Moederschap

Schoenen uit, hier kruipt een baby! Hygiëne please!

Schoenen-uit-2.jpgVind jij het belangrijk om een proper huis te hebben? Draag jij hygiëne hoog in het vaandel? Laten we het dan eens hebben over je schoenen!

Wij lopen thuis namelijk altijd op onze blote voeten of op pantoffels. Niets zo leuk als bij je thuiskomst die schoenen (en die skinnyjeans en de rest, maar ik geraak afgeleid) uit te doen en lekker rond te hupsen op frisse voeten. Wil je even in de zetel hoppen? Geen probleem! Je trekt je voeten lekker gezellig onder je en je kruipt onder een dekentje. Wil je iets halen uit de keuken? Ook geen probleem natuurlijk!

Je hoort het al, ik ben dol op het rondlopen op blote voeten. Nu zijn er meerdere redenen waarom wij dat allemaal hier in huis doen. Niet alleen omdat we het leuk vinden, en al helemaal niet omdat we zo Lego blokjes beter kunnen opsporen, maar omdat we het properder vinden. En als ik er zo over nadenk, dan klinkt dat zo logisch, maar toch zijn er altijd weer mensen die gek opkijken als de schoenen uit moeten! Mijn ouders, die houden er trouwens geen rekening mee, die lopen hier gewoon rond mèt schoenen. Ligt dat aan het feit dat ze dat thuis ook doen, of dat ze niet willen prutsen aan vervelende veters in een smalle gang, of zitten er misschien allemaal gaten in hun sokken, geen idee, maar ik krijg ze het maar niet afgeleerd.

Dus die hygiëne in huis, laten we nu enkele goede redenen geven om eens over die schoenen na te denken!

Laten we er eens een beetje dieper op in gaan:

 • Je schoenen brengen je buitenshuis overal naar toe. Overal… dus ook waar honden hun gevoeg doen, waar viezigheid op de grond ligt en waar chemische producten zijn (denk aan behandeld gras en dergelijke). Je heb echt werkelijk geen idee. Denk eens aan de hoeveelheden hondenpoep die door onze schoenen verspreid wordt!! En dan wil je die schoenen aanhouden als je over je mooie tapijt heen loopt? Dan mag je nog zoveel Dettol gebruiken. De hygiëne is dan toch ver te zoeken! En denk eens aan de gevaarlijke E. Coli bacterie, die ook wel eens op mensen hun GSM plakt omdat ze hun handen nooit wassen.
 • Als er bij je thuis iets op de grond valt, een stukje koek of dergelijke. Raap jij dat dan snel op, denkende, dit is mijn (gepoetste) vloer dus dit is oké? Maar hoe weet je nu wat je schoenen er net overheen verspreid hebben?? En die bacteriën, die blijven heus niet op één plek zitten hoor. Stel je dan toch voor dat het tutje van je kleintje op de grond valt en dat je het vervolgens gewoon terug in je baby zijn mond propt??
 • Behalve het feit dat hygiëne ver te zoeken is onder je schoenzolen is het gewoon ook niet zo gezond voor je voeten. Warme plaatsen zijn broedplekken voor bacteriën, zo dus ook de binnenkant van je schoenen. Geef je voeten een beetje rust!! Niets zo fijn als de sokken en de schoenen uit en lekker je voeten wassen en er mee rondlopen. Het is trouwens bewezen dat dit goed is tegen platvoeten.

Nog niet overtuigd?

Behalve om hygiënische redenen is het ook gewoon beter voor je vloer en eigenlijk ook voor je schoenen. Waarom die zaken nodeloos verslijten? Denk je dat je vloer het leuk vind als er schoenen over heen walsen de hele dag door? Stilgezwegen over naaldhakken op een mooie parketvloer!

 • En what about het geluid? Wil jij de hele dag voetstappen horen? Niets zo fijn als rust..

Dus… ik weet niet wat jij de volgende keer doet als je thuiskomt, maar mijn schoenen blijven in de gang staan. Want al loop je er even snel mee naar binnen, als je bijvoorbeeld nog iets vergeten bent als je je jas en schoenen al aan hebt, je bent al de grootste viezigheid aan het verspreiden op die enkele stappen tijd.

Conclusie? Schoenen voor iedereen uit.

En aan mijn bezoekers die hier niet zo blij van worden: sorry not sorry, ik heb pantoffels en sokken in reserve mocht je dat liever hebben, maar die schoenen? Die blijven in de gang!

Schoenen uit 1

° Alice ziet haar oudste zoon zijn lenige teentjes en kriebelt nog eens even lekker met haar voeten aan haar dekentje°

 

x Alice x

 

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

3 reacties

 • Kim Claeys

  Hoi Alice,

  Heel actueel artikel, nu Corona er ook nog bij is gekomen.. Inderdaad, ik ben het volledig met je eens. Ik was een tijdje terug samen met een grote groep vriendinnen op bezoek bij een vriendin die een kruipende baby heeft en zij ging zelfs nog een stapje verder betreffende hygiëne, aan de deur moest iedereen de schoenen uit en van die dunne blauwe plastic slofjes om de voeten doen. Ze voelen aan als boterhamzakjes om je voeten. Ik moet toegeven, voor de baby, heel hygiënisch!

  We waren de hele middag bij haar op bezoek, en het was wel een beetje een raar gezicht om iedereen in van die blauwe plastiekjes rond te zien lopen, ook zijn ze niet zo comfortabel, het was een warme zomerdag, na een paar uur waren bij iedereen de plastic hoesjes helemaal beslagen en vochtig van binnen, dat kon je duidelijk zien, we kregen er allemaal flinke zweet voeten van.. Ik had ze over de sokken aan maar bijna alle andere dames had hun blote voeten in het plastic. Ik heb niemand horen klagen, niemand wou er echt een punt van maken denk ik.

  Toen ik ze uitdeed om naar huis te gaan waren mijn sokken ook nat van het zweet.

  Enerzijds kan ik goed begrijpen waarom ze deze maatregel heeft genomen, ze heeft een baby die de hele dag rond het huis kruipt en de slofjes houden de vloer hygiënisch, anderzijds vraag ik mij af of ze weet hoe oncomfortabel het is voor bezoek om de hele dag met die dingen aan rond te moeten lopen.

  Wat denken jij ervan?

  Goede hygiëne-maatregel? Of overdreven?

  Ik hoor het graag!

Reageer ook even, dat vinden we leuk!