zoutdeeg
Creatief

Zoutdeeg maken! #funwithkids

Op zoek naar een leuke bezigheid voor je kinderen waarbij je enkel ingrediënten nodig hebt die je sowieso in huis hebt? Liesft iets gemakkelijks, snel klaar en niet te veel rommel? Gevonden! Het is iets wat je misschien nog kent van je eigen kindertijd: zoutdeeg figuurtjes maken!!

De ingrediënten!

Laten we eerlijk zijn, daar draait het vaak om. Niets vervelender dan een lumineus idee te hebben om er vervolgens achter te komen dat je niet alles in huis hebt. Zoiets als slijm maken… met lenzenvloeistof. Seriously???

Dus, wat moet er in je zoutdeeg behalve zout natuurlijk?

  • 1 glas zout
  • 3 glazen bloem
  • 1 glas water
  • 1 eetlepel olie (olie waar je mee kookt, denk aan olijfolie of maïsolie of arachide-olie)

Als je deze verhouding respecteert en je doet het in de juiste volgorde dan komt je zoutdeeg sneller als je zelf denkt op tafel! Dus niet gewoon alles ineens samen in een kom kwakken aub! Dat deed ik de eerste keer en dat geeft géén, ik herhaal, géén, zoutdeeg!

Oh, en het is nadien om mee te knutselen hè! Niet om op te eten please! (Op zoek naar iets lekkers om met je kids te maken? Rose geeft je inspiratie!)

Aan de slag!

  • Meng eerst je water met je zout in een grote kom.
  • Doe er vervolgens de bloem bij en de lepel olie.
  • En kneden maar!

Zet gerust je kids aan het werk! Die houden vast wel van een potje lekker stompen en kneden in een knoeiboelachtig goedje wat getransformeerd dient te worden in zoutdeeg! Na enkele minuten verandert het in een aangename, klei-achtige structuur. En je zoutdeeg is geboren!

De inspiratie

Nu je kids vol verwachting aan tafel zitten voor een kom vol met zoutdeeg is de inspiratie om er wat mee te maken cruciaal. Dit is dan ook het meest uitdagende! Iedereen die wel eens knutselt met kids weet dat een tafel vol met papier, verf en penselen niet persé een (mooi) schilderij geeft.

Verbaasde, inspiratieloze snoeten of zelfs frustraties komen er te pas en te onpas bij en dat wil je natuurlijk vermijden. Het zou niet de eerste keer zijn dat je als ouders als laatste aan tafel overblijft en zelf verder knutselt of schildert. Dus we zoeken een manier om het “knutselen met zoutdeeg” IDIOTPROOF te maken. AKA Kidsproof. 🙂

De mogelijkheden

Onthou allereerst dat alles wat je met klei kan maken ook met zoutdeeg kan, maar, onthou dat het inzakt door de warmte van de oven als je het gaat bakken. Ga dus niet teveel in de hoogte aan de slag maar maak iets leuks en plats… 🙂

  • Zelf munten, medailles, hangertjes, … maken kan! Alles wat rond en plat is en waar iets in geduwd of in gegraveerd kan worden is leuk! Prik nadien met een cocktailprikker een gaatje door je muntje (groot genoeg!) en je kan er nadien een touwtje door rijgen.
  • Letters en cijfers! Altijd leuk én educatief. Daar doen we het toch voor? 🙂 Een tip, die ik de laatste keer zelf vergat: Laat ze de letters en cijfers maken op een vel bakpapier, zo krijg je het makkelijker in de oven achteraf en zit je niet eerst het flumzige lettertje van de placemat af te schrapen om het vervolgens helemaal schots en scheef terug op de bakplaat te positioneren.
  • Diertjes zijn voor sommigen al next level. Hou ze sowieso simpel en plat. Een muis, een platliggende slak of een schildpad kan nog wel. Onderdeeltjes kunnen, net zoals bij klei, aan elkaar geplakt worden. Maar ga niet in de hoogte werken. Een rechtopstaande slak zakt gegarandeerd in tot een drolletje. Simpel is dus de boodschap. Een slang rollen vinden ze vast ook heel leuk!
  • Zijn je kids nog erg klein, overweeg dan om met cookiecutters te werken als je die in huis hebt. Leg ook hier eerst een laag bakpapier op tafel en laat ze daar wat vormpjes op uitsnijden.
cookiecutter
  • Last but not least, en mijn favoriet: de emoticons! Draai allemaal balletjes van het deeg en laat je kids er gezichtjes in maken. Blije, gekke of enge gezichten. Grote of kleine oogjes. Alles kan. Zelfs super simpel met alleen twee oogjes en een mondje zijn deze al kei tof én ze zijn nadien ook heel leuk om te schilderen! Net zo leuk als stenen schilderen!

Geboetseerd, klaar wat nu?

Alvorens dat je ze kan schilderen dienen ze dus gebakken te worden. Je kan ze ook enkele uren op de verwarming leggen, maar dat hangt af van het seizoen waarin we zitten.

Bakken doe je op 100° gedurende een uur. Zit je met dikke hompen deeg dan laat je ze langer bakken. Je voelt het zelf wel als het is uitgehard of niet.

Eens gebakken laat je ze wel best een dag afkoelen alvorens je ze gaat schilderen. Handig, want de aandachtsspanne van je kids is waarschijnlijk al om na het boetseren ervan, dus bewaar je het schilderen voor de dag erna!

Schilderen?

Yap, voor wie het nog niet in de gaten had, je kan je prachtige creaties schilderen! Denk nu niet dat je daar god weet wat voor nodig hebt. Gewone waterverf doet het prima op zoutdeeg! Wil je ze als versiering buiten leggen, dan dien je ze wel te vernissen. 🙂

Veel plezier met het maken, het schilderen en zeker ook het spelen ermee! Misschien vindt jouw kind het wel leuk om je te vertellen hoe hij of zij zicht voelt aan de hand van de emoticons? Of leert hij of zij de cijfers of letters met je kunstwerkjes?

°Alice vraagt zich af als ze geen online shop op Etsy kan starten met haar mannetjes°

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d