Reviews

De Babycook van Beaba onder de loep #review

Beaba review2Als je (denkt dat je) hulp nodig hebt bij het maken van babyvoeding…

De Babycook!

We gaan nog eens voor een review artikel vandaag, een wat ik al langer wilde schrijven maar telkens vergat. Maar toen ik vandaag weer een Babycook van Béaba tegenkwam op een tweedehandssite dacht ik “nu moet ik er toch echt aan beginnen!”.

Dus neem ik de Babycook (original) even onder de loep voor jullie!

Baby Watte? Yessss, voor diegenen die hem echt niet kennen, de Babycook is een keukenhulpje dat instaat voor het stomen en mixen van groentepapjes en indien nodig ook nog apart opwarmen of ontdooien.

Babyvoeding?
Yup, zodra je kleine spruit aan de papjes gaat kan je deze Babycook gebruiken. Je steekt een aardappel en wat worteltjes of andere combinaties in het stoommandje, je vult de maatbeker met de juiste hoeveelheid water en je doet dit in het reservoir (er komt een boekje bij met een tabel en er zijn gelukkig wel maar drie waterniveau’s dus onthouden is zelfs met een mama-brein een optie)(oooh en de maatbeker is gewoon de grote kan waar alles in moet, dus geen apart klein bekertje wat je altijd kwijtgeraakt) en je hangt je stoommandje erin. Deksel erop, op de basis van je Babycook en aanzetten. Je hoeft geen timer te zetten of een stand te kiezen. Er is gewoon één stoomstand. Handig! Hij valt dus gewoon zelf uit als het klaar is.
Eens dat alles netjes gestoomd is haal je je kan er van af, met behulp van de spatel giet je het stoommandje leeg, in je kan. Je kan dan trouwens zelf kiezen als je al het kookvocht of maar een gedeeltje bijhoudt (als dat uberhaupt mag, want bij sommige bereidingen dien je het kookvocht weg te gooien, denk aan spinazie enzo).
Vervolgens zet je het terug op de basis van je Babycook en je verzet de knop naar mixen en hop! Groentepapje, here we are!
De vormpjes die ik op de foto gebruik zijn niet van Béaba zelf. Ze zijn handig maar erg klein. Hou hier rekening mee. 
Hoeveelheid?
Wel, ik vond het in het begin erg handig omdat ik er echt wel een aantal porties uithaalde in één keer. Zo maakte ik meteen pap voor twee dagen. Veel meer zal je er niet uit kunnen halen, zeker als je ukkepuk een flinke eter is. Is dat een nadeel? Neen, want het idee erachter is dat je elke dag verse pap maakt, vandaar dus het kleinere volume. Ben je iemand die graag veeeeeel pap ineens maakt en het graag invriest, dan ga je beter voor een stoomkoker (+ mixer)

Puree? Mousseline? Met stukjes?

De mix-stand wordt bediend door een knop die je zelf vast dient te houden waardoor je ook kan “pulse-mixen”. Op die manier kan je er nog structuur in laten. Natuurlijk kan je ook alles fijn en plat pureren Dat kies je zelf. Nadeel hier is dat soms de stukjes aan de rand van je pot blijven plakken en dat enkel alles op de bodem wel fijngeprakt is. Ik weet dat er ook theoriën zijn over het “verlies van vitamines bij teveel mixen” maar dan denk ik persoonlijk: liever iets te veel gemixt en vers dan rommel uit een potje!

Voordeel van het pureren in de Babycook is trouwens ook het reinigen. Je kan het mesje er namelijk heel gemakkelijk uithalen en dus ook netjes reinigen.

Reinigen?
Zoals ik net al zei gaat het reinigen zeer vlot omdat het mesje uit de kom kan. Je kan dan alle onderdelen netjes afwassen. Enkel het stoommandje is bij mij erg verkleurd door het vele gebruik van pompoen en wortel en andere kleurrijke groenten.
Het reservoir kan je ontkalken met een speciaal product van Béaba of met azijn. Dit laatste doe ik liever niet omdat ze me vroeger altijd leerden dat azijn alle zachte plastic laat verharden na een tijdje waardoor je barsten en lekken krijgt.
Snelheid?
Verwacht geen mirakels. Je gaat echt geen papje op vijf minuten klaarhebben. Je groentjes worden gestoomd en dat duurt natuurlijk toch gemakkelijk een goed kwartiertje. Voorbereiden is dus de boodschap!
Husbandproof?

Mijn man houdt niet van “gedoe in de keuken” en hij wist er thans vlot een papje mee te maken aan de hand van deze uitleg: “een aardappel, drie wortels, in het mandje, in stukjes, water tot aan streepje drie in het reservoir en aanzetten”. De rest wees zich blijkbaar vanzelf uit en hop! Alleen was hij er te laat aan begonnen. Nouja, terug naar mijn vorig punt dus. Voorbereiden is de boodschap!

De moeite waard? Yay or nay?
Ik stem dan toch voor Yay!
Stomen of koken in een ketel met een mandje vind ik net iets meer gedoe dan de Babycook, vooral ook omdat ik dan moet opletten! Iets wat niet zo vanzelfsprekend is met een Bubbel en een Spruit in huis.
Enkel als ik even in het groot wil invriezen, bijvoorbeeld in het weekend voor de drukkere weekdagen, dan stap ik snel over naar mijn gewone stoomkoker in combinatie met mijn mixer. Maar op dagen dat ik zelf thuis ben vind ik het idee “een portie vers” van de Beaba wel een goed idee en ben ik fan. Het apparaat zelf is ook helemaal niet zo groot en bestaat uit maar een paar onderdelen, dus dat krijg je vast nog ergens in een kast gezet!

Ik hou in ieder geval van het no-nonsense principe!

°Alice kwakt wat groenten en een stukje vlees in de Babycook en gaat even spelen met haar spruitje tot het weer “mik het papje in de babymond” tijd is°

x Alice x

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d