Creatief

DIY handafdruk in deeg/klei

Ik neem een handje, strek de vingers… f*ck… Opnieuw…

CHECK! Zoals ik in dit artikel al schreef, heb ik een zwak voor het bewaren van herinneringen en wilde ik op elke verjaardag een hand- en voetafdruk nemen van mijn zoontje. However… Naast een zwak voor herinneringen heb ik ook een zwak geheugen…

Dus toen ik er – een paar dagen te laat – alsnog aan dacht, sprong ik letterlijk een gat in de lucht!

Ik had op Pinterest gezocht naar de leukste manieren voor het nemen van een handafdruk. Verf was al out of the question want dat zie ik persoonlijk nooit goed aflopen: overal verf en dan een uitgesmeerde-niet-herkenbare handafdruk, NO thanks!

Inscannen vind ik wel leuk, maar dat is zo plat. Letterlijk en figuurlijk… Ik ga voor de gipsafdruk, maar dan zonder gips. Heel duidelijk, dit. Ik had in de winkel boetseerklei gevonden, maar die is veel te hard om te gebruiken voor een handafdruk…  Toen kwam ik op zoutdeeg, daar hebben we vroeger best veel mee geknutseld. Maar op Pinterest kwam ik de witte variant tegen, die ziet er een beetje cleaner en gips-achtiger uit. En zo maak je het:

Ingrediënten:

  • 1/2 cup maïzena of maïsmeel (55 gram)
  • 1 cup baksoda (180 gram)
  • 3/4 cup water (177 ml)

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in een ketel en zet deze op een middelhoog vuur.
  2. Roeren, roeren, roeren!
  3. Do not taste, I repeat do not taste! It looks like milk, but it ain’t milk…
  4. Na een tijdje begint het te bubbelen en dan gaat het snel. Je merkt dat het vaster begint te worden en na 4 à 5 minuten blijft het mengsel als een bal aan elkaar kleven.
  5. Als dit het geval is haal je de ketel van het vuur en leg je het deeg op een vel bakpapier of -folie om af te koelen.
  6. Wanneer je (voorzichtig) voelt dat het deeg al redelijk is afgekoeld kan je beginnen met kneden zodat alle luchtbellen eruit gaan en het één geheel vormt.

Op Pinterest gebruikten ze dit ook als Play Dough maar ik wilde een hand- en voetafdruk! Voor één handafdruk bij een eenjarige en een hand- én voetafdruk bij een pasgeborene, is de helft van het recept voldoende.
 

Uitwerking:

Het moeilijkste onderdeel van de handafdruk is, naast het niet vergeten ervan, de medewerking van je kindje krijgen… Toen het monster een maand of 2 was heb ik het gedaan toen hij in zijn wipstoeltje in slaap was gevallen. Nu heb ik gewacht tot hij in bed lag en vast in slaap was. Of dat dacht ik toch… Hoe moe hij gisteren was tijdens zijn laatste voeding, zo actief was hij nu.

Ik had het deeg in twee gesplitst, mooi platgerold (ongeveer een halve centimeter dik)* en op een bordje gelegd.

Poging 1: Omdat het monster blijkbaar toch echt te actief was, kneep hij in het deeg in plaats van zijn handje erin te duwen. Dus opnieuw kneden en platrollen (en misschien maar goed want ik merkte dat het deeg heel hard aan het bord kleefde, dus ik heb er een stuk bakpapier onder gelegd.)
Poging 2: Omdat ik toch nog wilde wachten totdat ons monster echt diep in slaap was, was het deeg blijkbaar al te hard geworden waardoor ik zijn hand er niet ingeduwd kreeg. Dus opnieuw kneden en platrollen…
Poging 3: derde keer goede keer? De handafdruk was al gelukt, nu het voetje nog… Ik was natuurlijk helemaal vergeten dat ons monster in een slaapzak slaapt…

Om 23u30 had ik eindelijk een hand- en voetafdruk én een wakkere kindje… Hij was gelukkig slaapdronken genoeg om tevreden in zijn bed achter te blijven, toen ik voor de derde keer zijn kamer uitging. Ik heb hem wel nog lang horen nabrabbelen in de babyfoon…

De volgende keer ga ik niet eens moeite doen om te wachten tot hij slaapt 😉 But: Mission accomplished  🙂

En nu gewoon geduldig zijn en laten drogen. Hier en daar kan het deeg wel barsten, maar dat geeft een mooie rustieke look 😉

Ps: Ik heb geen idee hoe de Pinterest-people die perfecte hand- en voetafdrukjes maken. Gelukkig ben ik realistisch genoeg om niet in de Pinterest-lie te geloven en dus ben ik heel blij met mijn semi-perfecte afdrukjes die perfect de levendigheid en het enthousiasme van mijn klein monster weergeven 🙂 Dus please do not expect the picture-perfect pinterest-lie, anders ga je nog veel pogingen mogen ondernemen 😉 En dat gezegd zijnde door een perfectionist…

*Pss: Ik heb gemerkt dat “mijn” voetafdruk meer begint de barsten (Ja, ze zijn nog niet droog!) dan de handafdruk. Dit komt volgens mij doordat het deeg iets te dik was (na 2 pogingen midden in de nacht heb je geen zin meer om goed uit te rollen…) Dus goed uitrollen is de boodschap!

x R x

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!