Creatief

De fruittraktatie!

Ben je nog op zoek naar een haalbare én leuke fruittraktatie voor op school? Wij gingen voor de fruit-pauw!

Fruit-wie?

De fruit-pauw!! We kregen namelijk in het begin van het schooljaar een briefje mee dat de traktaties voor verjaardagen gezond dienden te zijn. Geen cupcakes, appelcakes of fruit-hoorntjes meer, neeeeeeen, alles dient gezond te zijn! Dus op zoek naar een leuke fruittraktatie!

En dat is natuurlijk geen enkel probleem. We denken allemaal op dat moment: als het zo ver is regel ik wel iets wat ik vind op Pinterest.

Pinterest! Yihaaaa!

Pinterest (en Instagram) zijn toch wel echt the places to be als je zelf iets wil maken of inspiratie zoekt. Zo dus ook voor de gezonde traktaties. Ik heb echt geweldige dingen gezien. Banaan-Dolfijnen die uit bakjes druiven lijken te duiken, egels, schildpadden, … Er bestaat zoveel! Het is echt indrukwekkend. Maar ik had wel enkele criteria:

 • Het fruit moet lang vers kunnen blijven. Appelstukjes zien er, zelfs met citroen, na een kwartier al heel anders uit!
 • Het moet leverbaar zijn op school. Uitgeholde watermeloenen en andere vreemde constructies waren dus niet echt een optie.
 • Het moet kids-proof zijn. Ik zag echt ongelofelijk veel zaken waarbij tientallen tandenstokers alles op zijn plaats dienden te houden. Dat wilde ik toch het liefst vermijden!

Dus toen kwamen we de fruit-pauw tegen. Nu is het zo dat de oorspronkelijke foto werkte met los fruit en dat wij liever porties wilden maken.

20200217 Fruittraktatie pauw 6

credit voor bovenstaande foto: Kids Food Ideas (@kid_dish) Instagram

Wat Googelen naar andere foto’s leverde voldoende inspiratie op om aan de slag te gaan.

Benodigdheden voor de fruittraktatie

 • kleurrijk fruit
 • spiesjes (voor vlees bv, of in ons geval van die party accessoires)
 • tijd
 • iets om het op te leggen 🙂

Wij knipten trouwens gewoon een groot stuk karton waar we met plasticfolie een goede ondergrond van maakten. (yes, helaas, single-use-plastic, ik kon me wel voor de kop slaan) Je kan ook een eigen plateau gebruiken of een schaal die je ooit kreeg hergebruiken.

De tip van de dag

 • Snij de peer niet perfect doormidden, maar haal er enkel 1/3e vanaf vanachter. Op die manier heb je genoeg dikte om spiesjes in te steken.
 • gebruik kleine stukjes fruit onderaan het spiesje en grotere stukken bovenaan. Wij zaten met gigantische stukken kiwi en mega-druiven te knoeien en dat zorgde ervoor dat we de staart niet zo vol konden leggen en dus in meerdere niveau’s moesten werken.
 • zorg voor reserve fruit. Als je eerste pauwensnoet op een mislukt konijn lijkt en dat was je laatste peer, dan heb je een probleem!
 • gebruik wortel voor de voetjes en de snavel. Makkelijk te snijden en blijft er lang fris uitzien. (de snavel is een dubbelgevouwen schijfje wortel, wat ik in de vorm van een ruit sneed. Vervolgens een kleine inkeping in je peer en hoppa, wortel ertussen!)
 • denk ook aan de kleuren. Appelsien, aardbei, blauwe bes, druif, ananas, … dat zijn allemaal kleurrijke stukken fruit die vlot op een spies blijven zitten.

Tadaaaaaa

En dit is dus ons eindresultaat.

20200217 Fruittraktatie pauw 2

I know, erg Insta worthy is het niet als je andere foto’s soms ziet. Maar ik ben fier op mijn fruittraktatie en de oudste vond het ge-wel-dig!

Mission accomplished noemen ze dat.

°Alice vindt dat er meeeer spiesjes hadden moeten zijn, maar de klokt beslist er anders over°

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d