Moederschap

Mogen jongetjes nagellak dragen?

‘Mama, mag ik nagellak?’

Slechts één van de vele vragen die ik doorheen de dag krijg van mijn driejarige zoon.

Maar hier weet ik het antwoord niet op. (In tegenstelling tot de vraag waarom het regent of waarom hij geen lolly krijgt om 9u ‘s morgens)

‘Neen.’

Ik heb mijn hersenen echt gepijnigd met die vraag.

Waarom niet?

Omdat het iets vrouwelijks is?

Omdat ik hem niet altijd zijn zin moet geven?

Ik ga voor het laatste antwoord.

Te snel toegeven

Ik geloof niet dat, als je kind iets wilt dat niet bij zijn geslacht “hoort”,  je het moet verbieden. Maar aanmoedigen hoeft voor mij ook niet.

Er zijn zoveel zaken die op het moment leuk zijn. Dat wil niet zeggen dat je onmiddellijk op de kar moet springen.

We willen allemaal die ruimdenkende moeder zijn die haar kind àlle kansen van de wereld geeft.

Als mijn zoon een Elza-feestje wilt, dan ga ik hem dat niet verbieden, maar ik ga het hem ook niet onmiddellijk geven. (Alsof wij constant feestjes geven). Als hij het echt wilt, zal ik daar wel achter komen. Meestal heeft hij het twee minuten later over een modderfeest. (Ook niet iets dat hij zal krijgen, maar het gaat om het voorbeeld.) Ik wilde trouwens een beter voorbeeld aanhalen, over een jurk ofzo, maar over die feestjes heeft hij het dus geregeld… #reallife

Gender in de blender

Waar trek je de grens? En, zijn er eigenlijk wel grenzen?

Autootjes voor jongens en poppen voor meisjes.

Moeten we allemaal gender-neutraal gaan opvoeden? En wat is dat dan? Is dat het gebrek aan gender-definiërende spullen of net het aanbod van beide kanten?

Volgens mij kan je op elk speelgoed wel een gender plakken, al was het maar door de kleur. Dus dat gebrek aan gender kunnen we al schrappen. En mochten er toch wat genderloze spullen zijn, dan is het volgens mij ook een tikkeltje vergezocht om enkel dat aan te bieden.

Beide kanten aanbieden klinkt logischer. Maar om eerlijk te zijn, ben ik niet van plan om mijn kind met nóg meer speelgoed op te zadelen… De speelkamer ligt al behoorlijk vol. Daarbij is er te veel dat een kind in een momentopname leuk vindt (en daarna niet meer ziet liggen). Je merkt vanzelf wel wat je kind echt leuk vindt (hetgeen dat jij niet leuk vindt natuurlijk) voordat je een halve speelkamer aan (in ons geval) meisjesspeelgoed gaat aanschaffen.

De hoeveelheid speelgoedautootjes en -boormachines in mijn huishouden is niet te onderschatten. Poppen zal je er (nog) niet tegenkomen, daar is momenteel geen interesse voor, in tegenstelling tot knuffels. Maar wel keukenspeelgoed, dat door sommigen ook als echt meisjesspeelgoed wordt ervaren. Dat is toch al iets, nee?

Zijn we toch bekrompen?

Het blijft moeilijk, hoe openminded je ook bent. Ergens is het gemakkelijker om een meisje een speelgoedauto cadeau te doen dan een jongen een barbiepop. Geen idee waarom. Een jongetje met een prinsessenkleed* kan best schattig zijn, maar dan vraag ik me toch snel af in hoeverre dat dit een momentopname is van een ouder die te snel toegeeft, een ouder die graag wilt overkomen als super ruimdenkend, of een kind dat echt dol is op prinsessen.

*Zo wilde het monster laatst persé een glitterdiadeem hebben in de winkel. Die heeft hij niet gekregen en hij heeft er ook nooit meer om gevraagd. (Typisch gevalletje van zien-en-willen-hebben)

Als mijn zoontje in de supermarkt de roze yoghurt met hartjes van Mini Mouse heeft gekozen, dan zal ik hem geen andere aansmeren. (Dat wil niet zeggen dat ik het niet heb geprobeerd, die Disney-yoghurt was namelijk veel duurder dan het huismerk…). Dus zo heel erg bekrompen van geest zijn we ook weer niet 😉

Wat ik met die nagellak ga doen, weet ik nog niet. Het is namelijk iets dat ik al thuis heb liggen. Ik zie er het kwaad niet van in. Maar ergens vind ik het ook not done… Daar gaat mijn status als ruimdenkende moeder. *zucht*

°Rose kijkt naar het monster dat een prinses naspeelt en met draken vecht zoals Spiderman°

x Rose x

Wat vinden jullie? Mogen jongens nagellak (en/of lippenstift) dragen? Waarom? Ik wil echt graag een andere mening horen dan die van mijn man (die overigens een eigen kilt heeft).
Ps: Houd hierbij rekening met het feit dat mijn zoontje niet aan “voor één keer” doet…

BewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

3 reacties

 • bonsje

  Nagellak is bij mij okee, maar lippenstift zou ik ook lastig vinden ☹️ terwijl lippenstift er veel sneller is afgepoetst ? ik weet niet zo goed wat ik met de hele genderneutraal hype moet…mijn nichtje heeft tot haar 7e gelooft dat ze een jongen was. Mijn zus is daar in alle redelijkheid in meegegaan en nu draagt nichtje jurken en rokken ? Ik trek mijn dochter soms jongens kleding aan omdat ik het soms gewoon echt leuk vindt…we zijn niet zo van het hele roze maar wie weet wil ze dat straks alleen maar dragen ?

  • Rose

   Ja, lippenstift ziet er al snel “clownesk” uit bij zo’n kleintje (been there, done that… 😉 ). Nagellak zou op zich niet zo’n probleem zijn, was het niet dat het monster een gewoontediertje is. En er is nog zo’n toepasselijk uitspraak over een vinger en een hand 😉

 • webkonijn

  Lijkt me geen probleem, ik ken mannen die nagellak dragen ook. Mijn visie op genderneutraal is eerder dan neutrale zaken of beiden aan te bieden: als hij/zij het wil, laat ze zelf kiezen, is dat dan een pop of een auto, een ridderpak of een jurk, laat ze zelf kiezen.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d