huishouden met kinderen
Moederschap

Waarom wij de nieuwe man moeten maken

Heb jij kinderen? Zitten er jongens tussen? Heb jij een echtgenoot die gerust wat meer mag doen in het huishouden? Zie je de link al? Ja! Jij kan iemand misschien zijn Prins Charming bezorgen!

Gender in de blender

Er wordt de laatste tijd meer een meer gesproken over het neutraal opvoeden van kinderen. We willen af van het hokjesdenken en we willen dat geslacht geen beperking meer mag zijn. En ik kan dat alleen maar toejuichen. Mijn jongens mogen met poppen spelen als ze dat willen en de nagels zijn al wel eens gelakt. Als er een kei-schattige broek hangt voor de kleinste dan maakt het me niet uit als het uit de jongens of meisjes collectie hangt.

Ik droeg vroeger trouwens ook gewoon alle kleren van mijn broer hoor. Hij was ouder, en mijn ouders zijn heel bewuste uitgevers (ik moet daar echt eens over gaan schrijven in detail, van hèn kunnen we pas veel leren!). Mijn mama stak gewoon twee staartjes in mijn haren en de trui van Kuifje was ineens niet meer zo jongensachtig.

Dus iedereen gelijk?

Iedereen gelijk, geen beperkingen meer. Maar helaas is dat nog steeds niet de realiteit. En dat is op zich normaal als je bedenkt dat we al eeuwen aan het werken zijn naar gelijkheid. Vergeet niet dat het duurde tot 1948 eer vrouwen kiesrecht kregen voor alle verkiezingen in België. Dus we hebben nog een lange weg te gaan!

Gelukkig is er goed nieuws, want jij kan hier zelf ook iets aan doen! Jah! Nu wordt het interessant!

Als alle mama’s nu eens…

Als alle mama’s er nu eens voor zouden zorgen dat hun kinderen de juiste normen en waarden meekregen. F*ck al die uitstapjes om je kids te entertainen. F*ck die tafel vol met spelletjes met Sinterklaas om ze blij te maken. (Natuurlijk mag je dit doen, ik overdrijf natuurlijk hè! haha)

Focus eens op iets anders en leer ze èchte nuttige dingen. 🙂

Wat als wij, de mama’s, er nu eens voor zorgen dat onze zonen kunnen koken en onze dochters een lamp kunnen indraaien?

Waarom is huishoudkunde geen verplicht vak op school? Mannen en vrouwen gaan vaak eerst alleen wonen als ze het huis uit gaan. Hoeveel van hun kunnen koken? Hoeveel van hun kunnen hun ramen streeploos wassen? En hoeveel van hun kunnen een lekkende kraan herstellen? Het huishouden is er voor iedereen! Waarom dan alleen die druk bij vrouwen?

Waarom, aangezien het onderwijs hervormen al helemaal te lang gaat duren, nemen wij deze rol niet op ons? Waarom gebeurt het nog te vaak dat jongens niet moeten helpen bij het huishouden? (En meisjes niet bij het klussen? )

Jongens houden thans ook van poetsen en koken…

Heb je al ooit eens gekeken naar het gedrag van kleine kinderen? Peuters en kleuters vinden alles leuk! Ik zie jongetjes rondrennen met doekjes, borstels en stofzuigers en ik zie meisjes ronrennen met helmen en schroevendraaiers…

Besef je al wat dat betekent?

Yip… Het wordt afgeleerd of er wordt niet voldoende gestimuleerd. Kinderen zijn er thans dol op, om te mogen roeren, om op de ladder te mogen en de tang vast te houden. Om de stofzuiger te duwen of om met een sponsje te kliederen.

huishouden door kinderen

Oproep aan alle mama’s

Wil jij asjeblieft je kinderen stimuleren en ook deze zaken aanleren? Maak jij van je zoon de perfecte man en van je dochter de perfecte vrouw?

En met perfect bedoel ik: een unieke persoon die zijn plan alleen kan trekken én die in een koppel ook mee de balans in stand houdt.

En kunnen we dan aub stoppen met de mannen enkel het vuilnis buiten te laten zetten en sporadisch een lamp te laten verwisselen terwijl wij vrouwen de kids én het huishouden beredderen bovenop onze job?

Beloon je zonen ook als ze helpen koken of poetsen. Leer ze zorgzaam zijn. En leer je dochter om ook haar mannetje te kunnen staan. En betuttel die zoon niet te hard, want een man denkt anders meteen dat hij een standbeeld verdient voor die ene keer dat hij de afwas doet of de vuilnis buitenzet. Het hoort er, ook voor hem, gewoon bij! Het huishouden is een gedeelde taak!

°Alice geeft beide zonen een stofzuiger in de handen en gaat ondertussen zelf even het stopcontact herstellen°

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!