De snelle valsspeel vol-au-vent
Ben jij ook zo verzot op vol-au-vent? Of misschien noem je het koninginnenhapje… Of kippenpasteitje… Wat vast staat is dat het velen afschrikt door het vele werk om het te maken… Maar wat als het eenvoudig, snel én lekker kan?
Vol-au-vent kan snel én lekker!
Mijn mama maakt het regelmatig voor ons klaar omdat we er allemaal dol op zijn, ik, mijn Husband, de kids, maar ook mijn broer en diens bevallige wederhelft, mijn blogpartner-in-crime Rose. We hebben dus zeker niet te klagen! Maar stiekem wilde ik het zelf ook kunnen dus vroeg ik het recept eens aan mijn mama. Wat ik toen te horen kreeg deed me huiveren én beslissen het nooit zelf te maken, ik ben namelijk als de dood voor ingewikkelde recepten en gerechten. Koken is voor mij meer een noodzakelijk kwaad dan iets wat ik graag doe. Dus als je dan hoort dat je eerst duizenden soepgroenten moet snijden, daar bouillon van moet maken met een soepkieken en dat je dan pas aan de saus kan beginnen? Wel, laaaaaaaat dan maar.
Vergeet alles wat je al wist
Vergeet alles van het snijden van groentjes en het trekken van soepkiekens. Wij gaan aan de slag met maar enkele ingrediënten!
De ingrediëntenlijst:
- 600 gr. kipfilet
- 250 gr. champignons
- 50 ml kookroom
- 1 liter water
- 2 kippenbouillonblokjes
- 40 gr. boter
- 80 gr. bloem
- peterselie (optioneel, als garnering)
- bladerdeegpasteitjes
Wil je zelf de balletjes draaien, dan heb je nog nodig:
- 200 gr. rund- of kippengehakt
- 1 ei
- +\- 25 gr. paneermeel
Heb je geen zin in gedoe, dan kan je ook opteren voor soepballetjes die je tegenwoordig overal kant-en klaar kan kopen. Let wel op, kies je voor deze diepvriesballetjes, dan is het afgeraden om je vol-au-vent nadien nog in te vriezen!
Vol-au-vent, en avant!
Het leuke aan deze valsspeel vol-au-vent is dat je zelf kan spelen met de ingrediënten. Wil je meer saus, minder kip, meer champignons, … alles is mogelijk! Je kan het niet verprutsen. Enkel voor de roux is je verhouding bloem, boter belangrijk en de hoeveelheid bouillon die je er bij doet.
- Breng het water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe (verhouding is altijd 1 blokje per 500 ml water)
- Zwier de kipfilet in het kokende water en kook gaar in circa 15 minuten.
- Indien je zelf je balletjes draait, kan je deze maken terwijl je kip aan het gaarkoken is: meng het gehakt met de eidooier, wat paneermeel, peper en zout en draai er balletjes van. Maak je handen een beetje nat, dan plakken de balletjes er niet zo aan. Eens gedraaid kan je ze bakken of in kokend water garen. Kies zelf maar!
- Snij je champignons in plakjes of kwartjes en bak ze gaar in een pan. Zet apart nadien.
- Zodra de kip gaar is (check even de binnenkant, die mag niet meer vlezig roze zijn!), trek je de filet in stukken/reepjes met een vork. Tip: doe dit zodra hij uit het water komt, als je hem namelijk gewoon nog even op je snijplank laat liggen gaat hij uitdrogen! Gooi de bouillon niet door de afvoer! Die heb je nod nodig in de volgende stappen!!
- Leg de kippenreepjes afgedekt apart en giet de bouillon, door een zeef, terug in de maatbeker.
- Smelt de boter en voeg de bloem rustig toe voor de roux. Blijf goed roeren tot je een biscuit geur ruikt en voeg dan geleidelijk aan een deel van de bouillon toe tot je een gladde saus krijgt (je hoeft er dus niet gelijk de hele bouillon in te kappen). Laat de saus voldoende indikken en kruid met peper en zout.
- Meng vervolgens de kip, de champignons en de balletjes door de saus en laat nog 5 minuten sudderen op een laag vuurtje.
- Voeg er vervolgens wat kookroom bij en laat nog even sudderen. Let op met de hoeveelheid room want je wil niet je lekkere vol-au-vent-smaak verliezen door teveel room!
Denk eraan om even te kijken als je bladerdeeghapjes in de oven moeten en bak er nog wat frietjes of kroketjes bij. En als finishing touch gooi je er wat peterselie over als een professional natuurlijk. 🙂
x Alice x
Afwasstatus:
- Maatbeker
- Ketel
- Pan
- Snijplank
- 2 vorken
- Mes
- Kom met deksel + ev. een tweede kom voor de balletjes
- Snijplank
Zin in meer recepten? Kijk maar eens hier!