Reviews

Oorlogsmuseum Overloon met kinderen

De tijd dat ‘museum’ een stoffige en saaie bijklank had, is verleden tijd. In mijn ogen heeft het dat trouwens nooit gehad. 

Ik hou ervan. En mijn kind(eren) blijkbaar ook, aangezien ze tijdens de Corona-periode dolenthousiast waren toen de radiostem vermeldde dat de musea terug toegankelijk waren. 

Mama, mama, mama! We mogen terug naar het muzee! Wanneer gaan we?

Duidelijk een kind van ons.

Tijdens ons verlof gingen we naar het museum, dat stond vast. Maar naar welk?

Musea in Corona-tijden

De tijden zijn veranderd, nu dat corona nog altijd op de loer ligt, moet je met dingen rekening houden waar je anders niet aan moest denken. Zo zijn er de mondmaskers (die nog niet verplicht waren ten tijden van ons bezoek), maar ook de vele maatregelen zorgen voor aanpassingen. Waaronder het feit dat de meeste musea nu een tijdslot hebben van een paar uur. Mits dat wij in Limburg wonen, is ALLES voor ons minstens een uur rijden. Aangezien we niet langer in de auto willen zitten dan dat we in het museum mogen rondkijken is dit voor ons dus een belangrijk punt.

Tip: kijk zeker de Corona-maatregelen even na op de website van de musea!

De kinderen zien graag stoere voertuigen en ons neefje is momenteel (enorm) gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog, dus was de keuze voor een legermuseum snel gemaakt.

Wij trokken dus naar het Oorlogsmuseum Overloon.

Waarom Overloon en niet het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel? Minder indrukwekkend is bijlange na niet het juiste woord. Maar laten we het houden op beter gedoseerd. Het legermuseum in Brussel is namelijk GIGANTISCH uitgebreid. Daarbij waren we enkele maanden geleden nog daar geweest. (Waar zeker ook nog een artikel over gaat volgen!)

Oorlog hoort in een museum.

Onze rit naar Overloon nam ongeveer een dik uur in beslag en toen kwamen we terecht in een woonwijk. Of iets dat erop leek. Maar volgens de wegwijzers zaten we juist!

Het moet gezegd worden, de (gratis) parking is een pluspunt. Haha! Niets vervelender dan een daguitstap met parkeerstress.

Na het parkeren volgt een korte wandeling naar de ingang van het museum waar je al een buitenspeeltuin tegenkomt. Mocht het museum tegenvallen, dan is de rit toch niet voor niks 😉 Ik kan je alvast melden dat we geen stap in de buitenspeeltuin hebben gezet!

De tank aan de ingang daarentegen is wél beklommen…

Binnenstappen in het verleden

Langs een lang, smal raam naast de ingang, konden we al even binnengluren en werd het enthousiasme helemaal gevoed.

De eerste hallen zijn vooral interessant voor de groteren. Maar de kleintjes kunnen er vanalles ontdekken zoals kinderwagens met dubbele bodem, coole uniformen, boeken met ingebouwde radio’s en gekke kindjes met onderbroeken (a.k.a. oude badmutsen) op hun hoofd. Er zijn interactieve spellen waar onze kinderen nog niets van snapten en indrukwekkende filmpjes (zonder al te veel blabla).

Er is een kelderverdieping waar je je ogen uitkijkt met veel levensechte (maar niet te gruwelijke) taferelen. Ik kan met een gerust hart vermelden dat de kinderen en ik er geen nachtmerries aan over hebben gehouden, hetgeen meestal een opgave is in een museum over oorlog…

150 vaar-, vlieg- en voertuigen

In de grote hal wordt het pas echt indrukwekkend. De hal met de vaar-, vlieg- en voertuigen die allemaal op staan gesteld alsof ze zo kunnen wegrijden (hetgeen ook deels gebeurt tijdens de Militracks) is enorm groot. En de voertuigen staan er niet “zielloos” bij, overal staan kleine tafereeltjes opgesteld.

Zelfs voor de diehard-gluurders is er een spannende douche-scène voorzien, haha!

De mond van de grootste “kleine jongen” (mijn man) is ook meermaals opengevallen van verbazing. Bij het aanzicht van Dora, of een kogelhuls waarin hij kon baden, maar vooral bij het zien van de BARC, een 90 ton(!) wegend amfibievoertuig.

En dan is er nog de grote aanlokkelijke rode knop die je mág indrukken. Het resultaat is oorverdovend (Zie filmpje hieronder!).

Zet je geluid zeker aan 🙂

Het panorama in het midden van de grote hal, hebben we niet gezien. De belevenis-film op het einde ook niet…

We zullen dus terug moeten gaan! (En liefst nog een keertje zodra de kinderen 10 jaar zijn, want dat is blijkbaar de minimumleeftijd voor de belevenisfilm!)

Quanta costa?

Even praktisch nu. Hoeveel kost zo’n uitstap en is het goed doenbaar met kinderen?

Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis binnen, voor de kinderen t.e.m. 12 jaar betaal je €11 en voor volwassenen €16.

  • Toegankelijkheid – Het hele museum is rolstoel- (en dus ook) kinderwagen-vriendelijk! En nu we het toch over toegankelijkheid hebben; gratis parking! Woohoo!
  • Eetgelegenheid – In het museum is er een museumcafé waar we jammer genoeg niet zijn geraakt. De aanwezigheid van een microgolf of kinderstoelen is ons niet zeker.
  • Sanitair – Er zijn toiletten en verschoontafels aanwezig. Er is zelf een verleidelijk rood koord waaraan je kan trekken om hulp te roepen.
  • Extra – Met €1,05 kan je je eigen munt persen en tegelijkertijd het museum sponsoren. Dit was een groot succes bij onze pagadders!

Het Oorlogsmuseum Overloon is een indrukwekkend en niet-stoffig museum en het is zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Gaan jullie wel eens met de kinderen naar een museum? Zo ja, welke? En zijn ze kindvriendelijk?

x Rose x

Wil je deze leuke daguitstap-tip niet vergeten, PIN hem dan 😉

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!