Keukenavonturen

Recept voor de perfect smeuïge chocoladecake

Chocolade, krijgen we er eigenlijk ooit genoeg van? In zijn gewone vorm (a.k.a. de chocoladereep), ik persoonlijk wel. Maar als ingrediënt, niet!

Sinds ik als kind de film Matilda zag (naar het boek van Roald Dahl) was ik op zoek naar de ultieme chocoladecake.

Ja, die film had een indruk op mij achter gelaten, hahaha!

Na enkele teleurstellende chocoladecakes had ik de hoop eigenlijk zo goed als opgegeven…

Totdat ik op een zekere dag de perfecte chocoladecake uit mijn eigen oven toverde!

Let them eat chocoladecake!

De cake barst van de chocolade maar is toch nog luchtig genoeg om niet als een baksteen op de maag te vallen.

Het is niet de cake uit het kookboek van Roald Dahl (dat blijkbaar ook bestaat), maar een cake die net zo smaakt als dat de cake van Matilda zou smaken in mijn gedachten.

Ingrediënten:

  • Chocoladecake
    • 225 gram boter
    • 40 gram cacao
    • 1/2 tl zout
    • 240 ml water
    • 300 gram bloem
    • 385 gram suiker
    • 1 1/2 tl baksoda
    • 2 eieren
    • 115 gram zure room
  • Chocolade ganache (zeer belangrijk onderdeel)
    • 100 ml volle room
    • 150 gram chocolade
    • ev. 1 el boter

Bereiding:

  1. Smelt de boter samen met de cacao, het zout en het water op een laag vuur. Zet het vuur uit zodra alles gesmolten en gemengd is.
  2. Meng de bloem, suiker en baksoda in een grote kom.
  3. Voeg al mengend de gesmolten inhoud van het keteltje toe aan het bloem-suikermengsel.
  4. Voeg de 2 eieren toe (maak wel dat het mengsel niet te warm is, anders krijg je gekookte eieren)
  5. Meng de zure room erbij.
  6. Giet het mengsel in een ingevette bakvorm en plaats het in een voorverwarmde oven op 175° voor 40 à 45 minuten.
  7. Laat de cake afkoelen (eerst een kwartiertje in de vorm daarna eruit halen).
  8. Terwijl de cake in de oven staat kan je beginnen aan de ganache.
  9. Doe de chocolade samen met de room in een kom.  Zet het 10 sec in de microgolf, roer en herhaal totdat de chocolade gesmolten is.  Voeg eventueel boter toe voor wat extra glans.
  10. Laat de chocolade ganache afkoelen (eventueel in de koelkast). Zodra het steviger wordt van structuur maar nog wel vloeibaar is, kan je het over de afgekoelde cake gieten.
  11. Smakelijk!

Afwasstatus:

  • Keteltje
  • Mengkom 
  • Garde of mixer
  • Pannenlekker
  • Cakevorm 
  • Maatbeker
  • Kommetje
  • Theelepel
  • Eetlepel

°Rose verontschuldigt zich voor alle waterig monden°

x Rose x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

4 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!