Keukenavonturen

Van Cup naar Gram

Het internet staat vol met leuke recepten, vooral op Pinterest kan ik mijn gading wel vinden. Maar dat betekent dat die recepten meestal afkomstig zijn van Engelstalige sites en dus gebruik maken van CUPS.

1 cup van dit, 2/3 van dat, 2 1/4 hiervan…

In Amerika is een “cup” een meeteenheid gebaseerd op volume. Maar een bepaald volume aan bloem heeft natuurlijk een ander gewicht dan datzelfde volume aan suiker… 1 cup bloem (150 g) ≠ 1 cup suiker (220 g)

°Drama°

Met sommige recepten volg ik gewoon de cups, maar heel vaak vind ik dit toch te veel gedoe. Daarbij, als je de ingrediënten nog moet inkopen, dan heb je echt geen idee van de hoeveelheden.

Omzetten dan maar.

Maar eerlijk, dat omzetten nam soms zoveel tijd in beslag dat ik bijna geen zin meer had om te bakken….

1 cup of this, 3 of that and 3/8 cup of that… You say what?!

And then I saw the light!

In plaats van elke keer opnieuw honderden websites af te gaan om al die 3/4 en 1/3 en andere cupjes op te zoeken en te vergelijken, heb ik zelf de handen uit de mouwen gestoken!

Gewapend met een weegschaal, cups en voorraadpotten met de meest voorkomende bak-ingrediënten, ging ik aan de slag.

Bloem, suiker, cacao, cassonade, havermout, chocoladedruppels, bruine suiker, maïzena, poedersuiker en boter*.

*Voor de boter heb ik gepast. Ik heb het nooit begrepen en ik zal het waarschijnlijk ook nooit doen, maar hoe krijgen ze in hemelsnaam die boter afgemeten in een cup? Smelten ze de boter? Boetseren ze de boter? Wat doen ze ermee?!

Het was rommelig, maar ziehier; na veel wikken en wegen, mijn eigen cupjes-naar-grammen-tabel:

°Tromgeroffel°

Deze handige tabel zou ook niet mis staan in een kadertje in de keuken, of gewoon met een magneetje op de frigo *hint*

En voor de rekenwonders onder ons:

  • 3/4 cup = 3 x 1/4 cup = 1/2 cup + 1/4 cup
  • 2/3 cup = 2 x 1/3 cup

Als je deze tabel vergelijkt met andere tabellen, dan zal je waarschijnlijk enkele gelijkenissen of verschillen vinden.

Er is dus blijkbaar een verschil tussen de cups van de UK en de cups van de US (ik weet niet eens welke ik heb), en daarbij drukt de ene zijn bloem al wat harder aan dan de andere.

Natuurlijk heb ik de getallen wat afgerond (behalve bij de eetlepels) want niemand gaat 73 gram bloem afwegen…

Veel bakplezier!

°Rose gaat maar weer eens op zoek hoeveel gram 1 oz is…°

x Rose x

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!