Hoe moet je Sinterklaas vieren?
Vertelsels

Hoe moet je Sinterklaas vieren?

Sinterklaas is weer in het land, en hij brengt naast speculoos (euh, biscoff) ook heel wat vragen met zich mee.

Of toch bij mij.

En dat terwijl ik de hele pieten-discusie en wat hun kleur ook moge zijn, buiten beschouwing laat. 

Hoe vieren Jullie Sinterklaas?

Als je het al viert. Ik weet dat sommigen nu non-stop sinterklaasliedjes* door de autoradio laten brullen. Terwijl anderen (het meerendeel van de bevolking) al een kerstboom heeft staan 😉 

*Bonusvraag: Ken jij al de Sinterklaasliedjes nog? Of zing jij ook à la “Gooi wat in mijn dinge dinge donge?” Lang leve Youtube!

De intocht van Sinterklaas waren we alvast vergeten en ook het Sinterklaasjournaal is niet zo’n groot succes. Waarschijnlijk door een gebrek aan ninja’s en pratende biggen.

Gelukkig zijn ze er op school wat meer mee bezig en heeft de oudste een heus Pietendiploma gekregen. Nu maar hopen dat hij niet het dak op kruipt…

Mijn schoonzus Alice ziet Sinterklaas vieren een beetje als liegen tegen je kinderen, en trekt er dus niet zo aan. Ik zie het eerder als chantagemiddel, haha.

Braaf zijn want anders krijg je niets in je schoen, Sinterklaas ziet alles!

Niet dat het zo een effectief chantagemiddel is hoor, maar je kan het maar proberen.

En dat brengt mij naar mijn volgende vraag:

Hoe vaak mogen ze hun schoentje zetten?

Zit er dan ook altijd iets in? En wat zit er dan in?

Bij sommige gevulde schoenen die ik op sociale media tegenkom stel ik mij toch echt vragen bij de opbergmogelijkheden in het desbetreffende huis.

Zoveel speelgoed!

En dat in een doordeweekse schoen!

Ik vind het hele schoentje-zetten al een goede manier om mandarijntjes weg te werken.

De meeste antwoorden die ik vond (want natuurlijk heb ik die belangrijke zaken gegoogeld), besloten dat 2 maal per week oké is. Bij voorkeur op dinsdag- en vrijdagavond zodat de kinderen er de volgende dag zoveel mogelijk van kunnen genieten. 

De inhoud van de schoentjes kan van dag tot dag variëren, soms een snoepje (speculaas, chocolade, pepernoten, marsepein, guimauvekes, mandarijntjes…) en soms iets kleins om mee te spelen.

Natuurlijk zijn er ook kindjes die erg volhardend kunnen zijn en elke avond hun schoentje willen zetten (en het liefst die grote schoenen van papa er nog naast).

Maar laat je niet vangen!

Sinterklaas en de Pieten hebben het namelijk heel druk en zullen af en toe wel eens stilletjes hun huisjes voorbij rijden

Vanaf wanneer wordt Sinterklaas gevierd?

Het schoentje-zetten begint zodra de heilige man in het land is. Volgens de traditie (en Wikipedia), is dit op de eerste zaterdag na Sint-Maarten (niet tegen de kinderen verklappen dat er nog een Heilige is!).

Dit jaar was dat blijkbaar op 14 november *oeps*.

Gelukkig staat de verjaardag van Sinterklaas wel vast. Per land dan toch. Op de ochtend van 6 december (5 december in Nederland) kunnen kinderen een goed gevulde schoen terugvinden (tenzij ze stout zijn geweest natuurlijk).

Maar hoe goed wordt die laatste schoen gevuld? 

Plak jij een prijskaartje op de schoeninhoud of kijk je vooral naar de maat van de schoen (als in de hoeveelheid cadeautjes die je “moet” geven?).

Persoonlijk lig ik hier niet echt wakker van, ze krijgen iets dat ze leuk vinden en ik weet dat mijn kinderen dankbaar zijn dat ze ondanks hun gedrag van het afgelopen jaar, niet enkel de roe hebben gekregen 😉

Op 6 december is Sinterklaas redelijk ecologisch ingesteld en mede dankzij wat tijdsgebrek (1 avond voor heel België!) worden de cadeautjes niet ingepakt maar staan ze vrolijk uitgestald, klaar om mee gespeeld te worden.

Hoe vier jij Sinterklaas? Zijn jouw kinderen dit jaar braaf geweest?

x Rose x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Eén reactie

  • Alice

    Ik pak de cadeau’s ook niet in hoor, uitstallen is veel leuker. Zeker als het grote dozen zijn of iets wat je al in elkaar moet steken. Hier wordt het een racebaan met loopings… Als we ze in elkaar krijgen… #langlevegoeietweedehands
    Maar ik ben nu al benieuwd naar de overdreven foto’s op sociale media van andere ouders waarbij huiskamers plotsklaps lijken op vitrines van speelgoedwinkels. En just for the record: I’m not judging! 🙂

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d