Vertelsels

Ben je zelf belangrijk genoeg?

En ik dan 8Een poosje geleden schreef ik al over de overvloed van prikkels die we allemaal binnenkrijgen en de risico’s die daar aan vast hangen. En één van de grote risico’s is jezelf erin verliezen…

 Hoe bedoel je, jezelf verliezen?

Vraag jij je wel eens af wanneer jij je zin mag doen? Of vraag je je wel eens af wanneer jij aan de beurt komt? Wanneer jij nog eens echt iets voor jezelf kan doen?
Ben je ook elke dag bezig met alles en iedereen rondom je, maar blijft er voor jezelf niets over?
Als je nu denkt:”Ja! Wanneer deed ik nog eens iets voor mezelf???”, dan lees je best verder want dan zit je in een gevarenzone…

De gevarenzone?

Ik wil geen paniek zaaien natuurlijk. Ik zaai veel liever lekkere aardbeien, maar dat is een andere topic.  Dus, de gevarenzone, daarmee bedoel ik dat je best er eens bij stilstaat wat dat precies voor jou betekent… iets voor jezelf doen. En belangrijker: maakt het je verdrietig of rusteloos als je nooit iets voor jezelf kan doen?
En als je nu echt niet weet waar ik het over heb, dan is dat super! Dat wil zeggen dat jij jezelf belangrijk genoeg vond de afgelopen tijd om jezelf wat aandacht te gunnen. En zo hoort het ook…
Maar velen doen dit niet… Velen zetten zichzelf op de laatste plaats…
Altijd op de laatste plaats!

Maak kennis met het mama-syndroom

Want hoe kan dat nu eigenlijk, dat je het gevoel hebt dat je nooit iets voor jezelf kan doen? Misschien begrijp je wel echt helemaal niet waar ik het over heb?
De kans is groot dat de mensen met een gezin me wel begrijpen. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds staat je leven namelijk in het teken van anderen.
Trouwens, als je een drukke carrière hebt, of huisdieren, of veel hobby’s, dan snap je me misschien ook.

Even verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.

Ik sta ‘s ochtends op omdat er òf een van de kids wakker is òf omdat mijn wekker afgaat. Vervolgens maak ik me klaar voor mijn werk en zorg ik dat de boekentassen voor de kids klaar staan. Na een drukke dag op het werk zorg ik thuis al dan niet voor het eten voor iedereen en doe ik het huishouden nog. Vervolgens doe ik nog een paar zaken voor mijn job of bel ik wat met vriendinnen terwijl ik aan de afwas sta en dan ga ik slapen.
Basic routine. One of a dozen. Niets speciaals.
Oké…
Maar…
Wat deed ik precies voor mezelf?

Wat doe jij eigenlijk voor jezelf elke dag?

Ja, die kids zijn cute, en je partner hopelijk ook. Dus het is zeker leuk om voor hen te zorgen, maar dat doe je niet alleen maar voor je eigen goed gevoel, dat doe je ook voor hun.
Werken? Mja, I love my job. Maar doe ik het alleen voor mezelf? Ik doe het graag door de mensen die ik leer kennen en voor de voldoening die ik er uit haal. En voor het loon natuurlijk, maar dus niet puur alleen voor mezelf.
Zelfs als ik bel met vriendinnen en we hebben weer een of andere leuke theorie of gameplan over die ene leuke man die ze hebben leren kennen, zelfs dan is het niet alleen voor mezelf.

Concreet?

Je doet pas iets voor jezelf als jij er energie uit haalt zonder er veel energie voor af te moeten geven aan anderen…
Volg je me al een beetje?
Dus al die zaken zoals werken, zorgen, zelfs bloggen, doe je voor jezelf én voor anderen en die zaken brengen dus een bepaalde druk met zich mee. Je doet ze dus niet alleen voor jezelf…

Maar wat KAN je dan voor jezelf doen en waarom is dit zo belangrijk?

Het is belangrijk omdat we allemaal een  bepaald level aan energie in ons hebben. En als je constant overal energie uitdeelt zou je wel eens met een leeg batterijtje kunnen vallen… en dan zit je in die gevarenzone. Een gevarenzone die het begin van een burn out kan betekenen…
Want burnouts is tegenwoordig alom gekend en helaas ook alom tegenwoordig… en dat kan iedereen overkomen… en zeker mensen die hun batterijtjes voor iedereen behalve zichzelf inzetten.
Dus nu stel ik je nog eens de vraag…
Doe jij iets voor jezelf?
En wat kan je voor jezelf doen?
Ik heb een aantal zaken op mijn lijstje staan die mijn batterijtjes kunnen laden:
  • Slapen (misschien de meest letterlijk batterij-op-lader maar ook de meest effectieve)(zucht… #momlife)
  • Een boek lezen
  • Mijn bullet journal aanvullen zonder de trackers meegerekend want die geven wel weer verwachtingen hahahaha
  • Blogs lezen
  • Een Gingerlove (helaas geen sponsoring hier hahaha) drinken en naar buiten kijken in alle stilte
  • Wandelen of fietsen, zonder specifieke bestemming
  • Winkelen zonder dat ik iets nodig heb
  • Bloggen, maar dan enkel als ik geen deadline heb… hahahaha
  • Foto’s maken
  • In bad liggen zonder kinderen die roepen dat ze net kaka hebben gedaan
En denk eraan: deze zaken werken ook pas als je ze overtuigd doet zonder je schuldig te voelen dat je iets of iemand anders van je planning hebt afgeschoven…

Heb ik je al een beetje op weg geholpen? Besef je hoe belangrijk het is?

Nog één laatste vraag…
Hoeveel tijd gun jij jezelf per week?
Als je bedenkt dat er 7 dagen van 24 uur in een week zitten… dat heeft je 168 uur per week…
Ben je 10% waard? Toch wel zeker!!
Ja?
Doe de oefening eens omgekeerd…
als je nu denkt dat je amper 5 uur per week echt voor jezelf hebt, zonder gestoord te worden… hoeveel procent is dat dan??

Triestig hè…

° Alice steekt haar kroost in bed. Aait ze nog eens liefdevol over hun bolleke en hoopt dat ze nu even ME-Time krijgt°

 

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

2 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d