Reviews

Want chicklit is ook literatuur!

Nu velen van ons eerder voor een Staycation gaan, dan op verlof vertrekken door de Corona crisis, deel ik graag mijn favoriete (chicklit) schrijfsters met jullie!

Lezen als ontspanning

Lezen is zalig als ontspanning én het is gezond voor je hersenpan! Dus laat je favoriete Netflix serie achterwege en neem eens een goed boek.

Nu moet ik zeggen dat voor mij lezen een Guilty Pleasure is. Waarom? Omdat ik het liefst Chicklits lees in het Engels! Pure ontspanning!! Verstand op nul en genieten maar. De verhaallijnen zijn behoorlijk oppervlakkig of cliché, maar omdat ik ze in het Engels lees onderhou ik die taal ook ineens. Win-win toch? Daarbij zijn de grappen in het Engels gewoon beter omdat het boeken zijn die ook origineel in het Engels geschreven werden. De vertaling zal dus altijd afwijken en daardoor vaak minder grappig zijn. En daarbij, er worden soms ook volledige passages weggelaten bij de vertalingen. Zo is Kiss & Chase van Fiona Walker (zie verder in het artikel) een boek van 808 pagina’s! In het Nederlands is het amper de helft ongeveer!

Wacht. Wat? Je weet niet wat Chicklit is? 🙂

“Chicklit”
Chicklit is de afkorting van het Engelse chick literature, eigentijdse romantische fictielectuur door en voor jonge vrouwen

Voila! Weer iets bijgeleerd.

Er zijn trouwens een groot aantal chicklit-titels verfilmd. Zelf ben ik altijd een grotere fan van het boek. De film verprutst soms het leuke beeld dat je zelf gecreëerd had van de personages en natuurlijk kunnen ze niet alle grappen (juist) in beeld brengen.

Laten we eens gaan kijken naar mijn favoriete auteurs.

chiklit literatuur lijst
Zit je op Pinterest? Bewaar dan gemakkelijk deze Pin zodat je ten allen tijde deze lijst van top-schrijfsters kan terugvinden!

FIONA WALKER

Fiona Walker is een Engelse schrijfster met ondertussen zo’n 17 boeken op haar palmares! Ik heb er een aantal van gelezen en vooral Kiss Chase (Zomerzonden) is mijn absolute favoriet!! Let wel op, sommige karakters komen in andere boeken weer terug en soms is het verwarrend omdat er altijd enorm veel personages zijn. Maar hardop lachen zit er sowieso in!

Kiss Chase gaat over twee jonge meisjes die ondanks bevriende ouders elkaar niet echt kunnen hebben. Wanneer de één net voor haar droomhuwelijk gedumpt wordt door haar super rijke en knappe Mr Perfect, schakelt ze de andere in om wraak te nemen. Het leest als een trein en de tranen springen me soms in de ogen van het lachen bij sommige passages.

SOPHIE KINSELLA

De film Shopaholic ooit gezien? Wel, het boek is nog duizend keer grappiger. En weet je wat?? Er zijn ondertussen ruim 10 shopaholic boeken!! En ik heb ze allemaal nog vòòr ze officieel uitkwamen in meerdere exemplaren besteld om ze zeker ASAP in huis te hebben én om mijn vrienden mee te kunnen laten genieten.

Er zit volgens mij dan ook een Becky Bloomwood aka Shopaholic in ieder van ons. Je lacht je een kriek met verhalen over Becky waarin ze te veel geld spendeert aan kleren en dan vervolgens zuiniger wil leven. Er komt vervolgens een hele reeks van oplossingen voorbij, ingevroren creditcards, rekening onder het bed verstoppen, geld besparen door zelf te koken maar vervolgens een fortuin uitgeven aan kookspullen, en heel veel lijstjes met goede voornemens. Herkenbaar dus!!

Elke zomer lees ik er trouwens wel weer eentje opnieuw. Instant Hapiness verzekerd!!

Natuurlijk schrijft Sophie Kinsella nog andere boeken ook. Ik heb er een groot aantal in mijn bezit én dus ook meerdere keren gelezen. Can you keep a secret is ook verfilmd, maar voor mij is The Undomestic Godess ook echt een topper! In deze laatste gaat het over een erg gestresseerd meisje dat op een advocatenkantoor werkt. Als ze op een dag, helemaal overstuur, vertrekt van haar job en ergens aanbelt voor hulp wordt ze aanzien als het nieuwe kamermeisje. Ze kan echter niet koken, heeft nog nooit echt gepoetst en ze moet dan ook erg creatief uit de hoek komen om de schijn hoog te houden. Ook hier: je lacht je een kriek!

Sophie Kinsella schrijft ook nog boeken onder een andere naam, deze zijn korter en voor mij iets minder leuk, maar nog steeds ideaal voor een avond in bed of een paar uur leesplezier in je hangmat.

HELEN FIELDING

Wat begon als een column is ondertussen door iedereen gekend: Bridget Jones! Ik denk dat we nu aan boek drie zitten. Ik loop eerlijk gezegd een beetje achter aangezien deel twee nu op mijn nachtkastje ligt. 🙂  Na alle Chicklits vol met hippe twintigers is het verademend om eens een chicklit te lezen over een vrouw met kinderen! Hilariteit alom en zeer herkenbaar. 

foto credits Miramax

Trouwens, voor de mensen met goede ogen: heb je gezien dat één van de twee boeken van Helen Fielding uit de bibliotheek komt? En neen, het is niet geleend voor de foto, of al maanden te laat binnengebracht! Het is wel degelijk van mij. Bibliotheken verkopen namelijk regelmatig afgeschreven boeken en zo kan jij sommige exemplaren lekker goedkoop op de kop tikken. Zo zijn die vingers vol zonnecrème of die mug die je ving door ze tussen je boek te meppen ineens een stuk minder erg! 🙂

°Alice probeert nog even verder te lezen over het vingertje van de kleinste spruit heen°

x A x

Wat is jullie lievelingsboek? En in welke talen lezen jullie?

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!