, haar hartslag en sommige harde geluiden buiten de buik).

Maar als je kindje al kan horen, kan er dan ook al gehoorschade optreden?

Want ik kan bij mezelf wel een koptelefoon opzetten, maar dat gaat niet bij het kindje in mijn buik. (Ik moet zeggen dat ik al vreemde, kussens-rond-buik-binden-gedachten had, maar die heb ik aan de kant geschoven)

Eerst en vooral, wat is geluid?

Geluid is eigenlijk niets meer dan trillingen die onze oren bereiken. Deze trillingen kunnen zich voortplanten doorheen lucht, vloeistoffen en vaste stoffen.

VLOEISTOFFEN.

Waar zit je kindje in? Inderdaad, in de baarmoeder, in vruchtwater… Maar het geluid bereikt je kindje niet zomaar, er is een overgang van lucht naar vocht en vet.

Dit zorgt voor een demping van ongeveer 40 dB, tel daarbij dat het gehoor nog niet volledig ontwikkeld is, dan weet je dat je wel wat marge hebt qua geluidsoverlast.

Maar dan weet je ook dat het vooral de harde (en lage) geluiden zijn die je kindje gemakkelijk bereiken. En laten dit nu de geluiden zijn waar je kindje niet van houdt.

Je kindje zal meer houden van zachte, hoge tonen (de moederstem en kinderstemmen zijn hier perfecte voorbeelden van, sorry papa!). Vertrouwde geluiden werken rustgevend en zullen na de bevalling herkend worden (Dit is je kans, papa ;))

Maar laten we even terugkomen op die schadelijke geluiden. Langs alle kanten wordt er met cijfers en decibels gegooid:

  • < 75 dB = veilig
  • > 85 dB = 8u veilig (per 3 dB verdubbelt de geluidsdruk en halveert de tijd dat je gehoor veilig is)
  • > 140 dB = onmiddellijke gehoorschade
  • Gehoorschade verschijnselen treden heel geleidelijk op en gehoorverlies kan niet hersteld worden…

Maar wat betekenen die decibels nu in het echte leven? Met deze tabel (van de CM) kan je een hoeveelheid decibels koppelen aan een geluid:

Wanneer we nu kijken naar mijn hobby in de schietclub dan bedraagt dit al snel het maximum van 170 dB (variërend van 90 dB tot 170 dB, afhankelijk van kaliber en type vuurwapen).

Zonder gehoorbescherming dus goed voor onmiddellijke gehoorschade.

Maar wat betekend dat voor de ongeboren baby?

*Rose haalt telmachine boven* 170 dB vuurwapen – 40 dB demping = 130 dB = gehoorschade vanaf 0,8 sec.

Maar wanneer je de tabel bekijkt dan zie je dat niet enkel vuurwapens bovenaan staan, maar bijvoorbeeld ook een festival.

Het is trouwens niet alleen het harde geluid dat slecht is voor je kindje. Wanneer je bijvoorbeeld naar (te) luide muziek luistert, dan versnelt je hartritme, en een versneld hartritme zorgt voor stress. En zoals dit voor iedereen geldt, is stress niet gezond!

Natuurlijk zijn hier gradaties in en kan je gerust eens naar een festival gaan, jezelf binnen opsluiten totdat je baby er is, lijkt me ook niet zo’n strak plan.

En wat als je baby’tje er is. Hoe zit het dan met de gehoorbescherming?

Extreem lawaai en zware basgeluiden kunnen al snel leiden tot gehoorbeschadiging die zich dan op latere leeftijd manifesteert…

Denk maar aan een festival of een simpele carnavalsoptocht.

Wel, ze vinden overal wel iets op: Gehoorbescherming voor kinderen!

Em’s 4 Bubs Earmuffs

Zo was onze oudste net 3 maanden toen hij zijn eerste festival meepikte. We hadden even gezocht naar de ideale gehoorbescherming voor ons mormel en kwamen al snel uit op de Em’s 4 Bubs Earmuffs.

Dit zijn oorkappen voor baby’tjes vanaf 3 (op andere verkoopsites staat 0) maanden tot ongeveer 18 maanden.

De oorkappen zitten vast aan een elastische band waardoor er geen druk komt op de kwetsbare fontanel. Het zou een gemiddelde demping hebben van 26 dB en is beschikbaar in verschillende kleuren.

Ons monster heeft de koptelefoon altijd goed aangelaten en heeft er ook zalig mee geslapen. Pas toen hij richting de 18 maanden ging vond hij het wel eens leuk om aan de oorkappen te trekken en dan is het iets lastiger om de oorkappen terug op hun plaats te krijgen.

Jippie’s kindergehoorbescherming

Tijd dus voor een nieuwe koptelefoon! Toen onze eerstgeborene dus wat ouder was, gingen we dus opnieuw op zoek naar een geschikte gehoorbescherming. We kwamen uit bij Jippie’s kindergehoorbescherming.

Dit is een koptelefoon met een harde boog, is geschikt voor kinderen van 18 maanden tot 12 jaar (Hij past mij zelfs nog!) en geeft een gemiddelde demping van 25 dB. Daarbij ziet het er ook nog eens leuk uit en zit het goed. Je kan de koptelefoon heel handig opplooien waardoor hij gemakkelijk in je handtas of verzorgtas past.

Het monster heeft al veel bekijks gekregen met zijn coole koptelefoons. En zelf voel ik me natuurlijk een erg verantwoorde ouder met een kind met zo’n koptelefoon op mijn schoot 🙂

x Rose x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d