Moederschap

Help, mijn kind prutst aan haar nagels

Kinderen doen soms de vreemdste dingen. Het ene kind likt aan de autodeur; het andere trekt zijn haren uit en sommigen zuigen op hun duim. (Slechts 1 van deze 3 werd niet door één van mijn kinderen gedaan…)

Je hebt nagelbijters en blijkbaar zijn er ook nagelscheurders.

Die laatste is er in de vorm van mijn vierjarige dochter.

Het is vast wel een fase (of dat mag ik toch hopen!), maar ik ken volwassenen die nog altijd in die fase zitten. Het is ook niet iets zonder gevolgen, want dit kan wel degelijk de vorming van haar nagels beïnvloeden. Het ziet er niet alleen lelijk uit, echt hygiënisch is het ook niet.

Maar wat doe je er dus aan?

Eerst wilden we kijken waarom en wanneer ze haar nagels scheurt, want we hebben haar nooit echt op heterdaad kunnen betrappen. Volgens ons gebeurt het vooral uit verveling en vervolgens uit gewoonte

De eerste gedachte was dus om de gewoonte van het prullen weg te nemen met iets speciaal om te prullen zoals een fidgetcube of rubberen armbandjes. Maar dit was niks voor haar. Bij haar moesten we echt focussen op de nagels.

Nagellak met een vies smaakje is een veel voorkomende oplossing, maar gaat in haar geval niet werken aangezien ze niet haar tanden gebruikt voor het prutswerk.

We hebben geprobeerd om haar nagels goed kort te knippen. Maar zij maakte ze dus nóg korter… geen idee hoe ze het voor elkaar kreeg.

Help mijn kind scheurt haar nagels

Ze mooi lakken, werkte ook averechts. want dat trok precies meer haar aandacht en die nagellak moest er dus terug af, liefst met nagel en al.

Haar choqueren met foto’s van lelijke nagels, liet een grotere indruk achter op haar broers dan op haarzelf. *Oeps*

We hebben gewerkt met een beloningskaart, en dat leek eventjes te werken. Maar dat nagelscheuren was echt iets dat onbewust ging, alsof het tot haar autonome zenuwstelsel behoorde, net zoals ademhalen.

We hadden gedacht om haar van die speciale eczeem handschoenen te kopen, of gewoon dikke winterhandschoenen voor mijn part. Maar dit zou redelijk onhandig zijn (pun intended). Probeer je jas maar eens open te doen, of mooi binnen de lijntjes te kleuren.

Toen kwamen we kleine opplaknagels tegen. Ding ding ding! We dachten dat we het hadden gevonden. Totdat ze daadwerkelijk iets met haar handen probeerde te doen. Tja, ik snap ook niet hoe vrouwen kunnen functioneren met van die lange nepnagels (niet dat die van haar lang waren, gewoon langer dan haar afgescheurde nagels).

De oplossing voor langere nagels!

We begonnen een beetje radeloos te worden. Tot ik me de gelnagels van mijn zusje herinnerde. Ik had al op internet gelezen dat gelnagels geen goed idee zijn voor kleine kinderen (de reden ontgaat me). Maar dit was een DIY-geval, met niet meer chemische troep dan in gewone nagellak zit. Dus niet veel later stond mijn zusje met een doos vol gelnagellak voor de deur.

gelnagels voor kinderen

Nagellak, uv-lamp, YouTube met K3 clips, en het zat erop. Haar nagels zijn nu wat dikker en steviger, dus dat prutsen gaat niet meer zo gemakkelijk. Met wat meer moeite zou het volgens mij nog wel lukken, maar dan gebeurt het niet meer onbewust en kan ze zich corrigeren voordat haar halve nagel eraf hangt.

Dus halleluja, we hebben een “soort van” oplossing! (Soort van, want het heeft toch nog eventjes geduurd voordat ze het helemaal afgeleerd was…)

x Rose x

*Rose krijgt belachelijke nagellak-verzoeken, van regenbogen tot bloemetjes, die ze maar al te graag inwilligt*

gelnagels voor kinderen

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!