Moederschap

De tikkende tijdbom: +40 weken zwanger

Na de biologische klok, de tikkende tijdbom

Tik tak, tik tak, tik tak…
Nee, dit is niet de intro van het alom bekende kinderprogramma TikTak. Maar wel het geluid dat zich bijna constant in mijn hoofd afspeelt.

Wanneer die biologische klok is afgegaan en je na 9 maanden bijna uit je naden barst, komt er een nieuw klokje en wel dat van een heuse tikkende tijdbom.
Want die 9 maanden, 40 weken of 280 dagen zijn “eindelijk” voorbij. Het is tijd om dat kleine mormeltje in je armen te sluiten. Maar de natuur kent geen kalenders of klokken en trekt zich al helemaal niets aan van jouw verlangens…

Als de mensen nu vragen of lacherig zeggen “dat is zeker voor elk moment”, kan ik keihard meelachen:
“Ja, voor gisteren! Ik hoop dat je een dweil in de buurt hebt!”

Slechts een klein percentage van de kindjes wordt geboren op de uitgerekende datum, wat ook helemaal geen verassing is aangezien het een groot gokspel middenin een kansspel is. Maar om de een of andere reden pint menig persoon zich wel op die datum vast.
9 maanden lang leef je naar die datum. Dé dag. Soms haal je die dag niet eens en voor sommigen gaat die dag gewoon voorbij zoals elke andere. Tik tak, tik tak, tik tak…
Net zoals in mijn geval… Het monster liet een week op zich wachten en ik heb het gevoel dat deze mini ook nog niet veel zin heeft om de buitenwereld te bezichtigen.

En om eerlijk te zijn vind ik het niet eens zo erg. Ik had er al bijna rekening mee gehouden dat ik mijn uitgerekend datum met glans voorbij zou streven. Waar ik bij de vorige zwangerschap al vanaf 37 weken op een handdoekje zat (en sliep), ligt dat handdoekje nu nog mooi opgevouwen in de badkamer. (Hoewel het nu wel tijd wordt dat ik er eentje in de auto ga leggen, you never know!)

Maar ik moet wel zeggen, de spanning wordt er niet kleiner door, rekening houdende met het feit dat elke zwangerschap én bevalling anders is. Hoe gaat het deze keer gaan? Hoe zal de mini eruit zien? Op welke dag? Welke gynaecoloog is er van wacht? Hoe lang gaat het duren?…

Daarbovenop is nu ook de periode aangebroken dat de mensen -hoe kan het ook anders- met goedbedoelde tips komen om de bevalling op te wekken (pittig eten, seks, beweging, kruiden, ananas eten,..) Maar waarom zou ik dat willen doen (de bevalling opwekken)? Waarom zou de mini eerder moeten komen dan dat hij wilt? Voor hetzelfde geld zat de gynaecoloog er met die uitgerekende datum, gewoon naast en “moet” hij nog 4 dagen. Het is gelukkig niet zo dat ik platte rust heb of me erg oncomfortabel voel, want in dat geval kan ik me wel inbeelden dat je graag “op tijd” bevalt. In mijn geval gaat het nog wel, ik kan zelfs mijn eigen veters nog binden!

Maar inderdaad. Negen maanden lang heb je zitten wachten. Familie en vrienden houden je bewegingen angstvallig in de gaten, want het is nu voor élk moment. Telkens als we iemand bellen is het eerste dat we moeten zeggen: ‘Alles is nog rustig, hij zit er nog.’, gevolgd door de reden van ons telefoontje. Gebeld worden is ook al zoiets. Als je niet op tijd* opneemt dan wordt al snel gedacht dat je puffend op de bevalligstafel ligt. *En dat is voor mij niet altijd zo evident…

Dus misschien moeten we, zoals veel mensen het geslacht geheim houden, ook maar de uitgerekende bevallingsdatum geheim houden? Of toch een marge geven van 10 dagen?
Het zijn trouwens niet enkel familie en vrienden die in mijn nek aan het hijgen zijn. Mijn man begint ook heel zenuwachtig te worden; Hij moet nog gewoon elke dag 30 min naar het werk rijden, waar hij niet altijd bereik heeft en over het algemeen niet eens een gsm op zak heeft. Dus nu, voor hij naar het werk vertrekt, moet ik “uitgebreid” beschrijven hoe ik me voel. Met andere woorden, gokken of er al iets op komst is…

Nope, nog steeds niets aan de hand. En het monster heeft ondertussen het park voor zijn broertje ontdekt… Waar hij zich als baby niet kon amuseren, beleefd hij nu groot plezier!

In elk geval, ik kan weer een extra buikfoto maken.

x Rose x

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d