Keukenavonturen

Hoe je groenten optimaal te bewaren…

Kwak jij ook alle groenten die je koopt gewoon standaard ergens in de ijskast? Is het bij jou ook zo een gevecht om alles kwijt te geraken? En heb je dan wel eens een paar dagen later een verlepte wortel of een beschimmelde paprika?

Ik ben het beu!

Als er iets is wat ik beter doe sinds er kinderen in huis zijn, dan is het wel voedzaam koken. Niets zo belangrijk als waar we groot van worden, dus ik probeer mijn best te doen om zo gezond mogelijk te koken.

Helaas ben ik een ramp in maaltijden plannen en koop ik in de supermarkt altijd maar mijn groenten op gevoel. Dit gaat ongeveer zo:

“Oh, een broccoli, dat past overal bij. Hmmmm, een bloemkool, in kaassaus! Yummie. Paprika’s, zou ik die nog eens vullen? Och, boontjes, misschien moet ik nog eens zo een Aziatisch wok-gerecht maken. Och kijk hier, prei, misschien vis-papillotjes maken? Of zo van die moussaka, waar zijn de aubergines?”

Een kar vol groenten later, maar zonder de overige ingrediënten kom ik blij thuis met eten! Jaaaaaaaa, eten! Want als je mij met honger naar de supermarkt stuurt durf ik wel eens thuiskomen met rommel. Denk aan hapjes, koeken, chips, drank, schoonmaakproducten, … Maar dus geen zaken waar je maaltijden van kan maken. Het blijft dus een aandachtspunt. °kuch°

Groenten, groenten en groenten

Je snapt het al, en het is misschien zelfs herkenbaar. Een ijskast vol met groenten. Groenten die ik moet zien te bewaren tot ik ze benut!

Ik heb trouwens een hele poos maaltijdboxen besteld, en dat was echt een ramp! Vier maaltijden voor een week, voor drie personen? Mijn ijskast ontplofte telkens weer!

Hoe kan het dan beter?

Wel, allereerst natuurlijk efficiënter winkelen, daar ben ik aan het werken. Maar je kan dus ok proberen het beste uit je groentjes te halen.

Wist jij dat een paprika meestal schimmelt vanuit het steeltje en dat je het daarom best kort houdt? Of dat wortelen met loof veel sneller slap worden dan zonder? Steek jij je tomaten in de ijskast? Die houden namelijk helemaal niet van kou en verliezen zo compleet hun smaak!

Invriezen dan maar voor het mis gaat?

Dat heb ik ook even gedacht! Ik dacht: wat ik ook koop, datgene wat ik niet op tijd kan gebruiken gaat in de soep of in de diepvries. Tot ik eens prei vergat te blancheren en mijn hele diepvries stonk!

Overzicht please!

Dus na veel Gegoogle, frustraties en het regelmatig inroepen van de mama-hulplijn heb ik besloten om zelf een leuk overzicht te maken om mijn groenten optimaal te kunnen bewaren, wat ook nog eens leuk staat in je keuken! En ik begon natuurlijk bij mijn topfavoriet en meest onbegrijpelijke groente…. avocadooooooooo!

Free printable hello!

En ja hoor! Ik had zoveel plezier met het tekenen van alle groentes dat ik het graag met jullie deel!

Maar natuurlijk wel “fatsoenlijk”. Ik maakte een PDFje en alles! Hier boven zie je alleen de kladversie.

En ik moet zeggen: ik ben dol op het resultaat! Want ik ken echt niets van editen of photoshop. Maar zo ziet het eindresultaat er dus uit:

Het overzicht om je groenten zo vers als het kan te bewaren!

Klik hier om in PD te downloaden!

Hopelijk lost het voor jullie ook wat smaak- en plaatsgebrek op.

°Alice steekt haar tomaten in de ijskast maar beseft net op tijd dat dit niet de juiste plek is!°

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

2 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!