De steelstofzuiger yay or nay?
Erger jij je ook dood aan de kabel van je stofzuiger? Of aan die bak die je maar achter je aan moet trekken voortduren? Heb je al eens kwijlend naar een steelstofzuiger gekeken? Wij ook! Maar waar let je nu eigenlijk op?
Waarom niet gewoon een stofzuiger?
Mijn man begreep het eerst niet. Hij had echt zoiets van: een steelstofzuiger is gewoon een stofzuiger op een stokje. Toch?
Neen husband. Het is veel meer! En mits je goed oplet kan je er veel voordelen uithalen. Maar wat zijn nu precies die punten van ergernissen die we nu al hebben met onze “gewone” stofzuigers.
Laten we ze eens in een lijstje steken, misschien kan je ze gebruiken als jouw partner nog overtuigd dient te worden:
Een gewone, aka niet-steel-stofzuiger:
- hangt vast aan een kabel
- die kabel moet in het “dichtstbijzijnde” stopcontact
- er is niet altijd een “dichtstbijzijnd” stopcontact
- mensen blijven hangen achter die kabel
- of achter de bak die je meesleurt
- zoals stoelen
- ook planten vallen wel eens om door de stofzuiger
- of je knalt er mee tegen de deuren
- die kabel moet je ook terug oprollen
- en nee dat ding floept er niet in één keer terug in
- de kabel van een stofzuiger werkt met geven en nemen
- in kleine ruimtes zit die stofzuiger ook echt in de weg
- en de kinderen denken dat het een verwarmde botsauto is
- op een trap ben je verloren, of omdat er geen stopcontact in de buurt is of omdat die bak mee moet op die trap
- op hoogte stofzuigen betekent: bak én stofzuiger-steel omhoog tillen
- jezelf verplaatsen betekent dat je in één hand die steel vast hebt en met het andere hand probeert om die bak vooruit te sleuren
Neen, de stofzuiger en ik zijn geen beste vriendjes. Dat had je wel al in de gaten
Waarom dan de steelstofzuiger?
Wel, de steelstofzuiger heeft die kabel en die bak niet. En dat scheelt dus echt ongelofelijk veel. Maar dat wil niet zeggen dat elke steelstofzuiger je beste vriend zal worden. Er zijn namelijk nog steeds een aantal zaken waar je op dient te letten.
En natuurlijk ken je de meest evidente criteria al, zoals zuigkracht en batterijduur, maar er is meer. Veel meer!
Laten we er eens een overzicht van maken!
Wil je graag wat extra info per onderdeel, dan komt hier alles in detail uitgelegd:
DE MOTOR VAN JE STOFZUIGER:
- De accuduur tijdens het gebruik én de laadtijd. Voor mij is dit één van de belangrijkste criteria. Wat heb je aan een stofzuiger als deze na 10 minuten uitvalt? En als je nadien dan 8 uur moet wachten eer hij terug volgeladen is, dan staan bij mij mijn haren al rechtop mijn hoofd!
- De zuigkracht van je stofzuiger. Laat je niet vangen met het vermogen, want dat is niet persé hetzelfde als de zuigkracht. Deze laatste hangt namelijk ook af van factoren zoals de grootte van het reservoir en de gebruikte technologie. Testen is dus de boodschap. Of specifieke reviews lezen.
- Het vermogen van je stofzuiger. Zoals net hierboven vermeld is dit niet persé de kracht waarmee hij zijn job doet. Wat het wel zeker is, is de hoeveel energie die hij hierdoor verbruikt. Ga dus niet voor de “sterkste” zonder verder te kijken. Je elektriciteitsrekening zou anders wel eens kunnen piepen na een poosje
- De turbostand. Lijkt voor sommigen misschien interessant maar weet dat het in 1-2-3 niet alleen de viezigheid maar ook de batterijduur opslurpt.
- Het geluid. Niets zo irritant als een steelstofzuiger waar je half doof van wordt. Sommigen maken echt ongelofelijk veel lawaai. De kleinere en lichtere motoren zullen aangenamer zijn, maar zuigen natuurlijk amper iets op.
HET OPVANGRESERVOIR:
- Hoeveel kan erin? Want zoals net beschreven heeft de capaciteit van het reservoir echt wel impact op de werking van je stofzuiger. Zodra het reservoir vol zit zal de zuigkracht namelijk snel achteruit gaan.
- Krijg je het vlot geledigd? Ik had ooit een steelstofzuiger waarbij ik eerst de steel eraf moest klikken alvorens ik het reservoir kon ledigen. Ook al was het maar één stap meer, het is gewoon vervelend. Daarbij wil je het ook gewoon netjes en hygiënisch kunnen ledigen.
DE BORSTEL:
- Is de borstel die erop zit geschikt voor jouw vloer? Kan hij àl je vloeren aan? Of moet je telkens wisselen van opzetstuk. Een steelstofzuiger die tegen de muur hangt is tof, maar een zak vol verschillende accessoires die ergens anders slingert is al een stuk minder tof.
- Is de borstel geschikt voor onder je meubels? Let hier ook op de manier van draaien. Als de steel vlot plat gedraaid kan worden met de borstel maar vervolgens de motor en het reservoir te dik zijn dan kan je alsnog niet onder je zetel of kast in.
- Is de borstel groot genoeg zodat hij niet bij het eerste LEGO hoofdje of papiertje verstopt geraakt?
- Is de borstel zo vormgegeven dat je ook in hoeken terecht kan?
- Zit er een draaiende borstel-rol in je borstelkop? Dit kan handig zijn voor het stof beter te vangen, maar is een ellende van jewelste als iemand in huis lange haren heeft. Deze draaien zich daar namelijk lekker in vast waardoor je dat ding elke keer moet reinigen. Let dus ook op de manier waarop je dit eruit kan halen!
- Iets wat bijna nooit vermeld wordt maar wist je dat stofzuigers meestal gemaakt zijn om alleen te zuigen als je ze vooruit duwt en dus alleen maar de viezigheid verplaatsen als je de borstel naar je toetrekt? Er bestaan uitzonderingen en daar kan ik alleen maar “alleluja” over zeggen.
HET DESIGN & FUNCTIONALITEITEN
- De geïntegreerde kruimeldief. Het is zoiets waarvan mensen denken: handig! Maar is het dat wel ook? Zo een steelstofzuiger weegt wel wat en is niet altijd even compact en wendbaar. Bekijk ook hier zeker de manier waarop je hem transformeert tot kruimeldief. Is het één klik, of dien je van opzetstuk te wisselen? Of nog erger, dien je eerst een halfuur te prutsen om gewoon de steel er tussenuit te halen en noemen ze dat dan een kruimeldief?
- De parkeerstand. Misschien wist je niet eens wat dit betekent. Het wil zeggen dat je je stofzuiger, als je hem even los wil laten, gewoon rechtop kan laten staan. Magic! Behalve als je kinderen hebt. Of huisdieren. Of als je onhandig bent. Want dan flikkert dat ding evengoed meteen tegen de grond.
- Het gewicht. Let op. Een heel huis stofzuigen met een steelstofzuiger is onhaalbaar. De meesten wegen te veel en belasten je polsen enorm. En dan hebben we het dus nog niet over die accu. Maar let dus op het gewicht aangezien jij dat dus omhoog dient te houden in plaats van achter je aan te trekken.
- Het laadstation. Kan je hem tegen de muur klikken? En laadt hij dan ook op, of dien je dan nog zelf een kabel erin te frommelen?
- De filters. Sommige (steel)stofzuigers hebben speciale filters tegen fijn stof of bepaalde allergieën en dergelijke. Let er ook op dat je deze kan reinigen of kan vervangen zonder drieduizend websites te moeten raadplegen.
Zie jij het bos nog door de bomen?
Je ziet het het wel, een beetje kritisch mens heeft behoorlijk wat punten om op te letten. Bekijk de lijst en bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Als ik je al alert heb kunnen maken op een aantal zaken waar je anders misschien niet op had gelet maar die je wel belangrijk vindt dan is mijn missie al geslaagd.
En eerlijk? De steelstofzuigers zullen voorlopig de “gewone” stofzuigers nog niet vervangen. Maar als extra zijn ze wel zeer handig!
Welke ik gebruik? Euh…
Hoe komt het eigenlijk dat ik nergens merknamen strooi vraag je je misschien af. Of waarom ik mijn eigen steelstofzuiger nergens bij type, merk of naam vermeld?
Wel, daar moet ik de Husband voor bedanken die op een dag met een willekeurige steelstofzuiger thuiskwam als cadeau. Ik denk niet dat hij bewust was van mijn lijst met aandachtspunten. En al helemaal niet dat ik al maanden types en merken aan het vergelijken was.
Wat ik kreeg? Een zeer irritante stofzuiger waar al mijn haar in vast komt te zitten en die ik amper schoongemaakt krijg. En de zuigkracht? Amper! Gelukkig gaat de accu wel lang mee. Als je hem tenminste lang genoeg op de grond aan het stopcontact legt omdat er geen handige houder bij hoorde.
-zucht-
°Alice ziet de kleinste spruit knoeien met zijn brood en grijpt even haar steelstofzuiger vast, voila, weg!°