Reviews

Hoe kies je een veilige trampoline?

Mijn ouders hadden ons hun oude trampoline gegeven, een heel fijn en vooral groot ding waarop de kinderen zich al goed hebben uitgeleefd. Maar na een paar jaar had het zijn beste tijd echt wel gehad…

De hoes lag aan flarden, de veringen waren wat roestig en hier en daar begon ik een gaatje te zien in het springdoek. In mijn ogen was het levensgevaarlijk. Hetgeen ik daarvoor eigenlijk ook al vond aangezien er geen veiligheidsnet rond stond.

Alle onderdelen vervangen zou duurder zijn dan een nieuwe trampoline kopen dus de oude werd afgebroken en de zoektocht naar een nieuwe begon.

Trampoline of niet?

Ik heb lang getwijfeld of ik überhaupt wel een trampoline in huis tuin wilde halen. Ik heb als verpleegkundige namelijk op Spoed en in het Operatiekwartier gewerkt, en dan zie je wel wat…

Maar de kinderen hebben altijd een trampoline gehad en zelfs wij hebben er ook al veel plezier aan beleefd. Is het dan niet een beetje hypocriet om ze er nu geen meer te gunnen?

1,5% van de spoedgevallen komt door een trampoline. De meeste trampoline-ongevallen gebeuren omdat er te veel mensen tegelijkertijd op de trampoline springen, of doordat deze zelf niet veilig genoeg is. Lees: het stalen frame is niet voldoende bedekt, of het veiligheidsnet is onvoldoende hoog of niet aanwezig.

Om mijn spoed- en OK-ervaringen een beetje te sussen mocht er een trampoline komen op voorwaarde dat hij echt veilig is.

Natuurlijk moet je je kinderen altijd in de gaten houden en zijn die pagadders niet van het soort dat nadenkt over hun acties, maar je begrijpt vast wat ik bedoel.

Veiligheid dus. Rekening houdende met 3 kinderen die altijd alles tegelijk willen doen.

Welke trampoline kiezen?

Trampolines zijn er in alle vormen en maten, dus voordat je het bos door de bomen niet meer ziet, is het belangrijk om al een paar keuzes te maken.

Stap 1: Welke vorm?

Op een ronde trampoline springt men automatisch naar het midden, er is dus minder kans dat je kind eraf flikkert. Maar er is dus ook meer kans dat je kinderen tegen elkaar botsen.

Bij een rechthoekige trampoline zijn de sprongen beter controleerbaar, je kind word niet automatisch naar het midden gekatapulteerd zoals dat het geval is bij een ronde. Maar daardoor kan je er dus ook gemakkelijker vanaf stuiteren.

Wij kozen uiteindelijk voor de OVALE trampoline (Ja ja, dat bestaat blijkbaar ook!). Het beste van de twee gecombineerd. Het kind wordt naar het midden geleid (ROND), maar komt nooit precies in het midden. De sprongen zijn beter controleerbaar (RECHT) zodat er minder kans is op botsingen. 

Stap 2: Welke maat?

Officieel zijn trampolines slechts geschikt voor 1 persoon per keer, maar als je meerdere kinderen hebt is dit natuurlijk zo goed als onmogelijk. In het geval van meerdere kinderen ga je dus best voor een grotere trampoline zodat elk kind voldoende plaats heeft. Of je kiest ervoor om elke dag scheidsrechter te zijn over wiens beurt het nu is om te mogen springen *zucht*.

De grootte van de trampoline bepaalt ook het gebruikersgewicht, hou dus even in de gaten tot hoeveel kilo je kan gaan voordat je er zelf ook op stuitert.

Stap 3: Ingraven of niet?

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Maar hou er rekening mee dat je een grote kuil moet maken voor een trampoline! Wij zagen dat dus niet zitten… Deels omdat we kozen voor een groot exemplaar en we dus een HELE grote kuil moesten graven, en deels omdat de tuin zijn uiteindelijk vorm nog (lang) niet heeft en de trampoline dus nog een beetje moet kunnen schuiven. 

Stap 4: Welk merk?

Een geheel persoonlijke keuze, maar al de voorgaande puntjes bij elkaar zorgden ervoor dat wij kozen voor een trampoline van BERG (Meer specifiek, de BERG Grand Champion 520 Airflow).

  • We kozen voor een maximaal gebruikersgewicht (aangezien mijn man ook graag eens een sprongetje maakt, haha) en dus ook voor een goed grote trampoline. 
  • Ovaal vanwege de hoeveelheid aan kinderen.
  • Een lekker dikke beschermrand vanwege de spoed- en OK-verhalen.
  • Een goed hoog beschermnet zonder vervelende rits of klittenband.
  • En last but not least, kozen we voor een goede garantie (13 jaar!).

De trampoline van BERG is natuurlijk niet van de goedkoopste, maar aangezien op vakantie gaan er dit jaar niet in zit (niet dat wij echte vakantiegangers zijn, maar elk excuus is goed), hadden we wat extra te besteden.

Waarop heb jij je gebaseerd voor het kopen van een trampoline? Of ben je nog aan het twijfelen?

°Rose kijkt toe hoe haar man zich uitleeft op de trampoline°

x Rose x

Wil je dit overzicht graag bij de hand houden, pin het dan even op je Pinterest!

Follow my blog with Bloglovin

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d