televisie kijken
Moederschap

Mag mama ook eens televisie kijken?

Spoiler, dit wordt géén artikel over schermtijd. Die zijn er volgens mij wel genoeg. Ik heb eerder gewoon een oprechte vraag: Mag ik ook eens naar de televisie kijken? Of liever; kijk je als ouder zijnde wel eens tv, zomaar midden in de dag, terwijl je kinderen effectief thuis zijn?

Hier wordt het niet gedaan, en niet vanwege één of andere morele reden (ik kan er niet onmiddellijk één bedenken), maar gewoon niet.

Tot mijn grote ongenoegen, zijn mijn kinderen geen filmkijkers. Disney Plus is er dan ook alleen voor mij gekomen, hehe. Dit wilt niet zeggen dat ze geen televisie kijken. Vanaf 18 uur in de week (of na het middageten in het weekend), springt hier de tv wel eens op. Televisie voor de kinderen.

My Little Pony, Ninjago, Huize Herrie, Oddbods, Paw Patrol… Ik ken ze allemaal bij naam, intro-lied en stem.

Kinderen en televisie

Televisie van vroeger

Vroeger keek iedereen naar hetzelfde. “Vroeger”, toen ik op school zat, keek iedereen gewoon naar Ketnet. Wat ik gezien had, had mijn vriendinnetje ook gezien (net zoals iedereen van de klas). Wist ik veel dat er nog andere zenders bestonden. Tegenwoordig heb je Netflix (wij dan toch) en is er bijna onbeperkte keuze aan cartoons en tekenfilms en daarbij ben je nooit te laat om je favoriet kinderprogramma (tienduizend keer na elkaar) te zien.

Maak daarom een verstandige keuze in wat je je kinderen voorschotelt! Niet alleen voor je kinderen maar ook voor jezelf. Ik ken mensen die nachtmerries krijgen bij het horen van geknor*. Dus kies wijs. Wil je echt tienduizend keer “Knallen Blaze!!!” of de verschrikkelijke liedjes (en de nog vreselijkere logica) van Bubble Guppies horen? IK DACHT HET NIET! °merkbare frustratie alom°

Zo heeft Bumba bij ons nooit schermtijd gekregen. (Geef toe, is er iets enger dan een clown wiens ogen 360° in zijn hoofd ronddraaien?)

Opgelet, deze tip is enkel van toepassing zolang je kind de werking van de afstandsbediening niet kent. Want zodra ze weten hoe dat werkt, gaan ze zelf op zoek naar “leuke tv-programma’s”… met alle gevolgen van dien. “Hij leeft in een ananas diep in de zee…” °opzichtige oogrol°

We dwalen af van de essentie van dit artikel…

Kinderen en televisie

Het goede voorbeeld

Mag mama ook eens tv kijken? Of misschien eens een boek lezen zonder de titel “Dikkie Dik en zijn vriendjes”?

Ouders moeten het goede voorbeeld geven, dat weten we allemaal. Hoort tv daar ook bij? °stomme vraag, I know° Vroeger keek men naar het nieuws en dat kwam op een vast uur. Kinderen onder of niet. Nu wordt alles uitgesteld en is de tv pas voor de ouders als de kinderen slapen (hier is dat toch zo).

Ikzelf kijk niet naar het nieuws, daar kan ik dan weer niet van slapen. Maar zo eens een serieke of een filmke op een regenachtige zondagmiddag. Doen ouders dat? Gezellig knus onder een dekentje voor de televisie. Misschien, als de kinderen te klein zijn om te beseffen wat er op de tv is (alles onder de 18 maanden ofzo). Of wanneer ze groot genoeg zijn dat ze liever op hun kamer zitten (alles boven de 12 jaar ofzo?). Nu waag ik me er in elk geval nog niet aan (tussen de 3 en 7).

Kinderen en televisie

Alhoewel…

Een tijdje terug heb ik, bij wijze van test, eens Harry Potter en de Steen der Wijzen opgezet.

Kwestie van een beetje cultuur bijbrengen.

Na een halve film aan spontaan tolken en achtergrondinformatie uitkramen, gaven de twee jongsten het op. De oudste van 7 heeft hem mee uitgekeken, en hoewel ik schrik had voor de heftigere scenes, heeft hij geslapen als een roosje. (Ik denk dat ik Ninjago zwaar onderschat).

Hoe verloopt het televisie-gebeuren bij jullie? Kijken jullie weleens tv midden op de dag?

x Rose x

°Rose stopt de kinderen in bed en gaat LEGO Masters kijken.°

Kinderen en televisie

*Eerlijk, ik vind Peppa Pig nog niet de slechtste

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

2 reacties

 • Alice

  Wij proberen nu samen naar zaken te kijken zoals “Het lichaam van Coppens” en eigenlijk slaat dat wel aan! Als kind heb ik alle afleveringen van “Married, with children” gekeken en ik ben er toch ook goed uitgekomen? Weet je wat ik denk? WE ZIJN GEWOON TE GOED VOOR DIE KINDEREN! Hahahaha 🙂

  • Rose

   Nu ja, of dat echt “goed” is gekomen, weet ik zo niet 😉 Maar dat we te goed zijn voor onze kinderen, of in elk geval dat we er te veel over nadenken, dat weet ik wel zeker!
   x Rose x

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d