Keukenavonturen

Van Cup naar Gram

1 cup of this, 3 of that and 3/8 cup of that… You say what?!

Het internet staat vol met leuke recepten, vooral de Engelstalige spreken mij enorm aan. *Eat me!* Maar je kent dat wel; 1 cup hier, 2/3 cup* daar… Met sommige recepten volg ik gewoon de cupjes, maar voor andere recepten vind ik dit te onoverzichtelijk en ga ik de grammen opzoeken…

*In Amerika is een ‘cup’ een meeteenheid gebaseerd op volume. Maar een bepaald volume aan bloem heeft natuurlijk een ander gewicht dan datzelfde volume aan suiker… 1 cup bloem (150 g) ≠ 1 cup suiker (220 g)

Zo was ik laatst bezig met een cup-recept om te zetten in een gram-recept, toen het monstertje, na veel zagen, op mijn schoot kwam te zitten… Bijna onmiddellijk tokkelden zijn vliegensvlugge vingertjes ook eens op het toetsenbord, met als gevolg dat mijn heel opzoekwerk in 1 klik verdwenen was. Aaaaahhhh!!!

And then I saw the light! In plaats van elke keer opnieuw honderden websites af te gaan om al die 3/4 en 1/3 en andere cupjes op te zoeken en te vergelijken, ga ik zelf de handen uit de mouwen steken!
Ik heb er de weegschaal, mijn cupjes en mijn voorraadpotten bijgehaald (en de camera). De producten die ikzelf het meest gebruik in mijn bakrecepten zijn: bloem, suiker, cacao, havermout, chocoladedruppels, bruine suiker, maïzena, poedersuiker en boter.

Enkel voor de boter heb ik gepast. Ik heb het nooit begrepen en ik zal het waarschijnlijk ook nooit doen, maar hoe krijgen ze in hemelsnaam die boter afgemeten in een cup? Smelten ze de boter? Boetseren ze de boter? Wat doen ze ermee?! Voor boter gebruik ik dus altijd grammen!

*Tromgeroffel* Ziehier, na veel wikken en wegen, mijn eigen cupjes-naar-grammen-tabel:

Als je deze tabel vergelijkt met andere tabellen, dan zal je waarschijnlijk enkele gelijkenissen of verschillen vinden. Er is dus blijkbaar een verschil tussen de cups van de UK en de cups van de US (ik weet niet eens welke ik heb), en daarbij drukt de ene zijn bloem al wat harder aan dan de andere 😉

Natuurlijk heb ik de getallen wat afgerond (behalve bij de eetlepels) want niemand gaat 73 gram bloem afwegen (of toch niet meer) 🙂

Veel succes!

x Rose x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d bloggers liken dit: