Moederschap

Help mijn kinderen kunnen niet samen spelen!

Heb jij ook meerdere kinderen rondrennen? En spelen die met elkaar? Of houden die vooral van lekker hun eigen ding doen? Hoe laat je ze samen spelen?

202003 Samen spelen 3

Mijn kinderen kunnen niet samenspelen

Mijn allerliefste bengels… Op dit moment is de oudste 7 en de kleinste wordt er bijna 3. Een behoorlijk leeftijdsverschil al… Waar ik vroeger altijd riep dat 3 jaar het absolute maximum was merkte ik dat de stap naar de tweede moeilijker te zetten was. Ik was me zo bewust ineens van alles wat mis kon gaan en de impact op mijn leven dat ik er meer tijd over heb laten gaan dan me lief was.

Maar ik zie ook de voordelen van het leeftijdsverschil. De oudste is lekker zelfstandig en kan gerust zijn plan trekken als ik de handen vol heb met de kleinste. Zeker in het prille begin was dat een zegen. Zit maar eens met een pasgeboren baby, een gebroken voet en nog een kind in huis! Ik kan je vertellen dat ik op dat moment zeer blij was met de zelfstandigheid van de oudste.

Maar op dit moment is dat eerder een soort van nadeel geworden… De oudste heeft het namelijk prima naar zijn zin alleen en doet niet echt veel moeite om de kleinste er bij te betrekken…

Is de oudste soms jaloers op de kleinste?

Je leest het wel eens hè, dat de eerstgeborene die tweede maar niets vindt. Hij of zij was het fijn gewend om met zijn ouders te zijn en alle aandacht te krijgen en ineens moet dat gedeeld worden met een klein, al dan niet krijsend, ukkepukje. Je zou voor minder denken dat het voor jou niet echt nodig was, die extra baby…

Maar toch is het dat niet. Mijn oudste kan echt wel knuffelen en gek doen met zijn broer. Hij zal hem ook beschermen. Soms zelfs net iets te veel…

202003 2

En dan gaan ze spelen…

Dat we veel speelgoed hebben, dat weten we onderhand wel… De speelkamer puilt uit, weliswaar nu al iets gestructureerder, maar er is genoeg entertainment te vinden in ons huis. Daar zal het niet aan liggen. Maar toch lopen er een aantal zaken mis, en ik vraag me af als ze voor sommigen onder jullie herkenbaar zijn.

Dit zijn de favoriete uitspraken van de oudste:

 • Dat is van mij! (zowat alles was natuurlijk ooit alleen van de oudste)
 • Nee, niet zo doen, zo maak je het stuk!
 • Laat los! Jij was daar mee aan het spelen, dit is van mij!
 • Laat mij, ik ben bezig.
 • Rustig!
 • Kijk, ik ga nu HIER mee spelen.
 • Mamaaaaaaaaaaaaa

En dit zegt de kleinste er allemaal van:

 • Ik ook!
 • Ikke doen!
 • Broer niet!
 • Mamaaaaaaaaaaa!
 • Boink, baf, pats, klats, mep, zwaai, gooi, pruts, frommel…

Nu snap ik wel een aantal zaken. Ik zit ook niet te wachten op iemand die mijn spullen zou overnemen. Maar zo wil ik niet dat ze het zien. Ik dacht namelijk: meer als één kind geeft extra speelplezier voor hen! Het leek me net iets leuk, zo een tweede er ooit bij zodat ze samen konden spelen en ik het minder moest doen… Kwam ik daar even bedrogen uit!

Dus wat doen we dan?

Ik heb al enorm veel zaken geprobeerd. Tijdens het “spelen” probeer ik een eerlijke scheidsrechter te zijn die rekening houdt met beide partijen. Afpakken mag niet en er wordt speelgoed neergezet waar voldoende van is en waar je samen mee kan spelen. Denk aan autootjes, blokken, kookgerief, …

202003 Samen spelen 4

Ik probeer ook altijd een goede aanzet te geven en ze beiden te betrekken. Maar op een of andere manier gaat het altijd behoorlijk snel mis. De oudste is te streng voor de kleinste, en in plaats van hem te betrekken en hem aan te zetten iets leuks te doen straft hij zijn kleine broer altijd voor alles wat hij zogezegd mis doet.

Hij kan ook zo lekker wijsneuzerig doen. Of iets pakken, dat aan de kleinste laten zien en zeggen: “nu ga ik HIER mee spelen”, op een toontje van: en jij lekker niet! Waarop de kleinste natuurlijk roept “ik oooooook” en de oudste dan weer zegt: “nee, IK heb dat nu”

Ik word er kierewiet van!

Gelukkig zijn er uitzonderingen

Er zijn ook zeker hele leuke momenten! Klusjes doen is altijd een topper! Al het speelgoed in de wereld kan niet op tegen klusjes. Laat ik ze samen de wasmand leeghalen, stofzuigen, blokken opruimen, … dan gaat alles, al is het maar voor even, vlot! Maar hoeveel er in een huishouden ook te doen is, niet alles kan je uitbesteden. Dus helaas is dit ook niet dé oplossing.

Het bad is trouwens ook een topper! Als ik het sporadische gezeur even vergeet omdat de ene het schepje van de andere heeft.

202003 5

Met andere kinderen gaat alles trouwens wèl super!

Als je nu denkt: oeioeioei, die oudste van Alice is een beetje asociaal dan moet ik je teleurstellen haha! Want mijn oudste Bubbeltje is een heel vrolijk lief kind met veel vriendjes op school. Hij is populair, niet dat dat er toe doet, maar hij speelt wel zowat met iedereen op school. Zijn er kleinere kinderen bij, of grotere, dan past hij zich aan en betrekt hij hen ook.

En het wordt nog gekker, want als er thuis een derde persoon is, of we gaan naar opa en oma waar de kroost van Rose dan ook vaak te vinden is, dan spelen ze ALLEMAAL super flink samen!

Als je tenminste “laten we allemaal het enige meisje onder vuur nemen” samen spelen noemt…

202003 Samen spelen 6

Dus wat is het dan?

Wat is het en moet ik er al dan niet iets aan doen? Sommige ouders zouden alleluja roepen als ze een kind hadden wat flink en graag alleen kan spelen…

Probeer ik soms te hard en moet ik hem maar in zijn waarde laten?

Of zit ik er te zeer op te kijken en moet ik ze maar laten bekvechten en het als levenslessen beschouwen?

Soms heb ik zelfs een beetje schrik dat hij een soort van vaderrol aanneemt tegenover zijn broer, maar dan een strenge vaderrol…

Daar moet ik allemaal eens over nadenken…

°to be continued°

Hebben jullie tips?

°Alice gaat maar fijn meespelen, zo blijft het tenminste gezellig thuis°

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!