Moederschap

Wanneer borstvoeding op verzoek geen optie is

Vraag en aanbod. Maar wat als er geen vraag is?

Toen ik zwanger was van het monster vond ik het redelijk vreemd toen ze mij vroegen of ik borstvoeding wilde geven. Ik had er nooit bij stilgestaan want voor mij is borstvoeding geven iets heel natuurlijks en logisch. Uiteraard had ik wel al verhalen gehoord waarbij borstvoeding geven gewoon niet lukte, dus mijn antwoord aan de vroedvrouwen was altijd: ‘Natuurlijk, als het lukt.’

Voor mij is het dus een uitgemaakte zaak, heb je melk, dan geef je melk. Simpel. Lukt het niet zo goed, dan zou ik doorzetten! Voel je jezelf er niet goed bij, stop dan. Niemand zal je scheef bekijken! Ik toch niet 😉

Mijn mama heeft bijvoorbeeld nooit borstvoeding kunnen geven, mijn oma ook niet. Ik daarentegen… Tijdens de zwangerschap (maanden voor de bevalling) had ik al lekkages. En de momenten voor de bevalling was ik gewoon kletsnat. Melk in overvloed, maar mijn kleintje wilde niet drinken…

De zuigreflex was er, maar hij dronk gewoon niet. De vraag die ik mij dan ook het meeste stelde was ‘Hoe weet ik of mijn kleintje wel drinkt?’ De vroedvrouwen in het ziekenhuis hebben mij wel geholpen, maar ook weer niet. Ik “moest” veel te snel naar huis, nog voordat het monster bijkwam in gewicht. Zodoende bleef ons zoontje afvallen.

De lactatiekundige!

Ik weet niet of uit mezelf een lactatiekundige zou hebben gecontacteerd. Maar omdat we zo snel uit het ziekenhuis waren ontslagen, moest ons zoontje thuis de hielprik krijgen. Het nummer van het Wit-Gele Kruis was snel gevonden en uiteindelijk werd een thuisverpleegster onze reddende engel!

Het bleek dus dat ons zoontje helemaal niet goed dronk (ondanks de tips en tricks in het ziekenhuis). Zijn gewicht bleef kelderen en ik begon me grote zorgen te maken.

Afkolven zodat je de melk in een flesje kan doen en de hoeveelheid gedronken melk kan aflezen, is ook geen oplossing! Het gewicht van je kindje in de gaten houden is een heel goede methode om te weten of er voldoende gegeten wordt. Daarna kan je eventueel overgaan op bijvoeden. En als je twijfelt, vraag hulp! Niets zo handig als professionelen die je kunnen helpen met je stomste vragen!

De eerste weken waren zodoende een ramp op gebied van borstvoeding. Eerst moest ik mijn zoontje aanleggen (ongeveer 20 min per kant), daarna moest ik afkolven (ook weer 20 min per kant) en de afgekolfde melk moest ik dan aan mijn zoontje geven (en daar was ik ook iets van een half uur tot driekwartier mee bezig). Ik was dus bijna 2 uur bezig met 1 maaltijd. En omdat ons kleintje bleef afvallen was mij aangeraden om om de 2u eten te geven. Dat zou dus neerkomen op constant eten geven. Dus daar heb ik heel snel “om de 3u” van gemaakt, anders kreeg niemand van ons voldoende rust…

Maar na een poosje had ons zoontje de smaak te pakken en kregen we het omgekeerde effect. Hij kwam te véél bij. Can you believe this??? Uiteindelijk mocht ik om de 4 uur eten geven en hoefde ik dus niets meer bij te geven. Het ‘vraag en aanbod’-principe is bij ons dus nooit van toepassing geweest. Ik werd er gek van dat telkens wanneer ik tips over borstvoeding zocht, er datzelfde zinnetje stond: vraag en aanbod. Echt! Grrrr, bij mijn zoontje werkte dat dus niet! Ik heb dus altijd op de klok gekeken…

 Bestaat er een voedingsschema?

Voedingsschema’s. Hoe vaak geven anderen hun kindje te eten en om hoe laat kan je het best die laatste voeding geven??

Omdat de meeste mensen op het internet blijkbaar flesvoeding geven of met een perfect lopende vraag-en-aanbod werken, vond ik hier niets over… Dus heb ik voor mezelf geprobeerd een voedingsschema op te stellen.

Meestal probeerde ik de laatste voeding zo laat mogelijk te geven. Was de laatste voeding voor 19u, dan gaf ik 3u later nog een voeding; was de laatste voeding na 20u dan legde ik hem al in bed en gaf ik daarna pas om de 4u eten (tot de ochtend). Want in het begin, omwille van het slechte eten, moest ik hem altijd wakker maken om eten te geven. En echt, dat gevoel om een zalig slapende baby wakker te maken, terwijl je zelf stikkapot bent, is niet fijn!!! Maar het monstertje had zijn voeding nodig, ook al vroeg hij er niet om… Toen hij terug voldoende op gewicht was hoefde ik hem niet meer wakker te maken in het midden van de nacht, zo nu en dan deed hij dat wel zelf (maar gelukkig niet te veel) 🙂

Een voorbeeld van een voedingsschema van een kindje dat borstvoeding krijgt, maar niet voldoende drinkt: 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 – 18:00 (dus nog niet naar bed) – 21:00 – 01:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 (naar bed) – 24:00 – 04:00 …

(Nota: dit is alleen een voedingsschema, tussendoor sliep, speelde en werd hij ook gewassen) Dit zou  dus een schema kunnen zijn geweest,  tenzij het monstertje zelf om eten vroeg, dan werd het “schema” aangepast.

°Rose kijkt nog eens op de klok, hoe laat was die vorige voeding nu alweer gegeven?°

x Rose x

BewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d