Creatief

Een speelkamer!! Of toch niet?

Als er iets is wat kinderen met zich meebrengen, behalve liefde, dan is het wel speelgoed! Soms wel bakken vol!! En misschien vind jij dat wel iets hebben, al die spullen in je huiskamer, maar ik heb het liever… apart! Wij namen dan ook de rommeligste ruimte onder handen!

Een slaapkamer is toch om te slapen?

Als kind groeide ik op met het idee dat een slaapkamer om te slapen was. Wij hadden wel een paar persoonlijke spulletjes op onze kamer liggen, maar meer ook niet.

Spelen, giechelen met vriendjes en vriendinnetjes, studeren, boeken lezen,… Alles gebeurde in het woongedeelte van ons huis. Speelgoed lag dus zeker niet op de slaapkamer en ik zie daar nu ook nog steeds het nut niet van in.

Alsof je in je slaap op die coole loopwagen gaat zitten die zo mooi in je Pinterest-Insta-Worthy-room staat??*

Mijn ouders hadden trouwens ook strenge regels: Bezoek mocht niet naar boven! Hun idee erachter was denk ik een soort van controle. Zelf heb ik dat nooit echt een gemis gevonden. Ik was wel soms jaloers op de leuke trendy kamers van vriendinnen met de nodige Leonardo Di Caprio posters aan de muur, maar ik was een buitenkind. Binnenzitten vond ik een gemiste kans om iets te ontdekken, zowel als kind en als tiener. (Wat ik als tiener allemaal ontdekte zullen we hier maar niet vermelden hahahah)

Maar waar spelen we dan??

De keuze om de jongens samen te leggen was snel gemaakt en zorgde ervoor dat we een extra ruimte in huis over hadden. Aangezien we de bureau en dergelijke op de gelijkvloers hebben was de kamer ook écht over.

Zelf heb ik een hekel aan het moeten opgeven van mijn gezellige huiskamer aan de kids en hun speelgoed en dus was het overduidelijk dat we voor een speelkamer gingen!

Niet alleen kan je zo de deur dichtdoen en het speelgoed negeren (werkt perfect, deurtje toe en vervolgens doen alsof je huis is opgeruimd), je kan ook je kinderen even parkeren. “Ga anders in de speelkamer spelen” komt goed van pas als je aan het koken bent en geen zin hebt in de zoveelste “wat is dat mamaaaaaa?” van je kroost.

Man in actie, 123

Een kamer, die hadden we dus. Speelgoed ook. Maar de combinatie was een regelrechte ramp!! Overal dozen op elkaar gestapeld. Uitpuilende manden. Losse onderdelen van een of ander speelgoedding wat zonder dat één klein, rondslingerend onderdeel niet meer werkt. Het was chaos!

20200213 Speelkamer wereldkaart 2

Tijd voor actie dus!

Eerst en vooral heeft mijn allerliefste husband zonder enig tegenpruttelen of uitstel de volledige kamer bijgeplamuurd en afgeschuurd zodat ze schilder-klaar was.

De oorspronkelijke, zeer ruwe, geweven vloerbekleding die alle mini Lego onderdeeltjes deed verzwelgen hebben we veranderd in vinyl (die we gekregen hadden van een vriendin die verhuisde en de huurbaas deze niet gunde, haha).

De husband zorgde voor verlichting, want er waren enkel kabels en een bureaulampje aanwezig, en ik zorgde dat de gordijnen terug vouwgordijnen waren. (Eén of andere nitwit had de touwtjes van de rolgordijn losgemaakt en in de gordijnbak getrokken).

Helemaal klaar dus voor het inrichten!

Laten we educatief blijven!

Op dit moment zijn we nog volop bezig met alles in orde te brengen in de kamer. De regel is dat enkel educatief verantwoord speelgoed de selectie voorbij geraakt en dat al de rest terug in de cyclus van hergebruik terechtkomt. Lees: de kringwinkel. Jokers mogen natuurlijk worden ingezet. 🙂

Er komt een grote bureau waar aan gespeeld of gewerkt kan worden en er komt genoeg plek om LEGO-bouwsels te stockeren. Verder komt er een boekenrek en een gezellige zetel of leuke zitzak.

Tegen één muur komt er een stuk whiteboard/krijtmuur/magneetwand, daar ben ik nog niet uit. En ik heb een kei leuke landkaart gevonden als eye-catcher. (Je kan dit trouwens ook als behang bestellen!! Hoe cool is dat!!!)

20200213 Speelkamer wereldkaart 7

Omdat onze familie voor een groot stuk in andere landen woont heeft onze oudste veel interesse in de verschillende landen. Hij heeft dan ook al een wereldbol, maar voor tegen de muur mocht het toch net iets vlotter zijn dan enkel een educatief verantwoorde maar mooie wereldkaart. Ik twijfelde om ze op hout te laten drukken zoals ik indertijd deed voor de eye-catcher in de bureau, maar zo een wereldkaart op hout is natuurlijk net iets te gevaarlijk als je twee wildebrassen hebt rondspringen. Geef me dan maar een kaart op canvas hahahah!

Waarom eigenlijk geen thema?

Toen ik de wereldkaart aan het bestellen was heb ik trouwens even getwijfeld om de hele kamer in te richten met een thema. De oudste is dol op piraten, dus een oude wereldkaart had ook gekund… maar hij is ook dol op dino’s. Op Star Wars ook. Zelfs op Beyblade. Om Pokémon nog maar niet te vergeten…

Je hoort het al, een thema is me te vluchtig en te veel gedoe! We gaan dus voor neutrale muren zodat we snel kunnen wisselen naar een iets meer volwassen kamer mochten de kids wat ouder zijn. Slim toch?

Ik droom er nu al van om er een hobby-kamer van te maken als ze de deur uit zijn. Is dat te vroeg?

Dus allemaal maar snel een speelkamer regelen?

Helaas, neen. We hebben het warme water niet uitgevonden. De kinderen spelen nog steeds graag in de huiskamer, bureau, keuken, of eender welke kamer waar ik mezelf bevind.

En de gevolgen van het declutteren in de speelkamer om ze daar de ruimte te geven om te spelen, laten zich voelen in de kelder, waar nu het overige nog-niet-wegdoen-speelgoed staat.

Hebben jullie een speelkamer? Of een thema-kamer?

°Alice droomt nog even weg van die perfect ingerichte maar absoluut niet functionele jongenskamers op Pinterest°

*Die coole loopauto hebben wij trouwens ook. °Guilty°

20200213 Speelkamer wereldkaart 8

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

3 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d