Creatief,  Reviews

Plantjes! Maak je interieur insta(nt) leuk met planten!

Als er iets is wat we de afgelopen jaren wel geleerd hebben dan is het wel dat het belangrijk is om je in je huis ook thuis te voelen. We konden niet zomaar elke dag meer op restaurant of op café en we waren dus veel vaker op ons eigen plekje aangewezen. Waarom dus niet eens wat planten in huis halen?

Haal eens wat leven in huis!

En met leven in huis halen bedoel ik niet om massaal een diertje aan te schaffen. We weten allemaal waar een groot gedeelte van de nieuwe huisdiertjes naar toe gaan eens we allemaal terug volop kunnen reizen. Dus neen, ga niet spontaan een dier in huis halen.

Haal gewoon eens wat planten in huis! Je weet toch wel dat de natuur voor ons zorgt?! Waarom dan niet een stukje natuur in huis halen?

Zal ik eens wat voordelen van planten in huis opsommen? Je kent er vast al een aantal, maar misschien leer ik je ook iets nieuws:

  1. Buiten zijn geeft ons een gevoel van vrijheid, door een beetje buiten naar binnen te brengen ervaar je dit ook.
  2. Planten geven kleur aan je interieur. En waar houden we van kleins af aan al van? Juist ja! Kleur! En al kies je alleen voor groene planten, zelfs dan zijn ze fantastisch, want de kleur groen staat voor balans, nieuw leven, veiligheid maar vermindert ook angst en stress.
  3. We houden er van om ergens voor te zorgen. Dus ook de zorg voor deze planten prikkelt ons en geeft ons een fijn gevoel van verantwoordelijkheid. Je zou verbaasd zijn over het aantal mensen dat tegen hun planten praat alsof het baby’s zijn. En het gaat eenzaamheid tegen.
  4. Planten zorgen voor zuurstof en velen zijn zelfs in staat om schadelijke stoffen te reduceren in de lucht. De Monstera is een mooie zuurstofgever en helemaal leuk in je interieur!
  5. Sommige planten geven geuren af die positief ervaren worden door mensen, denk aan lavendel. Of omgekeerd: citroenaroma’s tegen muggen!
  6. Wist je dat je beter geconcentreerd kan werken als er planten op je werkplek staan?
  7. Behalve zuurstof zijn er ook planten die de luchtvochtigheid verhogen. Handig om droge lucht én dus droge luchtwegen te vermijden. De lepelplant is hier een topper in!
  8. En over lepelplanten gesproken… Deze plant en nog een aantal collega’s van hem neutraliseren sigarettenrook.
  9. Misschien ook handig voor kale woningen of galmende ruimtes: planten bevorderen namelijk de akoestiek! Halloooo hallooooo halloooo halloooo…
  10. Kinderen die opgroeien tussen planten hebben minder snel last van allergieën. Mooi meegenomen toch?

Je ziet het dus, reden genoeg om er eens aan te beginnen.

Planten moeten ook niet duur zijn!

Ben je overtuigd en wil je planten in huis? Zoek het dan niet altijd te ver. Er zijn voldoende budgetvriendelijke mogelijkheden. Zo kan je zelf een aantal planten laten groeien. Denk maar aan een citroenpit, een avocadopit of iets anders. Gebruik de “bag-method” en voor je het weet heb je je eigen baby.

Wat dat is, die bag-method? Wel, leg je pit of zaad tussen een velletje keukenpapier. Maak dit wat vochtig en steek dit in een plastic ziplockzakje. Zorg ervoor dat het papiertje vochtig is maar niet zo nat dat er druppels in je zakje zitten! Leg het ergens warm en zonnig neer en de kans is groot dat er ineens een scheutje uit je pit of zaadje komt. Eens dat je wat wortel eraan hebt kan het in een potje. Ik kweekte zo al een citroenenplantje, een pomeloplantje én een klein avocadoboompje!

Geen zin om zelf te kweken? Hoor eens rond bij vrienden en collega’s! Misschien heeft iemand wel een pannenkoekenplantje die de ene baby na de andere produceert! Of misschien staat er ergens wel een graslelie op je werk of in de school van je kinderen! Die produceren ook volop nieuwe stekjes die je er gerust vanaf mag halen en zo verder kan stekken!

Of schaf eens een kneusje aan!

Waarom haal je niet eens wat kneusjes in huis! Zelf ben ik ongelofelijk fan van plantje.nl (neen, dit is geen gesponsorde post!). Zij verkopen namelijk, bovenop een groot gamma van planten en dergelijke, ook boxen met plantjes die wat extra liefde kunnen gebruiken én die dus stukken goedkoper zijn. Ik bedoel, komaan, dat geeft toch een extra boost als je weet dat jij wat plantjes van de composthoop gered hebt? Je betaalt rond de 25 euro en krijgt er rond de tien planten voor in een verrassingspakket! Heerlijk toch! Ik heb tot nu toe al mijn planten kunnen redden die in de box zaten. Er waren er wel eens die wat blaadjes verloren in het begin of die wat gek groeiden, maar het waren stuk voor stuk leuke planten die nu nog steeds mijn huis sieren!

Maar waar zet je al die planten?

Eens je al je plantjes in huis hebt moet je natuurlijke leuke plekken vinden én bloempotten. Laat je nu niet gek maken door allemaal dure potten en tafeltjes en dergelijke. In de meeste kringwinkels slaan ze je dood met bloempotten (figuurlijk hè!)! En tafeltjes om ze op te zetten vind je ook bij de vleet. Een ouderwets krukje of een nachtkastje kan trouwens even leuk zijn. Of waarom geen houten krat wat je rechtop zet met tijdschriften erin?

En natuurlijk heb je nog de tafel, de vensterbanken en de schouw. Of maak eens wat plaats voor een plantje in een boekenkast! Opties genoeg!

Voor je alles vol begint te zetten moet je natuurlijk wel rekening houden met je plantje zelf. Sommigen worden namelijk erg gelukkig van licht terwijl anderen liever in de schaduw blijven. Ik maak telkens plantenkaartjes waardoor ik snel kan zien waar hij van houdt én hoe graag hij water drinkt, want als je huis vol staat zou je dat wel eens kunnen vergeten.

Je kan natuurlijk ook een appje downloaden. PictureThis and PlanSnap zijn wel handige en leuke apps, alleen zijn ze uiteindelijk betalend als je echt van alle opties wil genieten. Voor 20 euro per jaar vind ik het nog meevallen als je ze vaak gebruikt, maar ik snap het ook als mensen het geen toegevoegde waarde vinden.

En wie weet, misschien heb je wel gewoon groene vingers en gaat de verzorging vanzelf. Laat ik hier ook wel nog een tip geven: probeer en enjoy! Google gerust, maar laat je de kop niet gek maken met alle van elkaar verschillende adviezen: “enkel onderdompelen, nooit onderdompelen, van boven water geven, alleen sproeien, … “

Geniet er dus gewoon van!

Ben je overtuigd? Fijn! Laten we allemaal een extra stukje natuur creëeren in huis. Geniet er vooral van en hopelijk kan je er lekker lang van genieten!

En trouwens, als mijn tien voordelen nog niet voldoende waren, zet dan maar eens een plantje tussen je flatlay of in de achtergrond als je die ene mooie instagram/facebook/… foto probeert te maken… Succes gegarandeerd!

En als je het echt niet ziet zitten, dan biedt Lego nog een prachtig alternatief… Ga dan maar aan de slag met het Bloemenboeket van Lego.

LEGO Creator Expert Bloemenboeket 10280

°Alice belt naar Rose en vraagt als ze nog iets nodig heeft want ze wil nog een paar extra plantjes bestellen. Voordeeldoos delen?°

x A x

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

3 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!