Keukenavonturen

Harira, de ultieme maaltijdsoep

Harira, misschien heb je er al van gehoord. Nu de Ramadan weer is aangebroken zullen veel moslims in de keuken staan om deze lekkere soep klaar te maken. Als de moslims ‘s avonds, bij zonsondergang, het vasten breken, dan zullen de meesten starten met een glas melk, een paar dadels en een goede kom Harira! En hoeveel ‘goestingskes’ ze door de dag ook hadden, de meesten onder hen zijn die al lang vergeten na één kom soep omdat ze zo rijkelijk is.
Mijn man vindt ze heerlijk, ik ook natuurlijk, en stoeft er zelfs over bij zijn vrienden dat ik de lekkerste maak! En dan te bedenken dat hij er al veel gegeten heeft. Regelmatig verdwijnen er ook bakjes uit de diepvries en gaat hij bij vrienden op bezoek met “mijn Harira”, zo fier als een gieter.

“Mijn” harira…

Veel plezier met het doen van de inkopen. Een tip: ga eens bij je plaatselijke Marokkaanse of Turkse supermarkt winkelen.

Daar ga je alle ingrediënten snel vinden én daar weet de slager wat je bedoelt met “lamsvlees voor in de harira”.

Wedden dat ze extra vriendelijk gaan zijn tegen je omdat ze het leuk vinden dat je één van hun tradities probeert. En als je er nu aan begint, tijdens de Ramadan, probeer dan ook eens de lekkere dadels en “chebakia”, een heel zoete specialiteit met honing.

Ingrediënten:

  • 450 gram lamsvlees (liefst met een knook er nog ergens aan)
  • 2 eetlepels margarine
  • 90 gram selder in stukjes
  • 1 ajuin, fijn gehakt
  • 1 rode ajuin, fijn gehakt
  • 25 gram verse koriander
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1700 ml water
  • 145 gram groene linzen
  • 1 blikje kikkererwten
  • 110 gram vermicelli
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 citroen
  • Kruiden:
    • 1 theelepel kurkuma
    • 1,5 theelepel gemalen zwarte peper
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • 1/4 theelepel gemberpoeder
    • 1/4 theelepel cayennepeper

Bereiding:

Ik ben een grote fan van het principe “goed voorbereid is half gewonnen” of hoe zeggen ze dat. Ik start dus met alles netjes klaar te zetten.

Zet eerst alle kruiden in een potje. Het lijkt voor sommigen onder jullie misschien een beetje overdreven veel, maar denk eraan dat de rest allemaal vers is en dat er geen bouillon wordt gebruikt.

Dus hier gaan we met de voorbereiding:

  1. Snijd het lamsvlees in stukjes. Bij een lekker stuk lam zal je merken dat er nog wat vet en knook aanzit, ga niet als een maniak fileren en ontknoken en vloeken, die grote stukken mag je gerust met knook en al in de soep gooien. Dat doen we wel achteraf.
  2. Versnipper de uien en snij de selder in kleine stukjes. Je kan gerust een extra witte/gele ajuin toevoegen als je dat lekker vindt, experimenteren mag!
  3. Zeef het blik met tomaten. De stukjes terug in het blik, het tomatenwater in een maatbeker.
  4. Zet de linzen alvast in water. (Linzen in een blik mag ook maar dan voeg je ze straks pas toe samen met de kikkererwten)
  5. Smelt de boter en voeg het lamsvlees, de kruiden en de uien toe. Laat stoven op een laag vuur voor een minuutje of 5.
  6. Voeg je tomatenstukjes toe (zonder het sap) samen met de selder en de koriander en laat nog eens 15 minuten sudderen met de deksel op de pot. Roer af en toe.
  7. Schenk vervolgens het tomatensap en het water erin en indien je droge linzen gebruikt, ook de linzen.
  8. Breng even aan de kook en laat het daarna op een laag vuur, 1 à 2 uur afgedekt sudderen.
  9. Zet tien minuten voor het einde het vuur middelhoog en voeg de kikkererwten en de vermicelli toe. Roer af en toe zodat je vermicelli niet aan elkaar klit en laat nog eens tien minuten koken.
  10. Klop ondertussen de eieren los en voeg deze in de laatste minuut toe, terwijl de soep kookt zodat je een soort van sliertjes/wolkjes krijgt in je soep.

Et voila! Je soep is klaar! Het citroensap kan je er meteen al in doen maar ik vind het persoonlijk leuker om die keuze aan de gasten te laten. Natuurlijk mag je ook nog afkruiden met wat zout.
Je hebt nu genoeg maaltijdsoep om je diepvries rijkelijk te vullen. En deze soep is de dag erna nòg lekkerder!

Afwasstatus:

  • Enkele kommen
  • Maatbeker
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Grote ketel
  • Vergiet
  • Pollepel
  • Mixer

x Alice x

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d bloggers liken dit: