Moederschap

Kan je straffen zonder te belonen?

Opvoeden als een supermommy

 Ik herinner me nog de beginjaren van mijn Little One. Die fase die rond een maand of negen begint als ze ineens zichzelf kunnen voortbewegen, hoe creatief ook, en dat ze eindelijk aan de knopjes van je dvd-speler kunnen of iets van tafel kunnen grissen. En ik herinner me ook de frustraties dat het met zich mee bracht. Ik werd er echt gek van. Ik denk dat ik zeker honderd keer op een dag zei “dat mag niet” en vervolgens mijn Little One verplaatste naar veiligere zones in mijn huis.

Maar het was pas toen ik bij mijn ouders op bezoek ging dat ik me echt begon te ergeren en er niet meer van kon genieten. Hoe deden andere mensen dat toch?  Ik wilde gewoon rustig zitten en wat bijpraten met mijn ouders. Maar in plaats daar van zat ik de hele tijd mijn zinnen te onderbreken om die Little One te controleren. Als je het vaak genoeg rustig zegt zal hij wel snappen wat mag en niet mag, en wat dat woordje “nee”  betekent… niet?

Niet!

Mama to the rescue

Natuurlijk moest mijn mama zich er weer mee bemoeien. “Blijf jij maar even rustig zitten.  Ik speel wel even met die kleine bubbel”, zei ze. En ik herinner me zelfs nog dat ik toen dacht: “Spelen?  Ik ga wel niet de hele dag spelen om die draak stil te houden hé.”

Maar toen leerde ik iets… iets waar ik nu nog elke dag de vruchten van pluk.

Je kan niet straffen als je niet beloont.

Wat heeft straffen dan met belonen te maken?

Je kan pas straffen als je ook beloont. Je moet verschil laten zien tussen het leuke en het minder leuke. Of tussen het goede en het slechte. Want dan kan je dit op alles toepassen! Je moet dus niet focussen op het negatieve maar op het positieve. Pas als je het positieve naar voren haalt kan je impact hebben op het negatieve.

Mijn mama ging namelijk spelen met mijn kleine bubbel. Ze leidde hem af van de zaken waar hij niet aan mocht komen en ze zorgde ervoor dat hij complimentjes en aanmoedigingen kreeg als hij iets goeds deed. En nog geen vijf minuten later zat mijn kleine bubbel flink met een speelgoedje te spelen, waarbij hij heel fier af en toe zijn kunnen aan ons liet zien en wij maar af en toe wat toejuichten… En ik heb die koffie fijn in alle rust kunnen opdrinken!!

Dus als je kind -maakt niet uit welke leeftijd- aandacht vraagt, is het meestal simpeler om een kwartier of een halfuur even aandachtig mee te spelen en hem/haar op gang te zetten. En daarna kan jij fijn even de afwas doen zonder gezeur en speelt je kleine ukkie fijn verder.

Je twijfelt nog een beetje als het echt zo simpel is?

Al ooit naar een aflevering van supernanny gekeken waar de kinderen zo ver gaan dat ze zelfs slaan? Wel, dat is gewoon een schreeuw voor aandacht. En wat doet die supernanny dan? Iets leuks organiseren en ervoor zorgen dat kinderen daar naar uitkijken en daar op willen wachten. Waardoor ze dus niet meer 24/7 brullen voor maakt-niet-uit-wat-voor-aandacht, maar bereid zijn een poosje flink hun best te doen in ruil voor een schouderklopje of een “koekjes-bakken-middag” in het weekend.

Ga nu wel niet ineens out of the blue naar de dierentuin en verwacht daar dan niet ineens engelengedrag! Opbouwen hè! Opbouwen! En volhouden… vooral volhouden!

Dus als jij vindt dat je kinderen stout zijn en dat je te veel moet roepen, moet je zeker eens deze tactiek proberen; ze afleiden en focussen op iets positiefs! En heb geduld. Veel geduld. 🙂 Bij sommigen werkt dit misschien niet meteen.  Maar als jij je best blijft doen zullen jouw kinderen dat ook doen. Dus stop met dat straffen, gillen en roepen!

Maar straffen is toch oké?

Straffen is zeker nodig soms. Denk er dan wel ook aan om eerst te corrigeren en dan pas te straffen

En wat is straffen? Is dat een klets op de poep? Of trek je je kind eens goed aan de oren? Misschien schud je hem liever eens goed door elkaar? Of waarom was je zijn mond niet eens met zeep?

Staan je de haren ook al rechtop? Bij mij alleszins wel!!! Ik ben absoluut tegen het gebruik van fysieke straffen. Maar ik besef ook maar al te goed dat iedereen daar een compleet andere mening op na houdt. Daarom ook meteen deze oproep!! Onderaan staat een uitleg over een toffe madam die een Masterproef schrijft over fysieke straffen. Doe je alsjeblieft mee?

Wist je dat?

Trouwens, over dat straffen. Wist je dat het bewezen is dat het in de hoek zetten ook een gevoel van pijn opwekt bij kleine kinderen omdat je ze isoleert?! Ze geduldig aanspreken en blijven focussen op hoe het wel kan/moet is een veel socialere optie die zijn vruchten op lange termijn wel degelijk zal afwerpen! 

En nog een tip voor kleuters/peuters/kids: plannen.

“Jij mag al flink wat speelgoed klaarzetten of een Lego huis bouwen en dan kom ik even meespelen na de afwas.”, werkt bij mij elke keer weer!

Oh en let op hoe je je zin opbouwt. “Als…dan” is nog steeds verboden. Dus niet: “Als jij nu flink al begint te spelen, dan kom ik meespelen”

Dat is niet goed omdat je kinderen dan te nieuwsgierig maakt naar “wat als ik niet… dan wat?”

Have fun. Dat meen ik. Hou het leuk. Tel tot tien desnoods. Maar have fun! 

En remember, wat je ook doet, je doet het tenminste! Elke ouder is sowieso een superouder! 

x Alice x

MEER UITLEG OVER HET ONDERZOEK WAAR WE JE GRAAG VOOR UITNODIGEN:

Beste ouder


In het kader van een masterproef aan de Vrije Universiteit Brussel rond fysieke straffen werden wij gecontacteerd door Elien Van Blyenbergh, masterstudente Klinische psychologie. Met dit onderzoek wil ze nagaan wat moeders beschouwen als zijnde een fysieke straf, welke straffen toegepast worden en wat geassocieerde factoren zijn.
Ze is op zoek naar biologische, adoptie-, stief-, of pleegmoeders van kinderen tussen 2 en 11 jaar oud die een online vragenlijst willen invullen die ongeveer 15 minuten in beslag neemt. De gegevens worden verzameld via een anonieme survey waardoor de anonimiteit van deelnemers verzekerd is. Uw deelname zou haar onderzoek enorm vooruit helpen. 
In onderstaande link vindt u een verdere toelichting over het onderzoek, waarna u kan beslissen of u deelneemt en de vragenlijst kan invullen. Er wordt aangeraden om de vragenlijst in te vullen via de computer. Deelnemen kan tot 14 februari 2021. Bij vragen mag u steeds contact opnemen via 
Elien.Van.Blyenbergh@vub.be.

DE SURVEY:
https://vub.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_dal8faVE4hi6lAp

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!