Smeuïge chocoladecake

on

Let them eat chocoladecake!

Chocolade, krijgen we er eigenlijk ooit genoeg van? In zijn gewone vorm (a.k.a. de chocoladereep), ik persoonlijk wel. Maar als ingrediënt, niet!

Laatst had mijn man een reünie met potluck*. Naast iets hartigs wilde ik ook graag iets zoets naar de tafel brengen, en zoals Marie-Antoinette ooit zei: Let them eat cake! (Ook al is het dan een geheel uit de context getrokken, verkeerd vertaalde, uitspraak…)

*”Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer of groep deelnemers eten meebrengt (vaak zelf bereid) en dat deelt met alle andere aanwezige gasten. Het idee is dat men met minimale kosten toch een zeer gevarieerde maaltijd heeft, waarbij het “luck”-element speelt.” Aldus Wikipedia.

Ken je de kinderfilm ‘Matilda’ naar het boek van Roald Dahl? Stomme vraag natuurlijk, wie kent het boek of de film nu niet? Nee, serieus? Maar als allerbelangrijkste, herinner je de scene met de chocoladecake? Wel, dié chocoladecake nam ik mee naar de potluck.

Nou, niet dé cake vanuit het kookboek van Roald Dahl (dat blijkbaar ook bestaat), maar een cake die net zo smaakt als dat de cake van Matilda zou smaken in mijn gedachten. Kom je er nog aan uit? Zodra je het proeft, weet je wat ik bedoel!

Ook hij had er zin in!

Ingrediënten:

    • 225gr bloem
    • 40gr cacao
    • 1/2 theelepel zout
    • 240ml water
    • 300gr bloem
    • 385gr suiker
    • 1 1/2 theelepel baksoda
    • 2 eieren
    • 115gr zure room
  • Chocolade glazuur (zeer belangrijk onderdeel)
    • 115gr chocolade
    • 1 1/2 eetlepel ahornsiroop
    • 240ml room
    • 1 1/2 eetlepels suiker (45gr)

Deze diashow vereist JavaScript.

Bereiding:

  1. Smelt de boter samen met de cacao, het zout en het water op een laag vuur. Zet het vuur uit.
  2. Voeg de bloem, suiker en baksoda toe aan het mengsel
  3. Voeg de 2 eieren toe (maak wel dat het mengsel niet te warm is en je onmiddellijk begint te roeren, anders krijg je gekookte eieren)
  4. Meng de zure room erbij
  5. Giet het mengsel in een ingevette bakvorm en plaats het voor 40 à 45 minuten in de oven  op 175°C.
  6. Gebruik de uitgelekte ketel opnieuw en doe er alle ingrediënten voor de glazuur in en smelt op een laag vuur. Laat het even koken terwijl je goed blijft roeren. Zet het vuur uit.
  7. Controleer met een prikker of de cake niet té nat is, indien goed dan mag de cake uit de oven en wat afkoelen in de taartvorm.
  8. Haal de cake uit de vorm en plaats hem op een bord (liever niet op een rooster)
  9. Giet een deel van de glazuur over de taart. Laat het wat intrekken en harder worden vooraleer je de rest van de glazuur er overheen giet. Zo voorkom je dat alle glazuur er gewoon vanaf loopt (wat voor een deel wel zal gebeuren hoor)
  10. Snij de cake in niet al te grote stukken want hij valt heeeeeeeel zwaar! Laat smaken!

Het is de bedoeling dat de cake nog een beetje “nat” is, te vergelijken met een brownie. Wanneer hij iets te ver is, is hij nog steeds lekker maar dan is het Matilda-effect er wel een beetje van af 😉

Afwasstatus:

  • Ketel
  • Garde
  • Pannenlekker
  • Cakevorm (26cm doorsnede, de baktijd zal afhankelijk zijn van het formaat)
  • Maatbeker
  • Theelepel
  • Eetlepel

°Rose verontschuldigt zich voor alle waterig monden°

x Rose x

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Danny schreef:

    Stukje proeven moet kunnen vind ik ?

    1. Rose schreef:

      Het laatste stuk is net op! Maar morgen wordt er weer gebakken ?

Reageer ook even, dat vinden we leuk!