Reviews,  Vertelsels

Op het vliegtuig met een baby?

IMG_6762

Hoe vermijd je stress als je het vliegtuig op moet met een baby??

Ik ben net terug van een heerlijke vakantie in Turkije. Twee weken genieten van mooi weer, lekker eten en momenten met de familie. Het was weer top!

Maar om op zo een leuke plaats als bijvoorbeeld Turkije te geraken moet je eerst reizen… En dat kan wel eens minder top zijn!!

 

Een baby, een kleuter en een vliegtuig.

#recipefordisaster ?

Een vlucht vanuit België (Of Nederland of Duitsland waar de tickets goedkoper waren) naar Turkije (Antalya in ons geval) duurt zo een 4 uur. Nu is dat niet zo heel veel om enkele duizenden kilometers af te leggen. In werkuren is het maar een halve dag. Zo om toch?

Peanuts!

Maar… Als je met kinderen reist kan dit wel eens tegenvallen. En dus erg lang duren.

Zo ook in mijn geval. Door omstandigheden is de Husband namelijk eerder naar Turkije vertrokken en komt hij ook later terug (hij is nu nog in Turkije, as we speak). Maar iemand moest de kinderen meenemen. Die rol was natuurlijk voor mij weggelegd.

En zo bevond ik me dus twee keer, “alleen”, met twee kids, op een vliegtuig.

 

Is dat nu zo erg? Vliegen met kinderen?? #nietoverdrijven

Wel, ik zal het eerst even kaderen, misschien heb jij zelf geen kinderen en denk je dat het best allemaal meevalt.

Mijn oudste, de Bubbel, die is er nu 5. De kleinste, Spruitje, die is er nu net 1 geworden. Hij kan staan, maar nog niet alleen, dus hij moet nog gedragen worden. Hij kan met zijn wijsvingertje iets aanduiden en vervolgens wenen als je niet “snapt” dat hij dàt wil!

Als je naar het vliegtuig gaat, dan kan je de kleinste nog in de buggy houden. De oudste, die wandelt er flink naast. Maar je hebt natuurlijk ook koffers bij. Die kunnen gelukkig op zo een handig karretje.

Oh wacht. Ik duw de buggy al.. Wie duwt er dan het karretje? Oké, dan zelf maar het karretje duwen en de oudste de buggy laten duwen. Maar die kan natuurlijk niet goed sturen want die kan niet zien waar hij rijdt, aangezien hij niet boven de buggy kan kijken. Langzaam stappen dan maar.

Gelukkig is de bagage snel ingecheckt en kan je naar de paspoortcontrole.

De paspoortcontrole en douane

Er zijn een aantal zaken waar je best op voorhand al rekening mee houdt wil je tot aan je vliegtuig geraken.

  • Een potje babyvoeding of een fles mag mee op het vliegtuig. Verpak dit op voorhand in een transparante zak zodat je die aan de controle snel uit je handbagage kan halen.
  • Electronica moet ook apart op de band gelegd worden. Wees ook hier voorbereid en steek je GSM, Ipad, horloge, … op voorhand al in een transparante zak, zodat je ook deze snel uit je handbagage kan halen.
  • Let op met verborgen vloeistoffen zoals luierdoekjes of dergelijke. Ook dit moet in een transparante zak!

Hou er vervolgens rekening mee dat je baby uit de buggy moet. Prop die buggy dus niet vol met extra’s en hang hier ook geen speeltjes of tutjes aan vast.

Ik moest zelf ook nog eens de buggy opvouwen terwijl ik de Spruit vasthield en ervoor zorgde dat alle handbagage en plastic zakjes op de band terechtkwam. Comfortabele kledij is dus aangewezen. 🙂

 

In het vliegtuig zelf

Als je eenmaal door alle controles heen bent en niet te veel drama’s hebt gehad in de tax-free-zone omdat je kids net dat ene dure speelgoedje willen, dan kan je inchecken en het vliegtuig instappen. Bij de meeste maatschappijen mag je met de buggy tot aan de deur van het vliegtuig. Dat scheelt wel wat draagwerk.

Op het vliegtuig zelf zorg je best voor:

  • eten, melk of koekjes. Zo een vlucht is lang. Neem dus voeding mee die niet teveel rommel of gedoe geeft. Een tip zijn de babykoekjes van Boni, die worden niet zo plakkerig als de gewone Betterfood koekjes.
  • een dekentje. Soms wordt er sterk gekoeld en zit je kleintje in de tocht. Ook handig kan een dekentje zijn om te vermijden dat jullie gaan zweten als je ukkepuk tegen je aan in slaap valt met huid-tegen-huid contact.
  • natte doekjes. Als je dan eens een plakkerig handje of een gemorst hapje wil opruimen dan kan dit. Je eigen nekzweet afvegen kan hier ook mee. 🙂
  • afleiding zonder lawaai. Voor kleintjes is het moeilijk. Soms lukt het om ze stil te houden met een speeltje. Als je pech hebt zijn ze echter meer geïnteresseerd in het aan-de-haren-trekken van de buurvrouw voor je. Voor iets oudere kinderen kan een tablet handig zijn. Let dan wel op dat het geluid afstaat. Ik vind het altijd zeer vervelend als mensen hele films afspelen in de luidste stand!
  • comfortabele kledij. Niets zo vervelend als een baby die je bloes de hele tijd naar beneden trekt waardoor je het merendeel van de tijd met je tieten bloot zit.
  • een geordende handbagage in een soepele tas die je aan je voeten kan zetten. Met een baby in je handen heb je niet zo veel bewegingsvrijheid. Hoe meer geordend en leeg je handbagage, hoe gemakkelijker.
  • een lege blaas. Naar het toilet gaan is een no-go als je een baby aan je vast hebt hangen.

IMG_6760

En dan is het maar hopen dat ze in slaap vallen of genoegen nemen met rondkijken. Niets zo irritant als een kind wat de hele tijd op een neer hupst op je schoot en met de stoel rammelt of tien keer per minuut probeert het tafeltje in en uit te klappen. Je hebt zelf vast al wel eens in een vliegtuig gezeten waarbij iemand anders de hele tijd tegen je stoel op zit te duwen. Vreselijk! Net zoals die geluiden van smartphones en tablets en dergelijke.

 

Mogen we nu uitstappen? Zijn we er vanaf?

Wel, misschien niet!! Er is nog één belangrijk iets waar je best rekening mee houdt…

In een aantal luchthavens is het namelijk de policy om de kinderwagen NA de vlucht niet meer aan de deur van het vliegtuig te leggen, maar om deze naar de bagageband (en vaak zelfs een speciale, aparte, band) te brengen. Concreet betekent dit dat je hem pas NA de paspoortcontrole verkrijgt.

Bij mijn aankomst in Turkije was het zelfs zo erg dat ik eerst een halfuur, met baby op de arm, moest aanschuiven omdat de paspoortcontroles daar altijd heel erg lang duren!

Een zware handbagage is dus af te raden. En als je pruts het gewend is kan je misschien voor een draagdoek opteren.

En mijn laatste tip is:

Kleingeld!

De bagagekarretjes werken in sommige landen enkel met muntstukken. 🙂

IMG_6796

Alles in orde dan?

Misschien niet… Misschien besluiten jouw kids toch om hun keel open te zetten. En als mama kan je daar behoorlijk zenuwachtig van worden. Maar ik denk dat de meesten het met me eens zijn als ik zeg dat we dat wel begrijpen en niet erg vinden hoor.

Ik kan me niet voorstellen dat je boze blikken krijgt als je zelf heel erg je best aan het doen bent.

 

° Alice bekijkt de last-minute vliegvakanties voor eind september en hoopt dat de Spruit tegen dan kan stappen°

IMG_6216

x A x

 

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d