Moederschap

Baby on a budget?

Hoeveel kost dat?! Voor zo’n klein mensje?

Een baby krijgen kost geld, en dan heb ik het niet over eventuele medische kosten voor de zwangerschap en geboorte zelf. Nee, dan heb ik het over alle materialistische zaken die je wel (of niet) nodig hebt om zo’n kleintje in huis te verwelkomen.

En baby’s en zwangerschappen zijn big business.

Er wordt met gemak ingespeeld op de onzekerheid van kersverse ouders. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Bij een eerste kindje weet je meestal van toeten of blazen en de perfectie is iets dat maar al te graag wordt nagestreefd.
Er bestaat zoveel voor baby’s: dingen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden of dat je ze überhaupt nodig zou hebben, maar heb je dat ook allemaal echt nodig? Volgens de winkels wel, maar in praktijk? Babynestjes, co-sleepers, hangmatten, ballenbaden, flessenwarmers, wipstoeltjes, automatische schommelstoelen met waarschuwingslabels waaruit blijkt dat je kind maximaal zoveel mag wegen, rechtop moet kunnen zitten en minstens zo oud moet zijn; babyproof-knabbelbare juwelen voor mama, mini-tablets en smartphones,…

Modern en makkelijk?

Je kan natuurlijk zeggen dat wij ook zijn grootgeworden zonder al die dure snufjes. Ja! Maar… wordt het nu niet gemakkelijker of geven ze ons het idee dat het nu gemakkelijker is?

Natuurlijk zou ik niet met luier-doeken en -spelden willen klooien of ie-de-re dag verse babyvoeding klaarmaken, en hoe handig zijn vochtige doekjes wel niet als je weggaat?
Maar er zijn ook zaken waarvan ik denk “zijn er echt mensen die dit kopen?” of zaken die het leven echt niet gemakkelijker maken.

Zo heb je nu echo-toestellen die je thuis kunt gebruiken, maar zo’n echo-toestel zorgt voor veel meer bezorgde ouders dan gerustgestelde ouders. Ten eerste zijn ze er nog niet uit hoe schadelijk het veelvuldig gebruik van een echo-toestel is voor de kleine en ten tweede, stel dat je niet goed overweg kunt met het toestel en plots geen hartslag meer vind? Paniek!
Babyfoons met hartslagmonitor passen ook in dit lijstje. Ze zouden wel eens een valse zekerheid kunnen bieden (ga dit dus goed na voordat je er eentje aanschaft).
En zo kan ik nog wel zaken opsommen die ik veel te duur vind navenant dat ze praktisch zijn, maar als het voor jou werkt…
Als jij je bijvoorbeeld beter voelt door de aankoop van speciale blokken die je onder het babybed kan plaatsen i.p.v. gewoon wat boeken onder de pootjes te schuiven, dan moet je dat vooral doen. Want niets is vervelender dan een knagend gevoel van ongerustheid, het ligt er maar net aan waar jij de grens trekt. Ik zou bijvoorbeeld voor de boeken gaan (hoewel mijn handy man vast wel op maat gemaakte blokjes zou maken, dus de boeken mogen terug in de kast).

Wanneer je eindelijk een onderscheid hebt kunnen maken tussen must-haves en geldverspilling, dan ga je naar de winkel. Om vervolgens daar met open mond rond te lopen, afvragend of de komma op het prijskaartje niet te ver naar achteren is geplaatst.

Prijs-Kwaliteit

Veiligheid boven alles maar soms geldt het gewoon niet dat alles dat duurder is, ook beter is. Bijvoorbeeld de nieuwe draagzak van Babybjörn; zogezegd ergonomisch en aangeraden door orthopeden. Maar een kort gesprek met een geschoolde draagconsulente en je weet al onmiddellijk dat het wegggegooid geld is en dat je beter je geld aan een andere wel-echt-ergonomische (en goedkopere) draagzak kan besteden. Een kwestie van €175 of €75.
Je betaalt voor kwaliteit, maar je kan ook op je kop vallen en blijven tikken. Ga na wat echt kwaliteit is. Een babyschoentje van weet-ik-veel-welk-merk kan inderdaad kwalitatief beter zijn dan -stel- een schoentje van de Zeeman, maar ga dan ook even na dat een baby van 6 maanden misschien helemaal nog niet loopt en dus niets heeft aan die kwaliteit aan zijn voeten. In mijn ogen weggegooid geld dat je beter kan besteden aan kwaliteitsvolle schoenen waar ook daadwerkelijk op gelopen wordt.
Buggy’s zijn ook zo’n dure aangelegenheid maar is duurder hier ook altijd beter? De kinderwagen van Stokke bijvoorbeeld, ik heb er ooit één voor een prijsje kunnen kopen maar dit hebben we niet gedaan omdat de wagen niet praktisch en vooral niet comfortabel leek. In plaats daarvan hebben wij een goedkopere tweedehands kinderwagen die echt zalig rijdt!

Tweedehands of aftands?

Hoeveel kost dat dekentje?!?! €25 voor 1 rompertje?! €659 voor een kinderwagen in promo?!
Jep, kinderen kosten geld.
Maar je bent niet alleen. Voor jou hebben er nog vele mama’s en papa’s door die winkel gelopen en hun bankkaart bovengehaald.
Maar zoals je waarschijnlijk ook weet worden kleine kindjes groter. Dus hebben die ander mama’s en papa’s al die spulletjes niet meer nodig. En misschien willen ze die spulletjes zelfs verkopen.
Wat dacht je van tweedehands?
Waarom niet?

Inderdaad, sommige zaken koop je misschien beter niet tweedehands. Omdat het niet veilig, niet hygiënisch of heel afgeleefd is. Maar er zijn uitzonderingenn: ouders kopen vaak veel te veel voor hun kinderen waardoor sommige zaken nooit gebruikt worden. Of mensen krijgen zaken cadeau waardoor ze sommige dingen onnodig (dubbel) hebben. En er zijn mensen wiens baby ook zo snel groeit dat sommige zaken nooit uit de verpakking zijn geraakt.
Op Facebook staat het vol met groepjes waarin ouders hun spulletjes willen verkopen, er worden geregeld tweedehandsbeurzen georganiseerd en er bestaan ook websites zoals 2dehands.be.
Zo heb ik laatst via een privé-verkoopgroepje hele leuke aankopen kunnen doen voor het monster en voor mezelf. Sommige zaken waren ongebruikt en sommige zaken waren gebruikt maar in uitstekende conditie.

Wat ik niet snap zijn mensen die alles verkopen wanneer de eerste spruit er te groot voor is, om dan bij spruit nummer twee (die misschien al op komst is) alles opnieuw te kopen. Hebben die mensen zo’n wisselende smaak en/of een geldboom in de tuin? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je te weinig plaats hebt om alles te stockeren voordat er ooit een nieuwe baby komt. Dat kan natuurlijk en in dat geval hou ik mijn mond. Hoe dan ook, ik neem graag een kijkje tussen je verkoopartikelen 🙂

Voordelen

Nog een voordeel van tweedehands is dat het al gebruikt is… Het klinkt misschien erg, maar ik kan niet de enige zijn die minder buikpijn krijgt als iets, dat al een paar kleine beschadigingen heeft, nog wat beschadigd wordt, dan iets dat spiksplinternieuw is. Wanneer je kleine wel erg kort de bocht rond/tegen het salontafeltje neemt, dan vind ik dat minder pijnlijk wanneer dat gebeurt met een loopauto waar al een paar vegen en krasjes op zitten, dan wanneer hetzelfde gebeurt met een puntgave (dure) loopauto. (Ik heb het dan over beschadigingen aan de loopauto en niet aan de kleine!) Maar dat ligt misschien aan mij 😉 hetzelfde geldt overigens NIET voor die kleine, één blauwplek is genoeg. Haha!
En hoe leuk is het om door een winkel te lopen en te weten dat jij €15 hebt betaald voor een puntgave Doomoo Seat die normaal €125 kost? (Dit was natuurlijk echt wel een gekukstreffer) Kom je dan alsnog iets tegen dat eigenlijk een beetje buiten budget is, dan kan je het geld dat je bespaarde op dat vorige goed gebruiken 😉

x Rose x

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

2 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!