Vertelsels

Kilo’s, centimeters, maten, curves, …

Zorgen al die cijfers voor rust of net voor paniek?

Iedereen die in verwachting is of al kinderen heeft of die aan het afvallen is, wordt er op regelmatige basis mee geconfronteerd.

Ik heb het over kilo’s, centimeters, curves, maten, … en vooral.. verwachtingen!!

 

Mij viel het ineens op nu ik zwanger ben. Waar je als normale mens over dagen of maanden praat, begint iedereen nu ineens over “weken” te praten. Hoeveel weken ben je al? Geen idee! Hoeveel weken zitten er in een maand? Wat is er mis met: “Ik ben 7 maanden zwanger”. Waarom moeten dat ineens x aantal weken zijn? Ik vind het maar verwarrend hoor. En dan heb je nog mensen die de trend verderzetten bij hun baby’s.

“oooooh wat een schattige baby! Hoe oud is hij al?”, “17 weken”, krijg ik dan als antwoord. Mijn hersens denken dan niet “17 gedeeld door 4,33 is …” Nee hoor. Mijn hersens denken dan vooral “whatever”.

 

Of de constante vraag die je gesteld wordt tijdens je zwangerschap en waar menig bloggend Vlaanderen ook over praat in zijn zwangerschapsupdates.

“Hoeveel kilo ben je al bijgekomen?”

Mijn hersens denken dan: “Kilo’s? Zijn dat die gemene cijfers op de wegschaal die vermenigvuldigen als ik weer van een lekker ijsje heb gegeten?”

Ik kan me voorstellen dat je er niet van wakker ligt als je Rose noemt (ja, jij, Rose, the one that past nog in haar skinny jeans tijdens en nà haar zwangerschap!) Maar ik, persoonlijk, vind die vraag, of die informatie, compleet overbodig. Zolang er geen water uit je navel spuit en mensen je terug in de zee proberen te duwen lijkt het mij eerder your own business. En dat van je gynaecoloog natuurlijk. Want veel bijkomen is natuurlijk niet oké voor de baby, maar moet het dan ook een maatstaf zijn voor de casual talking mensen rondom je?

 

En als je dan fijn op consultatie gaat bij je gynaecoloog, dan loop je ook nog de kans dat hij of zij gaat praten over centimeters en curve. Ah, de baby is aan de grote kant? Of het is maar een kleintje? Wat zegt u? Hij heeft lange benen? Of een groot hoofd? Fijn! Maar ook hier denk ik dan vooral: is dit waardevolle info? Zou het echt zo zijn dat wat ze zien op echo’s ook zo zal zijn als die ukkepuk eruit komt? En als het al zo zou zijn. Merk je het dan op? Blijft het dan zo voor altijd? Ik vraag me echt af als al die mama’s die tijdens de echo’s hoorden “hij is veel groter dan gemiddeld” ook effectief van een grote baby bevallen zijn? Zou het echt betrouwbaar zijn?

 

En die curve, die zet zich verder. Als je kind op consultatie gaat via de school (PMS noemden we dat vroeger hier) dan gaan ze ook kijken als hij er nog in past. Prima dat de wetenschap zich daar mee bezighoudt. Maar als een mama tegen je zegt: “goh, hij is wel klein voor zijn leeftijd” Heb je daar dan wat aan? Of omgekeerd? Mij leerden ze altijd dat ze of in lengte groeiden, of zich aan het ontwikkelen waren. Dus is die van jou kleiner dan is hij vast zijn hersens aan het laten groeien op dat moment 🙂

 

En natuurlijk zijn al die feitjes leuk. Zo hebben we toch iets van houvast maar laat het inderdaad maar gewoon een cijfertje zijn. En laat het ook maar gewoon een kleine houvast zijn als je bijvoorbeeld probeert zwanger te geraken (lichaamstemperatuur optimaal? En hoempahoempa!) of als je probeert af te vallen (oooh, zonder kleren is er al 300 gram vanaf) of als je leuke kleren zoekt (hmmmm, krijg ik me wel in een 38 gepropt?)! Er zijn overal cijfers, maten, tijden, … te vinden, laat deze alleen je leven niet te veel beïnvloeden. Blijf focussen op de leuke zaken of op je doel of op je gevoel. Hou het leuk.

 

Dus aan alle dames die de vruchtbare datums op de kalender checken, of de dames die wanhopig een bepaald gewicht proberen te halen, of aan alle mama’s die denken “is hij wel groot genoeg? Of is hij al te groot?

Het gaat niet alleen over cijfertjes in deze wereld. Er is je gevoel! En dat is soms tien keer meer waard.

 

 

 

x Alice x

kilos cijfers 2

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d