Moederschap,  Reviews

Zwangerschapsyoga, de moeite of ooohmzin?

Eindelijk een goede reden om die yoga-broek te dragen!

Afgelopen woensdag (21 juni) was het internationale dag van de yoga. Ideaal dus om een artikel te wijden aan zwangerschapsyoga.

Tijdens de zwangerschap van het monster ben ik een aantal keer naar de kinesitherapie gegaan in de hoop daar, net zoals Alice, iets te leren over het opvangen van weeën, perstechnieken en noem-maar-op. Maar dat viel dus een “beetje” tegen. Ik had wel van Alice gehoord dat het ook anders kon en ook op een babybeurs had ik al veel handige uitleg gekregen. Dus nu, met mijn tweede zwangerschap wilde ik het nog eens proberen.

Toevallig had ik ergens iets gelezen over zwangerschapsyoga en na een beetje opzoekwerk vond ik yogalessen in de buurt. Eén impulsief mailtje later en hop, ik was ingeschreven.

Nu ben ik zelf niet sportief, verre van zelfs. Ik geloof dat ik 13 jaar was toen ik voor de laatste keer iets deed dat onder de noemer “sport” valt… ondertussen ben ik die leeftijd (bijna) verdubbeld. Jips, verder dan eens wandelen met de hond, kom ik niet… Ik ga er maar van uit dat ik genoeg beweging krijg op mijn werk. Gelukkig is er geen voorkennis (of goede conditie) nodig om te beginnen met yoga 🙂

Maar waarom nu zwangerschapsyoga?

Ten eerste heeft yoga mij altijd al geïntrigeerd. Met yoga leer je om als het ware één te worden met je lichaam. Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en betekend “verenigen” en “beheersen”. Het is een discipline die je leert hoe je je geest kunt gebruiken om je gevoel en je lichaam te beheersen. En dat lijkt me, nu je plots met twee in je lichaam bent, wel handig. 

Voor verdere uitleg kan ik eigenlijk letterlijk de informatie van de website plukken vanwaar ik les volg;

“Tijdens een zwangerschap verandert er veel, zowel emotioneel, mentaal als fysiek. Met zwangerschapsyoga leer je omgaan met die veranderingen en leer je je lichamelijk en mentaal voor te bereiden op de bevalling.”

Klinkt allemaal geweldig, niet? Maar is het dat ook?

Ik durf daar ‘Ja’ op te antwoorden! Ik heb lessen gevolgd bij Lies in Balans. (Anne)Lies is een kinesitherapeut (!) die na haar eigen zwangerschappen besloten heeft om ook nog zwangerschapsyoga (en babymassage) te geven.

In 10 verschillende lessen wordt er telkens een thema aangehaald, gaande van ademhalingstechnieken, het opvangen van weeën, omgaan met pijn, perstechnieken, de kraamtijd,…

De lessen worden in kleine groepen gegeven dus er is een persoonlijke sfeer, maar je krijgt niet het gevoel alsof iemand constant op je vingers aan het kijken is (voor mij toch een belangrijk aspect, want geef toe, je neemt soms hele vreemde poses aan). De les begint met informatie, daarna yoga-oefeningen en op het einde is er een ontspanningsmoment.

Een ontspanningsmoment na de yoga? Is yoga niet één en al ontspanning? Wel… nee. Dat beeld van een oooohhhhmmmmm-neuriënde met de wijsvinger en duim tegen elkaar, in kleermakerszit-zittende, mag je gerust uit je gedachten bannen. 

Ik moet zeggen dat ik al aardig spierpijn heb gehad van de yogalessen. Maar dat zegt misschien meer over mij dan over de intensiteit van de yoga 😉

Cruciale informatie

Vóór de yoga-oefeningen krijg je ook een goede portie informatie te verwerken. Ik weet natuurlijk niet hoe standaard yoga eraan toegaat, maar bij deze yoga komt er véél informatie op je af.

Buiten de lichamelijke oefeningen krijg je informatie voor vóór de bevalling, tijdens de bevalling en na de bevalling. En het is informatie die je wilt blijven onthouden. Want de gedachte dat je “gemakkelijker” doorheen je bevalling geraakt klinkt toch voor iedereen als muziek in de oren, niet?

Dus vergeet die zwangerschapsdementie en neem een notitieboekje mee om achteraf in de auto in te vullen. Er wordt hier cruciale informatie gedeeld!

De lessen vinden wekelijks plaats op vaste tijdstippen. Zo kan je je alvast niet snel vergissen qua dag en tijdstip. En mocht je, net zoals mij, eens geen opvang hebben kunnen regelen voor je kleine spruit *Hello, zwangerschapsdementie!*, dan mag je hem sporadisch eens meenemen.
Ik moet wel zeggen dat mijn oefeningen veel minder intensief waren die dag, maar het autootje dat af en toe over mijn benen en rug reed, maakte veel goed 🙂

Er worden ook geregeld partneravonden georganiseerd door Annelies. Tijdens zo’n partneravond (copy, paste:) ‘wordt doorgenomen wat er tijdens de bevalling gebeurt en wat de rol van de partner daarin kan zijn. Samen oefenen jullie het opvangen van weeën, het ademhalen, het ontspannen en het persen.’
De voorbije partneravonden vielen jammer genoeg altijd op één van de dagen dat mijn man moest werken en zonder partner wordt het gewoon “-avond”. Maar ik kan me wel inbeelden dat zo’n avond de moeite waard is 🙂

Dus laat die ooohm* maar zitten en begin alvast met wat bekkenbodemoefeningen!
*Tenzij je met geluidsoefeningen je pijn wilt opvangen.

x Rose x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d