Moederschap

Appelen of peren? Natuurlijk bevallen of een keizersnede?

Appelen of peren4Wat als jij de onmogelijke keuze zou krijgen?

Bevallen… het is nog steeds iets waar sommige toch stiekem een beetje tegenop kijken… want als je zwanger bent en ronder en ronder en ronder wordt dan weet je dat het kleine patatje er ooit uit moet. En ondanks dat er tegenwoordig veel meer pijnbestrijding en hulpmiddelen bestaan blijft het iets wat voor sommige niet echt… pijnloos verloopt zullen we maar zeggen.  En natuurlijk krijg je er iets moois voor in de plaats maar dat wil niet zeggen dat het daardoor ineens minder pijnlijk of vervelend is.

Nu is het zo dat er eigenlijk, in grote lijnen, twee soorten bevallingen bestaan.  Of je plopt hem er van onder uit of je dokter creëert een soort van brievenbus en haalt hem er daar netjes langs uit a.k.a de keizersnede.

Nu wil het lukken dat ik, door verschillende medische redenen, de keuze heb gekregen om al op voorhand te kiezen om de bevalling al dan niet met een keizersnede vast te leggen.  Ik ga niet helemaal in detail treden maar laten we zeggen dat ik er wel “natuurlijk” aan mag beginnen als ik wil, maar dat de kans dat het alsnog resulteert in een keizersnede zo groot is dat ik de keuze krijg om deze ingreep op voorhand al te plannen…. en it drives me crazy

En dan heb ik het niet alleen over de beslissing zelf moeten nemen maar ook over alle “adviezen” die ik plotsklaps krijg.

Ik zet de beste even op een rij…

Ohja, en ter info, iedereen (!) raadt me de keizersnede aan!!! (Sprakeloos!)

Zet je schrap (vooral diegenen die al ooit een keizersnede hadden):

 • Dan heb je die weeën niet en heb je geen pijn tijdens de bevalling.
 • Dan blijft het “daar vanonder” intact
 • Dan kan je je geboortekaartjes op voorhand al drukken
 • Dan ben je voorbereid
 • Je hebt dan minder nabloedingen
 • Je kan daarna meteen alles doen
 • Ze hoeven je “daar vanonder” niet te komen spoelen
 • Je kindje ziet minder af
 • Het is properder
 • Je hoeft zelf niets te doen.
 • Het gaat veel sneller

Wel, even op een rijtje zetten wat ik vond van mijn kiezersnede (de eerste bubbel kwam zo ter wereld, dus ik spreek al uit ervaring)

 • Je ligt poedelnaakt, vastgebonden, op een plank met allemaal sondes en draadjes en enge belichting. Romantisch kan je dit niet noemen. Menig manlief geraakt serieus zijn kluts kwijt door al die operatie-achtige-dingen rondom je. (Mijn mannetje stond trouwens op de gang geparkeerd omdat het een spoedkeizersnede onder volledige narcose was)
 • Als je pech hebt en oorspronkelijk begon met natuurlijk bevallen (zoals ik), dan heb je natuurlijk ook weeën gehad voor ze met die keizersnede beginnen.
 • Tijdens een keizersnede voel je nog vanalles. Als de epidurale goed gezet is voel je geen pijn, maar je voelt (en hoort) wel het gesleur en getrek wat er daar allemaal aan je buik gebeurt. Dus het hele “geen pijn”… wel dan, als je bevalt met een epidurale heb je dan toch ook geen pijn? Hè? Nee? Ja, denk daar maar eens over na.
 • Het idee dat iemand “geboortekaartjes al laten drukken” als argument aanhaalt om voor een een keizersnede te gaan verbaast me nog steeds tot op de dag vandaag. Seriously?? “Toch handig en praktisch?”, hoor ik die persoon nog zeggen… Wel, laten we zeggen dat dat het laatste is waar ik op dat moment aan denk.
 • Ook al is een geplande keizersnede gepland, dat wil niet zeggen dat het 1. Ook effectief op die datum gebeurt en 2. Dat wil niet zeggen dat je er geruster op bent.
 • Iemand zei me dat je dan minder nabloedingen hebt. Enkele gerichte Google opdrachten (in informatiebrochures van ziekenhuizen, niet op forums please) en mijn eigen ervaring vertelt me dat ook dit bullshit is. Je zal sowieso ook met die matrassen in je onderbroek blijven rondlopen de eerste weken door het “vloeien”.
 • Dan het argument “alles is in tact daaronder en je kan daarna meteen alles gewoon doen” blies me echt omver. Zijn we vergeten dat er bij een keizersnede in je buikwand en baarmoederwand wordt gesneden?? En je buikspieren, die moeten ook ergens naar toe hè! Vervolgens worden al deze lagen gehecht of dichtgeniet. Concreet betekent dit dat je nadien niet eens in staat bent om uit jezelf recht te zitten of op te staan, door die buikspieren én door die snedes, laat staan dat je je eigen kind uit zijn terrariumpje (daar lijkt het in Belgie echt op, een wiegje zou ik het niet durven noemen) kan heffen. Naar het toilet gaan en jezelf laten zakken op de bril is een onmogelijke opgave. Terug rechtkomen is ook een hele uitdaging. Ooh, en nu ik toch op gang ben… Als je al naar het toilet kàn gaan! Vergeet niet dat je met een keizersnede minstens een dag met een blaaskatheter zit (fijn als er bezoek komt en vraagt wat dat zakje is) én dat het tot drie dagen kan duren eer je ontlasting terug op gang komt. Oooh, en als die dan komt, dan durf je niet te duwen uit schrik dat je nietjes eruit vliegen! Anyway, ik geraak afgeleid, wat was het volgende argument?
 • Je kindje ziet minder af… Wel, ik ben geen dokter, dus ik kan hier weinig over zeggen. Wat ik wel weet is dat ze een keizersnede een week voor de uitgerekende datum plannen omdat er ademhalingsproblemen kunnen optreden bij een geboorte via een keizersnede. En dan hebben we het nog niet eens over het ontbreken van bepaalde bacteriën, die nodig zijn, die hij niet meekrijgt omdat hij niet via de natuurlijke gang naar buiten komt.

Anyway, ik denk dat ik mijn punt al duidelijk heb gemaakt, nee? En dan heb ik het niet eens gehad over alle pijnstillers in je lijf (borstvoeding), het eerste baby contact wat vaak wegvalt, het litteken, de verdoofde zenuwen die maanden rare gewaarwordingen geven in je onderbuik en weet ik veel wat nog allemaal!

Natuurlijk bevallen gebeurt om een goede reden. God, de natuur, de evolutie, … noem het zoals je zelf wil, hebben dit proces niet zomaar gemaakt. Er is een goede reden waarom die kleine spruit eruit geperst dient te worden, door een gang vol bacteriën en dergelijke!

En ik wil niemand zich slecht laten voelen die bevallen is met een keizersnede als je de keuze niet had. Maar denk toch eens twee kaar na alvorens je denkt (én verkondigt) dat een keizersnede a piece of cake is en dat jij het wel zou weten als je zou mogen kiezen…

Enneuh, ondanks dat ik forums verafschuw (sorry not sorry) zijn eigen ervaringen welkom hieronder! Want ik, Alice, heb nog steeds mijn keuze niet kunnen maken…

x Alice x

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d