Moederschap,  Reviews

Handige apps tijdens de zwangerschap #Review

Het tijdperk waarin er voor alles een app'je is

Een app is natuurlijk veel sneller en gemakkelijk te raadplegen dan een boek. Hapklare informatie binnen een vingerafdruk. Je hoeft geen honderden pagina's te doorbladeren en je hebt de informatie altijd binnen handbereik.
Maar welke apps zijn fijn om te gebruiken tijdens je zwangerschap?
 

In mijn zoektocht naar een fijne zwangerschapsapp heb ik er een heel deel gedownload en geprobeerd.
Ik moet wel zeggen, er is veel keuze. Misschien wel té veeeel keuze. Het merendeel van de apps die je onder "zwangerschap" of "pregnancy" vindt in de App Store zijn (vreemde) spelletjes. Maar hier en daar zit er ook daadwerkelijk een handige app verstopt.

Uit het overaanbod aan apps heb ik er 8 weten te selecteren en met behulp van de volgende 7 criteria heb ik de apps met elkaar vergeleken:

  • Realistische afbeelding - Krijg je een goed beeld van hoe jouw mini-me eruit ziet?
  • Aftelmogelijkheid - Kan je in één oogopslag zien hoeveel dagen je zwanger bent en hoeveel dagen je nog hebt tot de bevalling?
  • Wekelijkse informatie - Krijg je per week een update over de ontwikkeling van jouw baby en/of je eigen lichaam?
  • Dagelijkse tip - Kan je de app elke dag checken voor een nieuwtje?
  • Persoonlijk - Is de app naar jou gericht? Kan je een dagboek bijhouden?
  • Gratis - Kan je je geld aan andere baby-spulletjes uitgeven?
  • Leuke extra’s - Wat maakt deze app bijzonder?

Let the judging begin:

(Stiekem zijn de apps hieronder al gerangschikt van goed naar minder... Gewoon om het gemakkelijk te maken)

Pregnancy Tracker & Baby Development Calendar - BabyCenter

☑︎ Realistische afbeelding
☑︎ Wekelijkse informatie
☑︎ Dagelijkse tip
☑︎ Aftelmogelijkheid
◻︎ Persoonlijk
☑︎ Gratis
☑︎ Leuke extra's (forum, veiligheidslijst, buikengalerij, weeëntimer, gekoppeld aan website)

Deze app van BabyCenter heb ik heel recent pas gevonden. En eerlijk, ik ben onder de indruk. De layout is ten eerste al prachtig, daarnaast zie je onmiddellijk hoe lang je al zwanger bent (op welke dag) en hoeveel dagen je nog hebt te gaan. De afbeelding die je te zien krijgt (naast degene van het stuk fruit waarmee je de grootte van je kind kan vergelijken) is angstaanjagend realistisch, in de goede zin. Per week krijg je de algemene informatie en per dag krijg je een ander aanbod aan informatie dus het loont zeker de moeite om dagelijks de app te openen. Met deze app kan je geen dagboek bijhouden, maar je kan wel een buikengallerij bijhouden. Het leuke aan deze galerij is dat je een soort template krijgt voor hoe je moet gaan staan zodat alle foto's hetzelfde zijn. Top!

24Baby

☑︎ Realistische afbeelding
☑︎ Wekelijkse informatie
◻︎ Dagelijkse tip 
◻︎ Aftelmogelijkheid 
◻︎ Persoonlijk
☑︎ Gratis 
☑︎ Leuke extra’s (forum, namenlijst, blog)

 

24Baby

Een paar dagen geleden kregen we een mailtje of ik nog een zwangerschapsapp wilde uittesten voor dit artikel. Natuurlijk ben ik al lang niet meer zwanger (thank God!), maar gelukkig hoeft dat niet om een app uit te testen. Hehe! De app zou verkozen zijn tot Beste App van 2020, en daar kan ik me wel in vinden. 

De app laat je zwangerschap per week zien in een mooie vormgeving en geeft je meer informatie over jouw baby én over je eigen lichaam! De app toont echter niet hoeveel dagen je al zwanger bent, maar de handige informatie en tips maken veel goed. Naast een blog, is er ook een forum aan de app gekoppeld, altijd leuk om eens met "lotgenoten" te babbelen. En mocht je nog niet uit zijn over de naam, dan kan de namenlijst je wel helpen. Laat je verassen met een naam of ga gericht op zoek naar een leuke naam en ontdek de afkomst en betekenis ervan. Dit onderdeel alleen al maakt de app de moeite waard!

BabyBump Pregnancy Free

☑︎ Realistische afbeelding
☑︎ Wekelijkse informatie
☑︎ Dagelijkse tip
☑︎ Aftelmogelijkheid
☑︎ Persoonlijk
☑︎ Gratis
◻︎ Leuke extra's (dagboek, agenda)

Met BabyBump kon ik al gelijk bijna al de criteria afvinken. Je kan in één oogopslag zien hoe lang je al zwanger bent en hoeveel dagen je nog moet/mag doen. 

Echter, de dagelijkse tip die heel groot op je schermpje verschijnt is soms nogal banaal... Wanneer je net ontdekt dat je zwanger bent, hoef je volgens mij echt nog niet te gaan kijken voor zwangerschapskledij. En in week 6 hoef je ook nog geen babysitter te regelen... Maar je moet ergens aan 294 (!) tips komen.

Wanneer je op "Pregnancy Info" klikt, dan kan je ook de wekelijkse informatie terugvinden over je baby en je lichaam. En als je wilt kan je ook een dagboek bijhouden met je gewicht, buikomtrek, gevoelens en agenda. 

Zwanger & baby – Volg de groei van je baby (Zappy)

☑︎ Realistische afbeelding

☑︎ Wekelijkse informatie

◻︎ Dagelijkse tip

☑︎ Aftelmogelijkheid

◻︎  Persoonlijk 

☑︎ Gratis

◻︎ Leuke extra's (namenlijst en blog en forum)

Zappy, ook wel bekend van het magazine en de bijhorende website, heeft (natuurlijk) ook een app. Net zoals bij BabyBump kan je in één oogopslag hoe ver je al bent in de zwangerschap en hoe lang je nog moet. Daaronder staat wat algemene informatie en een afbeelding van je baby'tje. De vormgeving is goed gedaan, maar op deze manier heb je geen idee van de werkelijke grootte van je kindje (en zijn omvang in de buik). De tip van de dag is ook hier weer een beetje banaal "Waarschijnlijk heb je echt veel zin in seks deze periode." Okay... Verder beschikt de app nog over een namenlijst, een forum en een blog (die natuurlijk samenhangen met de website). Persoonlijk vind ik deze extraatjes niet echt overtuigend genoeg om de app voor te downloaden.

280days: Pregnancy Diary Application Couples Share

◻︎ Realistische afbeelding 
◻︎ Wekelijkse informatie 
☑︎ Dagelijkse tip
☑︎ Aftelmogelijkheid
☑︎ Persoonlijk
☑︎ Gratis
☑︎ Leuke extra’s (dagboek voor mama en papa, agenda)

Als ik nog een beoordelingspuntje zou toevoegen dan was het wel "Schattigheid" en dan zou deze app winnen! Wanneer je de app opent, zie je meteen een (jouw!) baby'tje ronddobberen in je buik. Wanneer je op het kindje klikt dan zegt hij willekeurige feitjes en soms brabbelt hij ook gewoon. Too cute! Enkel de wekelijkse informatie, over de groei en ontwikkeling van je kindje, ontbreekt jammer genoeg. Ook hier heb je de "Hoe lang ben ik zwanger" en "Hoe lang nog tot de bevalling", hetgeen ik eigenlijk een must vind voor een goede zwangerschaps-app. Wanneer je rechtsboven op het kalendersymbooltje klikt dan kom je in een grote kalender terecht, en dit is misschien wel het beste onderdeel van de app! Er staat bij elke dag hoever je precies bent (vb: 14weken en 3dagen) De agenda en het dagboekje (voor mama én papa - je kan de app linken) zijn uiteraard ook weer über-cute.

Zwanger&Zo

☑︎ Realistische afbeelding
☑︎ Wekelijkse informatie
◻︎ Dagelijkse tip 
◻︎ Aftelmogelijkheid 
◻︎ Persoonlijk 
☑︎ Gratis
☑︎ Leuke extra’s (voedingswijzer, uitzetlijst, weeëntimer)

Wanneer je Zwanger&Zo opent kom je uit op een soort kalender. Deze kalender laat alles enkel per week zien. Je ziet dus niet hoeveel dagen je precies zwanger bent. Je zit bijvoorbeeld ergens in week 14. Best wel een groot minpunt voor deze, anders best wel goed geslaagde, app. De afbeelding van je buik met daarin je baby’tje is lekker duidelijk, alles is netjes aangeduid zodat je ook in die beginstadia een beetje kan volgen. Onder de afbeelding kan je de algemene ontwikkelingen voor de week lezen en een bijhorende tip (zoals de kinderkamer in orde maken, of een naam gaan kiezen). Naast de goede informatie, biedt de app ook nog een heel erg uitgebreide voedingswijzer. En met uitgebreid bedoel ik ook echt UITGEBREID. De enige reden waarom deze app nog op mijn tablet staat is de voedingswijzer! De uitzetlijst en weeëntimer geven naar mijn mening niet zo'n meerwaarde aan de app.

Pregnancy+

☑︎ Realistische afbeelding (betalend na 100 dagen)
☑︎ Wekelijkse informatie (betalend na 100 dagen)
☑︎ Dagelijkse tip (betalend na 100 dagen)
☑︎ Aftelmogelijkheid
☑︎ Persoonlijk
◻︎ Gratis (stopt op dag 100)
☑︎ Leuke extra’s (agenda, dagboek, blog, namenlijst, tijdlijn)

Wanneer je Pregnancy+ opent, vind ik al dat er te veel gaande is. Oké, je krijgt wel te zien hoe lang je al zwanger bent en hoeveel dagen je nog moet, maar daarrond is het rommelig! Wanneer je één van de vele knopje onderaan de app aanklikt, dan kan je per dag een tip lezen, per week de algemene informatie vinden en per week een foto bekijken. MAAR (grote maar) enkel voor de eerste 100 dagen, daarna is het pay-time... en daarvoor ben ik net niet 100% overtuigd. Daarnaast is er ook een groeitabel waarin je je kindje kan vergelijken met een stuk fruit en een ietwat handige tijdlijn met daarin alle belangrijke dagen voor onderzoeken. Wanneer je dieper in de app graaft (je komt letterlijk van de ene pagina in de andere), kom je ook een namenlijst, een checklist en een afsprakenkalender tegen.

Prénatal

◻︎ Realistische afbeelding 
☑︎ Wekelijkse informatie
◻︎ Dagelijkse tip 
☑︎ Aftelmogelijkheid
◻︎ Persoonlijk 
☑︎ Gratis
◻︎Leuke extra’s (uitzetlijst, webwinkel)

Wanneer je de Prénatal app opent, krijg je onmiddellijk een aftelkalender te zien: nog zoveel weken, dagen, uren, minuten en seconden en dan ben je 40 weken ver. Onderaan kun je op "kalender" klikken, je verwacht een kalender, maar eigenlijk krijg je enkel je week te zien. De week wordt afgebeeld met een meetlatje en een stukje fruit, hierbij wordt het gewicht, de lengte en wat universele uitleg weergegeven. Super schattig, maar eerlijk gezegd niet zo handig. Voor de rest bestaat de app vooral uit een blog- en een shopgedeelte (what did you expect?) Buiten het feit dat de app wel een mooie vormgeving heeft, heb je er dus bitter weinig aan...

Sprout Pregnancy

 
☑︎ Realistische afbeelding
☑︎ Wekelijkse informatie
◻︎ Dagelijkse tip 
☑︎ Aftelmogelijkheid
☑︎ Persoonlijk
◻︎ Gratis (enkele testdagen)
☑︎ Leuke extra’s (dagboek, agenda, uitzetlijst, weeëntimer)

Over deze app ben ik dus heel erg aan het twijfelen. Je mag hem een weekje proberen, maar daarna mag je je portefeuille bovenhalen. Het is niet veel (4 euro), maar ik weet niet of ik deze app zoveel beter vind dan degene die gratis zijn... De vormgeving is prachtig en praktisch, maar dat zijn die anderen dus ook...

Zo, dit waren mijn bevindingen over de zwangerschaps-app's. Hopelijk maakt dit het wat gemakkelijker voor jullie 🙂

x Rose x

 

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d