Keukenavonturen

Guinness Oreo’s

De Amerikaanse lieveling in een Iers jasje: huisgemaakte Oreo’s met Guinness

Ik heb de hele hype rond de Oreo nooit zo goed begrepen, maar deze variant is ook wel een hype waard 😉

Als je ooit een Guinness hebt gedronken dan weet je waar ik het over heb: ofwel hou je ervan ofwel walg je ervan. Maar voor deze sandwich koekjes (zoals ze dat zo mooi noemen) maakt het eigenlijk niet zo veel uit of je überhaupt houdt van de specifieke smaak van dit Ierse bier.

Je proeft de Guinness maar om de één of andere reden zal een niet-Guinness-liefhebber de link niet leggen met het drinken ervan. Terwijl een Guinness-liefhebber (a.k.a. mijn man) zal zeggen dat het koekje daarom zo lekker is 🙂

Ingrediënten:

Koekjes

  • 240 gram boter
  • 360 gram suiker
  • 3 el Guinness (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 375 gram bloem
  • 85 gram cacao
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl bakpoeder

Vulling

  • 90 gram boter
  • 40 gram cacao
  • 30 ml Guinness
  • 100 gram bloemsuiker
  • 30 gram gesmolten chocolade

Bereiding:

  1. Doe de boter, suiker, Guinness en het ei in een kom en klop totdat het fluffy is.
  2. Voeg de bloem, cacao, zout en bakpoeder toe en meng goed. Het wordt een kleverig deeg.
  3. Verdeel het deeg in 2 delen, wikkel ze in plasticfolie en zet het voor 1 uur in de frigo. Dit is zodat het deeg wat steviger wordt en gemakkelijker uit te rollen is. Heb je echt tijdsnood dan is de diepvriezer ook altijd handig!
  4. Voor de vulling kan je gewoon al de ingrediënten in een kom doen (behalve de chocolade) en fluffy kloppen, als laatste voeg je de (iets afgekoelde) gesmolten chocolade toe.
  5. Haal het deeg uit de frigo, bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5cm dikte.
  6. Steek de vormpjes uit (met bijvoorbeeld een jeneverglaasje van 4cm doorsnede) maar aangezien de koekjes hun vorm en grootte helemaal behouden kan je eender welk figuurtje gebruiken!
  7. Leg de vormpjes op een bakplaat met bakpapier en zet 8 tot 10 min in de oven op 180°C. Als je ze “chewy” wilt hebben aan de binnenkant 8 min, wil je ze lekker krokant dan 10min.
  8. Laat de koekjes afkoelen en zodra ze een normale temperatuur* hebben kan je de vulling erop spuiten of smeren. Ik vind een spuitzak het gemakkelijkste werken, maar je kan natuurlijk ook een smeermes gebruiken. (*Wanneer je koekjes niet voldoende afgekoeld zijn, dan smelt het goedje natuurlijk)
  9. NOTA: Het is moeilijk om een juiste verhouding van vulling en koekjes te maken; wil je veel vulling tussen de koekjes dan raad ik aan om meer vulling te maken, wil je ook enkele droge koekjes (dus zonder vulling) dan is deze hoeveelheid vulling perfect. Aan jou de keuze!
  10. A Guinness a day keeps the doctor away… Maar hoeveel koekjes zouden dat zijn? Mmmmh…

Afwasstatus:

  • Mengkom
  • Maatbeker
  • Kloppers
  • Pannenlekker
  • Het aanrecht
  • Deegroller
  • Vormpje of jeneverglaasje

x Rose x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d