Moederschap

Opvang vs. Familie

Onthaalouder/crèche vs. Grootouders

WELKOM MAMA'S EN PAPA'S! In de linkerhoek; ze zijn gratis, hebben ervaring en kennen je kind door en door: de grooootoudersssss! De tegenstander in de rechterhoek, heeft alle strenge controles overleefd, heeft een grote liefde voor kinderen en heeft tientallen kinderen verzorgd: de opvanggggg!

DING, DING, DING, DING, DIIIIINNGGG!!! Wie gaat deze iconische match winnen? zijn het de grootouders of is het de opvang??? Blijf lezen voor het "spannende" eindresultaat!

Omdat je je kinderen nog altijd niet kunt meenemen naar je werk (in de meeste gevallen, neem ik aan), heb je opvang nodig.
Wij wisten onmiddellijk al dat we geen beroep gingen doen op de grootouders. Maar toen kwam de vraag: onthaalmoeder of crèche? Uiteindelijk zijn we bij de onthaalmoeder terecht gekomen. Waarom weet ik eigenlijk niet, want ik heb niets tegen een crèche. Waarschijnlijk is het gewoon zo gegaan omdat wij geen crèches in de buurt hebben (hebben we eigenlijk goed gezocht?)
MAAR, ik ben heel erg tevreden. En het monstertje ook 🙂
Waarom we niet voor de grootouders hebben gekozen is heel simpel, maar ik kan een hele lijst opnoemen. En dat ga ik ook doen! Hieronder vind je de, in mijn ogen, plus- en minpunten van de onthaalouders/crèche en de grootouders:
Grootouders:
 • Gratis
 • Geen interactie met "vreemde" kinderen
 • Jarenlange ervaring
 • Vertrouwde omgeving
 • Hebben ook een leven (werk en/of persoonlijk)
 • Afstand? (Ze wonen waar ze wonen)
Opvang:
 • Betalend
 • Meer interactie met andere kinderen
 • Opgeleid
 • Goede accommodatie
 • Sluitingsdagen
 • Dichtbij (Je kan zelf kiezen waar je gaat)
Voor mij was de keuze snel gemaakt. Niet alleen omdat mijn ouders zelf moeten gaan werken, maar ook omdat ik mijn schoonouders niet elke dag wil "opzadelen" met mijn kind. Wanneer je grootouders hebt die hun diensten zelf aanbieden, kan je het natuurlijk nog altijd overwegen. Maar vergeet niet dat je dan mogelijks geen back-up hebt. Wanneer zij zelf weg moeten of ziek zijn of gewoonweg niet kunnen...

Landelijke Kinderopvang

Wij hebben onze onthaalmoeder gevonden bij de landelijke kinderopvang. Zij gaan na op welke dagen je opvang nodig hebt en dan kan je uit een aantal geschikte kandidaten kiezen. Wij konden geen vaste dagen benoemen omwille van (daar gaan we weer) onze wisselende posten, en blijkbaar zijn woensdagen ook vaak een hekelpunt. Maar dit was geen probleem. Wij kregen de meest flexibele onthaalmoeder voorgeschoteld die ze hadden. En wat zijn we daar blij mee! We mogen met onze dagen wisselen en schuiven en eigenlijk is ze veel te lief voor onze vreemde agenda. Wij zijn letterlijk met ons gat in de boter gevallen! Zodoende, als het haar eens niet uitkomt; als ons monster het enige kindje van de dag is, dan kunnen wij nog altijd eens terecht bij de grootouders (die dan best wel fier zijn dat hun kleinkind zich zo goed bij hun amuseert).

Money, money, money

Als grootste nadeel kan je wel stellen dat opvang niet gratis is en de grootouders (in de meeste gevallen wel), maar voor niets gaat de zon op, werkelijk alles kost geld. En ik zou me best wel schuldig voelen wanneer ik alle tijd van mijn (schoon)ouders zou opeisen, zonder daar iets voor terug te doen. Uiteindelijk is het ieders eigen keuze, en soms heb je geen keuze en kan je alleen maar blij zijn met een oplossing. Dat is pas democratisch gezegd!

Interactie

Een hondenpsycholoog zei ooit dat mijn hondje zich niet verstond met onze nieuwe hond omdat hij nooit gesocialiseerd was met andere honden. De twee oude honden waar mijn hondje aan gewend was, waren voor hem de enige soortgenoten, de nieuwe hond hoorde daar niet bij. Waarom dit gezever over mijn honden? Wel, zou het met kinderen ook niet ongeveer zo gaan? Als enige kleinkind bij mijn ouders en tweede bij mijn schoonouders, heeft het monster niet bijster veel interactie met andere kinderen. Op de opvang daarentegen! Daar moet hij wel delen en samenspelen. En jong geleerd is oud gedaan 🙂

Nature vs. Nurture

Als je je kleine achterlaat, bij wie dan ook, ben je natuurlijk bezorgd. De onthaalmoeder moet aan zovéél voorwaarden voldoen en zovéél inspecties overleven, dat je eigenlijk geen zorgen zou moeten hebben. En je (schoon)ouders hebben jou (of je partner) groot gekregen! Je moet ze misschien wel even terug aanleren wat de voor of achterkant van een pamper is...  

EN DE WINNAAR ISSSS....

Alles heeft zijn voor- en nadelen, naar mijn mening mag je gaan voor een gelijkspel,  maar ik ben toch blij met mijn keuze 🙂   x R x Ps: ik spreek alleen maar over de term 'onthaalmoeder' omdat dit bij ons het geval is 😉

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d