Keukenavonturen

Keukenavonturen: de vervangers

Stel je ziet hier (of ergens anders) een lekker recept voorbij komen.

Je hebt alle ingrediënten, of dat dacht je…

Of misschien komt dit je bekend voor: je hebt simpelweg geen zin om een hele pot van dat ene ingrediënt in huis te halen om er 40 gram of 2 el van te gebruiken…

In veel gevallen zal je toch terug naar de winkel moeten gaan. Maar soms is er toch nog een andere oplossing.

En met soms bedoel ik: in de drie gevallen die ik nu ga beschrijven 😉

Aangezien ik graag mijn eigen taarten bak en niet bang ben om in bulk te kopen, hehe, gebeurt het hier niet snel dat ik bepaalde ingrediënten niet in huis heb. Vandaar dat je ze ook in mijn recepten tegenkomt.

Onlangs ben ik er, door een niet-nadergenoemde-schoonzus, achter gekomen dat sommige van deze bestanddelen niet standaard in elke voorraadkast te vinden zijn…

Eén daarvan is cacao:

Cacao vervangen door chocolade

Even voor de duidelijkheid, het gaat hier over cacao, niet over Nesquick of een ander chocolademelk-poeder.

Cacao kan je vervangen door chocolade, maar aangezien cacao zelf een ingrediënt is van chocolade, zijn er nog een aantal zaken die je moet veranderen aan het recept.

Een “simpele” rekensom:

100g melkchocolade = 80g cacao + 25g suiker + 45g boter (als je dit optelt merk je dat de optelsom niet klopt, het is dan ook allemaal niet zo simpel, hahaha)

Wanneer het recept dus vraagt om 40g cacao, vervangen we dit door 50g chocolade en laten we ongeveer 13g suiker en 23g boter weg uit het recept. Alles is natuurlijk ook erg afhankelijk van het soort melkchocolade dat je toevoegt, het één is al wat zoeter dan het ander. Maar met deze rekensom zit je over het algemeen wel goed:

100g cacao = 125g melkchocolade – 35g suiker – 60g boter

Echter… als je dit nu allemaal te veel gedoe vindt en gewoon de chocolade erbij kwakt, dan heb je volgens mij gewoon een “rijker” gerecht. En is dat eigenlijk zo slecht? Just saying….

Baksoda vervangen door bakpoeder

Baksoda is nog zo’n gevalletje dat niet iedereen in huis heeft, je vindt het dan ook niet in elke supermarkt. Je kan stellen dat baksoda hetzelfde is als bakpoeder. Althans, het heeft hetzelfde doel, namelijk het deeg laten rijzen.

Baksoda heeft echter een sterkere werking dan bakpoeder, MAAR het werkt enkel als het in contact komt met een zuur ingrediënt, bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt, citroen of azijn.

Kort samengevat kan je baksoda vervangen door bakpoeder, maar andersom is dit niet het geval!

1 tl baksoda = 3 tl bakpoeder

Bonus: zelfrijzende bloem = 500g bloem + 15g bakpoeder

Karnemelk vervangen door melk en een zuurtje

Karnemelk is iets dat ik nooit standaard in huis heb. Sommige winkels hebben het niet eens standaard in de rekken staan. Maar ook hier is een oplossing voor!

Vroeger was karnemelk een restproduct bij het maken van boter. Tegenwoordig is dat blijkbaar niet eens meer het geval, en is karnemelk gewoon aangezuurde melk. Melk die aangezuurd is. Melk waar zuur aan toegevoegd is. Zuur zoals azijn of citroen! BINGO!

Karnemelk = 250ml melk + 1 el azijn/citroensap

Voeg het zuur bij de melk en laat het 10 minuten staan. Roer het even door en dan zul je merken dat de melk het minste beetje dikker is geworden. En that’s it! Niet zo smakelijk om te drinken (is karnemelk dat eigenlijk ooit?), maar prima voor in gebak.

Veel bakplezier!

x Rose x

Zin gekregen?

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

2 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!