Moederschap

Waarom mijn huis door de dag ontploft is…

Kennen we niet allemaal die “rommelig huis” quotes?

Een proper huis…

Een opgeruimd huis…

Een rustig huis…

Allemaal zaken die ooit vanzelfsprekend waren maar die nu ineens verder af dan ooit lijken. En als ik Pinterest en de rest moet geloven heeft elke mama hier last van…

De laatste keer dat echt alles tegelijkertijd proper en opgeruimd was, moet geweest zijn toen mijn ouders op bezoek kwamen voor grootouderdag op school. Ze moesten toen, gezien de afstand, blijven slapen en dat vond ik doodeng. Stel dat ze de frigo opentrekken en er liggen verschrompelde champignons in? Of dat ze net die ene voorraadpot uit het rek halen waar stof bovenop plakt?

Ze moesten maar eens denken dat ik, supermama Alice, het niet onder controle heb en niet goed voor mijn kinderen zorg!

Maar is er dan een verband tussen kinderen en een proper huis?

Wel, ik ben er van overtuigd dat de kinderen het niet eens merken. De man trouwens ook niet. En die stemmetjes in mijn hoofd die me vertellen dat het gewoon proper hoort te zijn, die merken het ook. Maar dat het nodig is om gezonde kinderen op te laten groeien… daar twijfel ik aan. Die gaan echt niet ongelukkig worden als er nog borden op tafel staan of blokjes Lego op de grond liggen.

Dus is het belangrijk?? Nee toch? Do we really care?? Ik hou niet van een leeg huis. Als iemand zijn huiskamer eruit ziet als een showroom (en nu gaat minstens één iemand zich aangesproken voelen. Ja jij, Isabelle, haha) dan durf ik er amper met mijn kinderen te komen. En please, geef ze dan zeker geen chocolade.

In mijn huis wil ik dat iedereen zich meteen thuisvoelt. Als je zin hebt om met een koekje op de sofa te duiken, lekker onder een dekentje, dan is mijn missie geslaagd. Ik wil een gezellig huis! Natuurlijk moet het ook proper zijn… en een beetje opgeruimd. Maar wanneer of hoe vaak of hoe lang is nu eenmaal moeilijk te bepalen en dus ook moeilijk om te regelen.

Kan je huis wel ALTIJD netjes en proper zijn??

Kan dat?

Ja?

Heeft iemand van jullie kinderen én een opgeruimd én proper huis 24u op 24u? Hoe doe je dat dan?? Ren je er dan voortdurend achteraan? Of zijn ze zodanig gedrild dat ze alles opruimen?

En je man?? Want die genereert ook rommel!!

Nee, ik geloof daar niet in. Ik vind dat de dag gewoon voor je kids is, tenzij je natuurlijk aan het werken bent hè :). Maar ik besteed het liefst zoveel mogelijk tijd aan leuke dingen als de kids wakker zijn. Als ze slapen fix ik dan wel alles…

Dus hoe doe ik dat dan?

Wel, ik werk nu in fases :). En eigenlijk kom het er op neer dat ik tijdens de dag alle hoop op een opgeruimd huis laat varen om er, zodra de kids in bed liggen, weer vollebak in te vliegen. Dit zorgt er dus voor dat ik tijdens de dag overal nestjes van rommel achterlaat.

Zo is de ochtendroutine hier zo chaotisch dat je dan onderstaande zaken tegenkomt als ik al de deur uit ben:

  • In de keuken: Broodplankje, mes ernaast en de restjes van het fruit dat gesneden werd er nog op. Reken daar nog een vuile koffiekop bij, want verder als dat reikt mijn ontbijt niet. En twee kommetjes met cornflakes restjes
  • In de badkamer: Pyjama’s op de grond. Badspeelgoed ergens in het midden van de vloer en kleren die de selectie van die dag niet haalden.
  • In de gang: Een bergje zand dat ‘s ochtends nog uit de schoen werd geschud en regelmatig kan je ook nog een tas vinden met mijn middageten dat ik meestal in de ochtend hectiek vergeet.
En als ik dan ‘s avonds terug kom en de man was niet thuis door zijn job, dan voeg ik bovenop alle nestjes ook nog deze rommel:
  • In de keuken: Pannen en potten en andere rommel. En dat kan gerust in het afwasmachine. Maar wat ik erin steek wordt er door de kleinste terug uitgehaald dus ook die taak blijft liggen tot ‘s avonds
  • In de badkamer: Bovenop de chaos van de ochtend voegen we nog wat zand en vuile kleren toe. En als het echt chaos was dan vind je daar ook mijn kleren ergens op de grond want dan ben ik al om zes uur ‘s avonds in mijn pyjama gesprongen.
  • In de slaapkamer: Daar vind ik dan de lege fles melk van de kleinste van die ochtend.
  • En tot slot vind je nog ergens een zak boodschappen waar ook nog wat belangrijke briefjes van school tussen rondslingeren.

En dan gebeurt de magie.

De kinderen in bed. De man uit huis (die is dan weer ergens aan het dansen of les aan het geven) en ik vlieg vervolgens als een wervelwind door het huis.

Ik werk dan van boven naar beneden. Op de trap zie je telkens stapeltjes was of andere spulletjes die al dan niet naar boven of beneden moeten. En net omdat me dan niemand “nodig” heeft en niemand in de weg loopt, kost me dat veel minder moeite (en irritatie) dan wanneer het huis vol loopt met de venten.

En het is ook van die rust waar ik van droom. Want in het weekend ben ik bezig met de kiddos overdag. Maar wanneer poets je dan en wanneer doe je dan je huishouden?? ’s Avonds toch?

Dus door de dag heb ik dan maar happy kids en een messy kitchen.

Amen.

° Alice is de foto’s aan het uitsorteren en schaamt zich toch een beetje. Foei, jij maatschappij met je druk!! °

x Alice x

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d