Reviews

Een communiefeest organiseren

Mijn oudste zoon is zijn twee voortanden kwijt, en dat kan maar één ding betekenen: zijn eerste communie komt eraan!

Eerlijk, we zijn niet de beste kerkgangers. Maar het is een mooie traditie die in het teken staat van naastenliefde en vriendschap. (En anders is er natuurlijk ook nog het lentefeest.)

Naast alle godsdienstigheden die daaraan verbonden zijn, hoort hier natuurlijk ook een communiefeest bij.

Op Pinterest kan ik met gemak een feestje in elkaar knutselen. In het echte leven is dat wat moeilijker, denk aan haalbare budgetten en realiteit enzo…

Dit is hoe wij aan de slag gingen om een communiefeest (of lentefeest of babyborrel) te organiseren:

1. Begin op tijd, maar ook niet té vroeg

Sommige mensen beginnen ik weet niet hoe lang op voorhand met het plannen van een communiefeest, wij deden het iets trager. Enerzijds was er de onzekerheid door Corona, maar we kunnen dat beestje natuurlijk niet van alles de schuld geven. Haha. Anderzijds waren er de communiekleren die ik voor mijn aan-hoge-snelheid-groeiende kind niet te vroeg wilde kopen. ‘t Kind is niet voor niets de grootste van de klas.

Ongeveer anderhalve maand op voorhand zijn we de outfit gaan kopen. De zaal hadden we iets eerder al geboekt, net zoals de traiteur. Kwestie van niets aan je neus voorbij te zien gaan.

Maar goed. Outfit gekocht, eten besteld en zaal* gereserveerd. En iedereen die we wilden nodigen hadden we alvast voorzien van een datum die ze moesten vrijhouden, in afwachting van de echte uitnodigingen. Nu moeten we er alleen nog een feestje van maken!

*thuis gaat natuurlijk ook, maar wij zitten nog midden in de verbouwingen 🙁

2. Keep it simple

Ik ben altijd te vinden voor een leuk thema. Echter, voor een communiefeest vond ik dit moeilijk. De communicant had niet echt een voorkeur, zelfs geen kleur, en ik vond ook niets waar ik blij van werd. Ik wil er dan ook altijd een verhaal of betekenis tegenaan gooien.

Daarom kozen we voor wit en goud. Lekker simpel. Gemakkelijk te vinden en te combineren. Eerst, wilde ik namelijk iets doen met marine-blauw, maar de verschillende kleurschakeringen irriteerden me mateloos (je bent een perfectionist of niet).

Witte en gouden ballonnen, gouden kandelaars en witte tafellakens.

Simpel moet niet altijd saai zijn dus als extra tafelversiering heb ik enkele tweedehands, plastieken diertjes goud gespoten voor een speels effect.

Om de tafel nog wat op te fleuren zijn bloemen natuurlijk ideaal. Ik had echter geen zin in om uitgebreide bloemstukken of tientallen vaasjes te kopen. Daarom heb ik wat drankblikjes in verschillende formaten verzameld en wit gespoten. Het resultaat is superleuk, al zeg ik het zelf. Voor de foto had ik nog geen bloemen, dus ik heb het even opgesteld met wat snoeiafval van onze haag.

Communiefeest: tafeldecoratie DIY

3. Maak je communiefeest persoonlijk

De zaal die we gereserveerd hebben is een nogal grote, donkere zaal. Maar er is niets dat een beetje aankleding niet kan fixen.

Naast al het wit en goud, mocht het ook een beetje persoonlijker. Om een grote zaal persoonlijk te maken, zijn foto’s natuurlijk ideaal.

Ik ben nogal voor het DIY-en (en ja, dit is een understatement), maar foto’s uitprinten is niet echt weggelegd voor mijn printer. Mijn place-to-be voor fotoproducten is Smartphoto. Meestal is dit voor fotoboeken, maar met een aparte rubriek voor communie kan het zeker niet mis gaan.

De vlaggenlijn met foto’s sprak mij dan ook onmiddellijk aan. Zo’n geweldig idee om je zaal te versieren met foto’s! Dat was dan ook het allereerste van decoratie dat in mijn (digitale) winkelmandje belandde.

Communiefeest zaaldecoratie

De foto’s heb ik, als getrainde mamarazzi, zelf gemaakt. Na een paar vreemde “standbeeldposes”, liep het goed los en kon ik kiezen uit 547 foto’s… Tip: laat je kind gewoon vrij en fotografeer erop los, later kan je nog wissen! Maar geef je kind wel af en toe opdrachtjes, om stijve foto’s en geforceerde glimlachen te vermijden. Denk aan:

  • Op een muurtje lopen of ergens aanhangen
  • De jas over de schouder zwaaien of een rokje laten zwieren
  • Handstand oefenen of zo hoog mogelijk springen
  • Een vlinderdas rechtzetten of de haren over een schouder gooien

4. Hou het praktisch

Zoals altijd heb ik het niet zo op wegwerp-bedankjes (denk aan plastieken doosjes). Daarom hebben we gekozen voor magneetjes (met foto natuurlijk). Dit hadden we nog al eens eerder gedaan en toen vielen ze ook in de smaak. Of dat mag ik toch hopen, hahaha!

De rest van de foto’s, die het niet tot de uitnodiging of magneetjes hebben geschopt, gaan we gewoon uitdelen in de vorm van klassieke foto’s. Om deze leuk uit te stallen heb ik even moeten denken. Uiteindelijk vond ik een boek wel een leuk idee. Ik vond nog een oude bijbel (om toch in het thema te blijven) en daar heb ik ze per groep in gedaan, zo zijn ze gemakkelijk terug te vinden en liggen ze niet los of door elkaar op de tafel.

Communiefeest bedankjes: de klassieke foto

En om het allemaal “officieel” te maken, zijn vorige week de uitnodigingen de deur uitgegaan. Ook hier koos ik voor Smartphoto. Hetgeen trouwens ook wel een aanrader is. Veel keuze maar niet te ingewikkeld. En voldoende voorbeelden zodat je ziet hoe het eruit ziet met een foto.

Tijdens het scrollen werd ik helemaal verliefd op de stapelkaarten. Een kaartje dat uit twee delen bestaat zodat je ze apart ook nog kan gebruiken als foto. (Valt het op dat ik trots ben op de foto’s van mijn kind?)

Nu is het alleen nog afwachten tot het zo ver is!

x Rose x

*Rose probeert de gouden diertjes uit handen van de kinderen te houden*

Dit artikel is een samenwerking met Smartphoto

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d