Vertelsels

De appreciatie van de huisvrouw.

Huisvrouw. Laat ik eens een artikel volledig wijden aan een van de meest ondergewaardeerde beroepen die er zijn.

Huisvrouw? Een beroep?

Ja! Ik vind dat huisvrouw echt wel als een echte job, een beroep, een baann gezien mag worden. Als je dit leest en denkt: komaan, waar heeft ze het over, dat is toch geen beroep? Wel, dan wil ik je nu al graag even melden dat ik je wil slaan.

Maar! Vrees niet! Ik weet dat veel mensen dit denken… want ik dacht het vroeger ook. Als ik mijn eigen mama zag rondklossen van hot naar her in ons huis in “werkkleren” zoals ze er zelf graag naar verwees dan vroeg ik me echt af: “is ze gek geworden?” En wat ik al helemaal niet begreep is waarom ze geen gelakte nagels had, waarom ze nooit eens een kleurtje had van in de zon te liggen en waarom ze zichzelf niet meer in de watten legde?

En wat was er toch te doen? Waarom moest ze de hele dag zoveel doen en wat deed ze eigenlijk de hele dag??

Moeten of mogen?

Voor dat ik hier begin met een hele opsomming van zaken die een huisvrouw doet wil ik al even kaderen dat ze dit MOET doen. Ja, je leest het goed. Het is geen kwestie van MOGEN maar van MOETEN.

In het hoofd van elke huisvrouw (en er zijn ook huismannen, I know, maar ik maak het me nu even makkelijk, als tijdelijke ervaringsdeskundige en ik praat even alleen over vrouwen. No offense) MOETEN er honderden, al dan niet duizenden taken uitgevoerd worden.

En natuurlijk heb je dan de partner die te pas en te onpas zegt: “maar schattie, dat MOET toch niet? ” of de topper “Doe dat een andere keer”. Maar je begrijpt vast al dat dit complete onzin is.

De huisvrouw ZIET alles en voegt alles toe in haar hoofd op haar virtuele takenlijst (of misschien zelfs op een echte lijst haha) en beslist vervolgens dat ze deze taken MOET doen. Uitstel betekent dus alleen maar dat ze de taken van vandaag toevoegt aan die van morgen. Geen goed plan!

Welke taken bedoel je dan???

Wel, dit hangt natuurlijk af van het feit hoe je huis eruit ziet, als je kids hebt, etc. Maar laat ik nu even de basistaken al opsommen voor een gezin met kids:

 • Time-Management: ieder kind (man inclusief) op het juiste moment naar de juiste plaats sturen, brengen, halen, …
 • Stockbeheer: Koekjeskasten, fruitvoorraden, maaltijden, passende kleding en schoenen, … Alles hangt af van een goed beheer van de (voorraad)kasten. Neem je het laatste van de melk? Dan gaat de huisvrouw niet alleen een nieuwe fles koud zetten, maar ook er voor zorgen dat er nog extra flessen zijn of dat het boodschappenlijstje wordt aangevuld.
 • Informatiecenter: Elke vraag wordt eerst aan de vrouw des huizes gesteld. Hoe banaal ook. “Hoe vechten Ninja’s?” “Is het postkantoor open?” “Waarom leven wij?” “Waar is mijn jas?”. Werkelijk alle vragen dus. No limits. Waarom denk je dat Siri en Alexa vrouwen zijn?
 • Entertainment services: “Ik verveel me” is geen informatief iets, het is een verwachting. En waar de kinderen animatie, begeleiding, spel en andere zaken willen maakt ook de man zich hier schuldig aan. Ook hij wil aandacht en… je vult het zelf maar aan…
 • Boekhouding: facturen, betalingen, welke leverancier, waar wat verzekerd, mutualiteit, … grote kans dat de vrouw des huizes precies weet wie wat waar en dat de partner werkelijk geen idee heeft wie onder andere zijn internet aanlevert. Klagen dat het te duur of niet goed is doet de partner, alles beredderen meestal niet.
 • Homeschooling: huiswerk, lezen, extra taken, zaken toelichten. De kans is groot dat alle vragen aan één persoon gericht worden als er kinderen zijn. “Mamaaaaaa”
 • Wasdienst: ik hoor wel eens van gezinnen waarbij deze taak door de man wordt gedaan maar over het algemeen zijn het toch maar weer de vrouwen die de wasinstructies niet alleen snappen maar ook toepassen.
 • De voeding: Boterhammetjes voor school, warm eten, … Vrouwen krijgen het voor elkaar om te koken én vragen te beantwoorden én een kind met zijn huiswerk te helpen én het nieuwe recept te volgen…

Maar maar… wat doet een huisvrouw dan nog extra?

Als je net bovenstaande opsomming hebt gelezen is de kans groot dat je denkt: maar dat doe ik ook… en jij werkt misschien voltijds? Ja! Dat klopt! Bovenstaande lijst zijn dan ook de basistaken die elke vrouw sowieso al doet! En daar verdienen we allemaal een medaille voor!

°we nemen even de tijd voor een oorverdovend en welverdiend applaus°

Maar wat is het dan dat de huisvrouw doet als de niet huisvrouw aan het werken is? Want geef toe, 8u extra op een dag, daar doe je wel wat mee.

En het is net die vraag die ik mezelf ook stelde, want met de Coronacrisis in België zat ik thuis, weliswaar mèt kids, en had ik dus ineens de hele dag tijd. Alle, tijd, eigenlijk helemaal geen tijd, want de kids zaten er constant bij, maar daar gaat het hier niet over.

Een huisvrouw doet natuurlijk dezelfde taken als een werkende vrouw. Alleen propt ze er nog eens duizend extra taken bij. Denk aan grondiger poetsen, sneller alle lakens van de bedden uitwassen, maaltijden en soepen maken voor de diepvries, opruimen, kasten uitmesten, …

Dus ze doet eigenlijk hetzelfde?

Een werkende vrouw neemt al enorm veel hooi op haar vork door haar gezin te combineren met een job. Een huisvrouw gaat in die huishoudelijke taken een stapje verder… En dan komen er vaak nog taken bij zoals een moestuin, of zelf iets herstellen of naaien, nog gezonder koken, meer tijd met de kids, …

Let ook op dat de meeste mannen zich schuldig maken aan het zetten van een stapje achteruit… “ik werk toch en zij niet” is iets wat ik nog steeds hoor en wat bijna altijd zit verbonden aan een “laat haar maar alles doen” idee…

Het gekke is trouwens dat de meeste huisvrouwen de “extra tijd” ook niet aan zichzelf gaan besteden! Of dat ze de extra tijd gebruiken om alle taken minder gestresst te doen. Neeeeeeee hoor. Op een of andere manier gaan de taken evenredig omhoog met de tijd. Meer tijd? Meer taken! Helaas is het omgekeerd niet waar en gaat een vrouw zelden minder doen…

Alleen vrouwen kunnen multi-tasken

Ik heb deze zin al zo vaak in mijn leven gehoord. Mannen gebruiken het te pas en te onpas om zich achter te verstoppen. Net zoals veel andere excuses.

“Ik kan maar één ding tegelijk”

“Oh, moest dat? Dat heb je me niet gevraagd.”

“Ja schat, ik kan dat niet ruiken dat ik dat moest doen hè”

“Och, ben ik helemaal vergeten!”

“Jij doet dat toch altijd?”

En toch verwacht de meerderheid van de vrouwen nog steeds dat mannen wèl ruiken wat ze moeten doen. Ik vond ooit een komiek die het fantastisch verwoord!

Want als ze het niet ruiken, dan zien ze ook niet wat wij allemaal wèl doen. Dat je de hele dag rondrent en tegelijkertijd je kinderen entertaint, dat zien ze ook niet altijd.

Het ondergewaardeerde is al jaren een probleem

De taken van een huisvrouw zijn al jaren een bron van frustraties. Als je kijkt in magazines van vroeger dan lees je de gekste dingen!

Tips over hoe vrouwen zichzelf zo onzichtbaar mogelijk kunnen maken om de man niet tot last te zijn en waarbij wel van hun verwacht wordt dat ze zoveel mogelijk taken uitvoeren zijn helaas nog niet zo oud!!

Wat vind je van dit weekschema trouwens? En dat is dan nog uit de tijd voor de oorlog waar nog “budget” was om een hulp in huis te hebben. Niet veel later, door het uitbreken van de oorlog en de economische crisis kwam al het werk weer op de schouders van… Juist ja. De (huis)vrouw!

Een greep uit een (huis-)vrouwdag

 • “Mamaaaaaaaa, ik ben wakker!” Opstaan! Aankleden, kinderen aankleden, snoeten poetsen, tanden poetsen, badkamer opruimen, potjes poetsen, wc rol terug oprollen, producten terug in de la steken die de kleinste eruit gehaald heeft, mascara op je gezicht smeren, kleren van de grond oprapen, …
 • Naar beneden, “drie uur” onderweg omdat de kleinste persé zelf wil stappen, dit met een volle wasmand onder je arm.
 • Kinderen aan tafel, jij niet, afwasmachine leeghalen, koffie zetten en vergeten op te drinken, cornflakes van de vloer oprapen, cornflakes doos afpakken omdat beide kids tegelijkertijd op dezelfde kant willen lezen.
 • Boterhammen smeren, beseffen dat de man het laatste brood heeft opgegeten. Brood bakken, fruit snijden, boekentas zoeken, drinkfles uit boekentas halen en afwassen.
 • Scheidsrechter spelen over de meest banale ruzies over speelgoed. “ik wil diieeeeeeeeeee”
 • Cornflakes uit haar halen, koude koffie omschudden en kop in afwasmachine steken.
 • Jassen en schoenen zoeken. Sokken onder zetel uithalen en terug aantrekken bij de kleinste. De schoenen terug uitdoen omdat ze verkeerd om aangedaan zijn. De kinderen naar school brengen.
 • Terug naar huis zonder kinderen, chaos van het ontbijt opruimen.
 • TURBO KNOP AAN (want dat is wat je doet als de kids weg zijn)
 • Naar kelder, droge was uit droger halen, opplooien, naar boven met droge was en ajuin uit kelder en vlees uit diepvries halen voor middageten.
 • Bij diepvries ontdekken dat de plantjes nog binnen staan. Plantjes buitenzetten.
 • Zand van grond keren in de gang omdat de kids (en de man?) duidelijk niet weten waar de mat voor dient.
 • Propere was, vlees en ajuin mee naar boven nemen. Ajuin op aanrecht, vlees laten ontdooien en propere was naar boven naar de dressing.
 • Ramen openzetten
 • Bedden opmaken
 • Teddyberen oprapen
 • Badkamermatten terug recht leggen voor iemand zijn nek breekt
 • Lavabo uitwassen, tandpasta sporen verwijderen
 • Spiegel afvegen.
 • Snel ook even de douche uitvegen en de pyjama’s in de was gooien. Wacht nee, de wasmand zit nog vol propere was
 • Propere was wegleggen, vuile was in wasmand.
 • De stapel tshirts terug rechtleggen van de oudste die maar niet snapt hoe hij een tshirt proper tussen de stapel uit kan halen.
 • Hetzelfde doen voor de stapel tshirts van de man
 • Vuile was mee naar beneden nemen.
 • Stof op de trap zien vliegen
 • Hele huis stofzuigen nu we toch bezig zijn
 • Bakje groenafval naar beneden brengen voor er vliegjes opzitten. Dan nemen de de bak met PMD ook meteen mee want die zit ook vol.

En zo blijf je dus de hele dag bezig. Dus denk eens twee keer na voor je denk dat huisvrouwen de hele dag op hun poep Netflix zitten te kijken!

°Alice droomt ervan om eens Netflix te kunnen kijken… Shit, doorwerken, de kids zijn zo thuis en het eten is nog niet klaar… Oh ja… en de was!°

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

2 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!