sodastream review
Reviews

Sodastream review #nospon

Op zoek naar een review van de Sodastream die niet gesponsord is? Wij geven onze eerlijke mening over zowel het apparaat (Sodastream Spirit) als de siropen.

Sodastream?

Iedereen heeft er ondertussen wel al ooit van gehoord. Hun marketing heeft zijn werk gedaan. We kennen allemaal het principe van Sodastream. Of niet? Wist jij dat de voorloper al sinds 1905 bestaat? Of dat het in de jaren ’70 heel populair was? Met smaken zoals Sunkist en Fanta!

De hele geschiedenis kan je lezen op Wikipedia.

Maar wat is nu eigenlijk de bedoeling van Sodastream?

Sinds ik er zelf één op mijn aanrecht heb staan (dank je wel Tom voor het mooie verjaardagscadeau!), merk ik dat mensen me vaak naar de prijs van de gemaakte frisdrank vragen. Maar is dat ook de bedoeling van Sodastream, om goedkoper te zijn? Neen! Oorspronkelijk was het idee om gezondere frisdrank te maken en nadien kwam er ook de focus op het ecologische aspect.

Het idee erachter is dus dat je

 • zelf bruiswater kan maken, gemakkelijk én gewoon bij je thuis
 • gezondere frisdrank drinkt door er siroop in te gebruiken die minder suiker bevat
 • minder plastic flessen of blikjes in het milieu laat belanden dan wanneer je reeds bereide frisdrank drinkt

Is SodaStream beter dan… ?

Laten we, voor we over gaan naar de smaak van de limonade, de prijzen en de flessen eens onder de loep nemen.

sodastream review

De prijs:

Je betaalt 4,99€ voor een fles siroop van 440ml (of een flesje fruitdrops van 40ml). Op de verpakking van de klassieke siropen melden ze ons dat je er tot 9 liter frisdrank uit kan halen.

Voor het doseren van de frisdrank werken ze met twee maatjes: “zoet” en “licht zoet”. Even gecheckt met een maatje om te weten hoeveel ml dit nou is. Als je de dop van de siroopfles vult tot aan het lijntje “zoet” dan heb je ongeveer 50ml siroop voor 1 liter water, waardoor je 8,8 liter frisdrank zou kunnen bereiden. Vul je de dop van de siroopfles tot aan het lijntje “licht zoet” dan zit je op zo een 35 ml siroop, wat neerkomt op 12,5 liter frisdrank.

Prijs siroop voor 1 liter zoete limonade: 0,57€

Prijs siroop voor 1 liter lichtzoete limonade: 0,40€

Natuurlijk moet het water wel nog uit je kraan komen en heb je het toestel, de fles en de gasfles nog niet verrekend. Want die gasfles kost je (bij inruilen) 12,99€. Ook even tellen hier: per liter kost het je dus ongeveer 0,22€ voor bubbeltjes in je fles.

Dus is het goedkoper als bruiswater? Niet echt. Voor 0,26€ heb je een liter bruiswater in een supermarkt… Daar ga je je verschil op prijs dus niet halen.

Maar als je het vergelijkt met frisdrank, dan zit je wel een stuk goedkoper. Voor 1 liter “echte cola” betaal je al snel 1,60€. Hier kan het dus wel zeker de moeite lonen op termijn. (Je moet je toestel ook nog eerst “terugverdienen” hè)

Let wel op: als je siroop van een ander merk gebruikt zit je vaak goedkoper per liter… een willekeurig merk siroop kost me 0,28€ om een liter frisdrank te kunnen maken maar heeft natuurlijk wel maar een behoorlijk beperkt aanbod aan smaken…

Het ecologische aspect:

Is het zoveel beter voor het milieu? Je gebruikt herbruikbare flessen, dus behalve de lege siroopfles dien je niets weg te gooien. En die siroopfles mag bij het PMD afval. Klinkt veelbelovend… Want we leerden net dat een siroopfles ons tot 9 liter frisdrank geeft. Dat is dan toch een groot verschil met bijvoorbeeld 9 flessen van 1 liter bij het PMD afval.

Het feit dat je niet met je auto naar de supermarkt moet om al die frisdrank in te slaan is ook een mooi pluspunt! Tijd, gemak én dus ecologischer!

En de voorbereide frisdrankflessen dienen ook niet door een chauffeur naar de supermarkt gebracht te worden… Ook weer een pluspunt dus.

Ik heb wel twee opmerkingen bij dit alles:

De plastic SodaStream flessen die je in je machine klikt dienen ook vervangen te worden. Aangezien ze altijd onderhevig zijn aan druk gaat de “rek” er op een bepaald moment uit. Vandaar de “houdbaarheidsdatum” op de fles. Mijn nieuwe fles had als einddatum 2024. Dus dat is op zich behoorlijk lang, en ook deze mag bij het PMD afval eens hij “vervallen” is. De kleinste maat (450ml) van fles mag in het afwasmachine, de grote (840ml) moet je met de hand afwassen. (Er bestaan ook glazen flessen die ik niet getest heb aangezien die op een ander toestel moeten)

Tweede opmerking is het apparaat zelf. We leven nogal in een wegwerp maatschappij. Ik kom het toestel wel eens tegen op tweedehandssites en in de kringwinkel, wat prima is, want zo wordt het hergebruikt. Maar ik heb hem helaas ook al ooit op het stort zien liggen… En dat wilde niet persé zeggen dat hij het niet meer deed…

Om ecologisch te zijn is het dus ook aan ons om netjes om te gaan met de flessen en het machine.

De smaakjes

Oké, dit is voor velen misschien nog het meest belangrijke stuk: is het bruiswater lekker en hoe zijn de smaakjes?

Het bruiswater is top! Door zelf te doseren maak je het zo bubbelig als je zelf wil. Dit doseren zal in het begin gebeuren met vallen en opstaan. Iedereen spritst één van de eerste keren vast en zeker zijn keuken een keer onder. Maar eens je de pppppphhhsssjjtt onder de knie hebt gaat het vlotjes. Ik vind drie keer duwen ook ideaal.

°Blooperalert° :Let ook op, als je de fles erin klikt, dat je ze nadien ook loslaat. Mijn Husband had ze nog vast en zag vervolgens bijna zijn vinger geplet worden onder de fles door de druk.

De smaakjes dus: Ze zijn bijna allemaal yummm. De ice tea’s, de citroen en sinaas limonades, de diet versies,… Het is allemaal lekker. Ik ben erg fan van de Ginger Ale omdat die even lekker is als mijn favorite Canada Dry. Je kiest trouwens ook zelf hoe zoet je het wil maken. Het doseren gebeurt wel best altijd in een fles. Per glas is het al een grotere uitdaging.

Er is ook een “maar” verbonden aan de siroopjes. Het cola verhaal is voor mij namelijk iets anders. Het ruikt naar een gesmolten calippo en proeft… niet naar cola. Maar dat kan ook niet… We zijn na al die jaren zo gewend geraakt aan die specifieke cola smaak van Coca-Cola dat het me bijna onmogelijk lijkt om dit na te maken. Daarbij proeft cola ook niet naar een bepaald soort fruit of dergelijke wat we kennen (tenzij jij de Cola plant eet?) en is het dus heel moeilijk om het met iets te associëren.

De kinderen vinden trouwens alle smaakjes lekker, zelfs de cola. Dat is dan natuurlijk ook een gemakkelijker publiek.

Qua calorieën en suiker zitten we inderdaad “beter” dan een aantal andere gekende frisdranken. Natuurlijk moet je ook hier realistisch blijven. Er zit suiker in. Punt.

Praktisch

Mijn toestel staat netjes op mijn aanrecht en blendt eigenlijk best goed in mijn interieur. Gelukkig niets elektrisch, dus hij is snel verplaatst mocht hij toch even in de weg staan.

De flesjes siroop stonden allemaal in de berging, maar nu spotte ik net dat er op sommige staat dat ze koel bewaard dienen te worden, terwijl er op andere kamertemperatuur staat. Ik dacht eigenlijk dat siroop, door het hoge suikergehalte, altijd gewoon op kamertemperatuur bewaard kon worden… Dit moest ik dus even checken bij de klantendienst.

Zij antwoordden me dat er in bepaalde siropen natuurlijke ingrediënten zitten waardoor ze beter koel bewaard worden.

Qua plaatsbesparing kan het uiteindelijk wel tellen. Ik vind één apparaat, enkele siroopflesjes en mijn lege flessen veel fijner in mijn kast dan een berging vol 6 packs limonade waar ik mee moet sjouwen!

Yay or Nay?

Na een poosje alles gebruikt en getest te hebben zijn wij fan.

Snel de belangrijkste voor en nadelen nog eens op een rij:

Voordelen

 • Bij je thuis
 • Geen gesleur
 • Lekker en ruime keuze
 • Ecologischer en gezonder (gezonDER, niet gezonD, suiker enzo, je weet wel)

Nadelen

 • gaspatronen omruilen

Dus je ziet het al, bij ons blijft ie!

x A x

°Alice maakt nog een lekkere fles GingerAle en tokkelt verder op haar laptop. Weer een reden minder om naar de winkel te sjezen.°

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Eén reactie

 • Henk Van der Wolde

  Mijn Sodastream deed het na 4 jaar niet meer (had een poos in de kast gestaan) contact opgenomen met Sodastream en binnen 2 dagen hebben ze contact met mij opgenomen en dachten dat het aan het patroon lag, ze stuurde mij een nieuwe, nog steeds werkte het niet, opgestuurd naar Sodastream en kreeg een nieuwe set toegestuurd. Dit bedrijf staat achter de kwaliteit van hun producten!!! Ben er zeer over te spreken 👍

  H. Van der Wolde

Reageer ook even, dat vinden we leuk!