Creatief

De kinderkamer meubileren

Hoe ziet de “perfecte” kinderkamer eruit? 

Niets fijner dan een kamer decoreren, vooral een kinderkamer. Dat is mijn mening, maar waarschijnlijk deel ik die mening met heel veel andere (toekomstige) mama’s (en papa’s) 🙂  Maar om een kamer te decoreren heb je er eerst één nodig…

Je weet wel hoe dat gaat, meestal moet het bureel, de fitnessruimte, dressing of logeerkamer worden opgeofferd. In ons geval moest er een kamer “gemaakt” worden… 🙂 De ruimte was er, maar dat was het. Gewoon een ruimte met muren, een kale cementvloer en ramen met een onafgewerkte omkasting. Niets meer, niets minder. En nu had ik eindelijk het ultieme excuus zodat deze kamer voorrang zou krijgen op de anderen: mijn dikke buik!

Stroom gelegd, muren bezet, vloer geëgaliseerd, klikparket gelegd, muren behangen, muren geverfd, plafond geverfd… *Zo klinkt het heel simpel allemaal*

En dan, eindelijk!!! De inrichting waar ik zo naar had gesmacht!!

Hoe leuk is het om nieuwe spulletjes en accessoires te kopen? Maar wat heb je echt nodig en hoe kan je de kamer het best inrichten?

Omdat het artikel anders te lang zou worden heb ik het opgesplitst in 2 delen: meubileren [het van meubels voorzien] en decoreren[het van verfraaiingen voorzien]. Als eerste dus het meubileren!

Wat hoort er allemaal thuis in een kinderkamer?

  • Een kinderbed (What else?)
  • Een verschoontafel
  • Een kleerkast
  • Een comfortabele zetel – is enorm aan te raden, vooral in het geval van borstvoeding
  • Een bijzettafeltje – want je hebt altijd wel iets dat je moet wegleggen (papfles, tutje, gsm, boekje…)
  • Een lamp met een zacht licht – zodat je kindje niet klaarwakker wordt tijdens zijn laatste/nachtelijke voeding
  • Een klok – zodat je weet hoe lang je al aan het voeden bent of gewoon om tijdsbesef te hebben 🙂
  • Speelgoed? – niet echt, toch niet in het begin

Het kinderbed – Je wilt het perfecte kamertje en het perfecte bedje voor je kindje. Maar wist je dat je kind de eerste maanden bijna niet op zijn kamer is? Bij ons toch niet. Enkel om te verschonen. Totdat het monstertje 3 maanden was, sliep hij bij ons op de kamer. Niet alleen omdat je dan constant een oogje in het zeil kan houden, maar ook omdat het veel beter is wanneer je borstvoeding geeft. Oorspronkelijk hadden wij een wiegje op onze slaapkamer staan. Maar doordat ons kleintje heel erg last had van reflux (welk baby’tje niet?) hebben we hem altijd te slapen gelegd op de poef van Doomoo. Die poef bleek onze redding te zijn! Hierin lag het monster goed recht, kon hij niet afglijden en kon hij zalig slapen 🙂 Btw, de Bubble van Alice sliep in het begin enkel in de relax van BabyBjörn.

Na 3 maanden sliep het monster op zijn eigen kamer. Maar waar is de beste plaats voor het bedje? Misschien een stomme vraag, maar wij hebben hier toch “lang” over nagedacht. Naast de deur? (pluspunt: snelle toegang tot het bed | minpunt: veel meer kans op storen aangezien je kindje naast de deur slaapt) In de verste hoek van de kamer? (pluspunt: gemakkelijk om snel even te checken zonder je kleintje wakker te maken | minpunt: extra afstand tot aan het kinderbed als je snel een tutje terug wilt floppen) Wij hebben voor het laatste gekozen en we hebben er geen spijt van. Enkel wanneer ik op een verdwaalt speeltje trap tijdens een late check-up… $%*!

De verschoontafel – Hoe wil je je kindje gaan verschonen? Dwars of recht? Say what?!  Normaliter sta je, als je gaat verschonen, voor de voeten van je kleintje. Maar dan kan je nog kiezen hoe je kindje ligt ten opzichte van de muur: met enkel het hoofd naar de muur toe, of met de zijkant van het lichaam? Bij ons ligt het monster dwars, dus met zijn linkerkant naar de muur toe. Wanneer je een kleintje hebt dat heel erg beweeglijk is, is dit zeker aan te raden! Al vanaf heel jonge leeftijd draaide ons monster alle kanten uit en dan kom je handen te kort! Maar aangezien er aan één kant muur is, kan je kindje niet van het verschoonkussen afrollen aan die kant. Op de meeste plaatsen ligt je kindje recht voor je, echt niet handig als je het mij vraagt!

De luieremmer stond eerst naast de verschoontafel, maar toen het zo’n heet weer was kon je het toch een beetje ruiken dus hebben we hem naar de gang verplaatst. Wij hebben de luieremmer vanDiaperchamp, maat medium. Zo handig! Met één hand te bedienen en het heeft geen speciale zakken nodig dus je hebt geen extra kosten. De luieremmer is wel niet 100% geurvrij, maar wel 90% 😉 En omdat we de medium hebben is de hoogte ook ideaal.

Eerst hadden we de Sangenic luieremmer van Tommee Tippee (gekregen van Alice) maar deze werkt met cassettes, die overigens niet goedkoop zijn. En het systeem maakt dat je veel van de cassette verspilt… Ik vond het deksel ook niet handig en bovendien is de emmer redelijk laag bij de grond… Mijn voorkeur gaat dus helemaal uit naar de Diaperchamp!

De kleerkast – Je moet natuurlijk al die babykleertjes ergens kwijt kunnen, maar ik zou ze ook op maat hangen/leggen. In die eerste weken groeit je kindje namelijk zo snel dat je gemakkelijk kleren vergeet en dan is het te laat! En de maten op het etiket komen dikwijls niet overeen met de echte maat. Daarom heb ik telkens 2 à 3 maten in de kleerkast hangen (op volgorde weliswaar) nu hangt er bijvoorbeeld 74-80-86: sommige kleertjes van 74 vallen heel groot uit en andere van 86 dan weer heel klein. Zo kan je onmiddellijk zien of iets nog/al gaat passen.

Zo ziet onze kinderkamer eruit:

Verder ben ik ook niet voor de echte “babykamer-meubels”, je weet wel, die meubels in gekke kleurtjes die heel cute zijn voor een klein kindje, maar totaal niet voor een schoolgaand kind. Ik heb liever een kamer die voor elke leeftijd oké is 🙂 *Hoewel onze kleerkast in de toekomst waarschijnlijk ook veel te klein gaat zijn* Maar ik heb een excuus: de hele kinderkamer (bed, kleerkast en verzorgtafel) was tweedehands even duur als énkel het kinderbedje (of niet eens zo duur!). Dat is dus ook een tip: Kijk ook eens even op een tweedehandssite! Daar staan vaak hele mooie kinderkamers op die misschien maar 1/10de van de prijs kosten. Wie zoekt, die vindt 😉

Na het hele “meubeldilemma” komt eindelijk het decoreren! Maar dat zal voor het volgende artikel zijn 🙂

Hopelijk hebben jullie wat inspiratie kunnen opdoen. Veel plezier met (her)inrichten!

 

x Rose x

BewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d