Loco Loco! #review #educatiefspeelgoed
Educatief speelgoed. Wat horen we het woord toch graag. En wat zien we het toch graag op de kinderkamer staan…. Maar wordt er ook echt mee gespeeld? Heb je er ook echt iets aan? Is het dé oplossing om je kinderen in stilte te laten spelen én ze iets bij te leren?
Wel, eens denken, mijn zusje Rose schreef ooit een artikel over technologie en kinderen en ik wilde daar even graag nog iets over zeggen.
Er is namelijk leuk én educatief speelgoed te vinden. Neen, ik heb het niet over houten treintjes of blokkendozen. Ik heb het over twee van mijn grootste favorieten….
°tromgeroffel°
Loco en Smartgames!
Loco?
Ja! Loco! Ik ken het al van toen ik een kind was, dus het gaat best al even mee. Het bestaat zelfs al ruim 40 jaar ondertussen! Natuurlijk hebben ze er tegenwoordig commerciële figuurtjes ingestoken, maar het is dus wel educatief, batterij-loos, alleen-speelbaar en dus kortom: top speelgoed!
Maar wat is dat dan precies, die Loco??
Loco is een doos met blokjes en een oefenboekje. De bedoeling is dat je de blokjes op de juiste antwoorden legt en dat je, na het omdraaien van de doos, zelf kan controleren of je de juiste antwoorden hebt gegeven.
Zelf? Ja! Zelf! En met zelf bedoel ik niet mama of papa maar de Little One! Want ze werken met visuals die voor een kind gemakkelijk herkenbaar zijn.
Word je al enthousiast? Focus jij ook op het idee dat het hier over geluidsloos speelgoed gaat waarbij jij als ouder niet nodig bent én wat hen ook nog eens iets bijleert? Hoor ik je daar “alleluja, finally, waar koop ik die shizzle” roepen? 🙂 Wel, zowat overal! Sommige leuke speelgoedwinkels of kinderwinkels verkopen het zowel fysiek als online. Google het maar eens, sla bol.com even over en steun meteen een kleine zelfstandige en koop bewust!
Ik koop ze trouwens vaak op rommelmarkten of in kringwinkels.
Maar vanaf welke leeftijd dan??
Wel, Loco is beschikbaar in drie vormen:
Loco Bambino: begint vanaf 2 jaar tot 5 jaar. Deze doos bestaat uit zes blokjes met symbooltjes en geen cijfertjes zoals de volgende dozen. Ik merkte wel dat mijn bubbel de oefeningen op zijn twee en een half al veel te snel maakte.
Mini Loco: Tussen 4 en 8: Bij deze boekjes hoort een doos met 12 blokjes (met cijfers), ook weer met een kleurensysteem op de achterkant om zelf te kunnen controleren. Dit is voor mijn Spruitje de leukste op dit moment. De cijfers kent hij niet, maar als ik ze op volgorde leg kan hij ze herkennen en het alsnog flink alleen spelen (wie riep daar “mammiequalitytime“??)
Maxi Loco: Begint vanaf 7 jaar en loopt verder tot een jaar of 12. Hier zijn het 24 blokjes in de doos, die dus goed zijn voor 24 vragen per spel en dus al een iets langere concentratie vragen. Er bestaan zelfs Engelse boekjes. Uitdagingen genoeg dus.
En wie doet er mee?
Wij zijn erg fan van Sesamstraat en hebben dus een aantal Loco boekjes in ons bezit van Sesamstraat. We hebben ook een grote Elmo handpop, waardoor het voor de kids nog leuker is want voor mijn kleine Spruite is het hierdoor herkenbaar en hij kan genieten van het zoeken naar verschillen, dezelfden, reeksen, … en nog veel meer! Zeker een aanrader!
Nog van dat please!
Mijn tweede grote liefde bij het educatief speelgoed zijn de Smartgames. Ook hier weer, bezoek een speelgoedwinkeltje of Google het eens een keer. Er is een heel grote collectie van te vinden, denk in je zoektocht ook even aan de kleine zelfstandigen en koop bewust aub 🙂 Ik heb zowel spellen van het merk Smartgame, als van spellen van vergelijkbare merken.
Wat is nu het principe van zo een SmartGame?
Wel, ten eerste zijn het spelletjes die ze alleen kunnen spelen. Je leest het goed. Alleen! Dus jouw ukkepuk heeft geen “ik verveeeeeeel me, mag ik tv kijken en een koekje”-excuus!!
Verder zijn de Smartgames er voor kleine kinderen én grote kinderen. (En zelfs voor volwassenen)
Ik heb er verschillende… Iets met Pinguins, IQ spelletjes voor mezelf en de Drie Biggetjes. Deze laatste is voor de leeftijd 3-6, maar de oudste, nu 7 is hier nog steeds graag mee aan het prullen.
En dan heb ik er nog van andere merken, zoals Rush Hour van Binary Arts en iets van GoGetter.
De bedoeling? Wel, er komt altijd een boekje bij met opdrachten. Vaak zijn er twee of meerdere manieren om het te spelen. Op de foto staat (bijvoorbeeld) de positie van de biggetjes en de wolf, en de bedoeling is dat je kind de huisjes-blokken zodanig op het veld plaatst zodat alle biggetjes binnen zitten. De variant ervan is dat de wolf onder een huisje gezet moet worden.
Bij een van de IQ spelletjes kan je bv zowel pyramides maken als plat werken met één en hetzelfde doosje:
Er zijn dus veel verschillende levels en uitdagingen in alle SmartGames en de meeste zijn zelfs voor ouders een uitdaging! Je hebt er met houten blokken, met diertjes, met vormpjes, er is voor ieder wat!
Dus vanaf nu scoor je bij elke gelegenheid!
Dus… is er een verjaardag of een andere goede gelegenheid om een cadeautje te kopen en je hebt het wel gehad met die krijsende dinosaurussen en lawaaierige politie-auto’s of irritante cd’s, kijk dan eens naar Loco of koop eens een Smartgame! Je kind wordt uitgedaagd om na te denken en jij? Jij hebt even rust!
x Alice x
Eén reactie
Pingback: