Vertelsels

Help! Ik word geleefd! Als je gedachten meer prikkels genereren dan een cactus…

P1020699.jpg

Zoals iedereen nu wel weet ben ik een gigantische fan van To Do lijstjes. Ik ben er zelfs zo fan van dat ik ze ondertussen niet alleen op kladblaadjes en gsm notities maak, maar ze nu ook orden in een Bullet Journal en in Trello.

En toch… toch blijf ik een constant stroom van gedachtengangen hebben in mijn hoofd. Op het werk zijn er wel drieduizend dingen die ik kan doen, en ook thuis rolt het lijstje verder… Overal zie of bedenk ik dingen die ik nog moet doen… Overal word ik geconfronteerd met prikkels…

Daarom wil ik het nu eens hebben over al dit soort prikkels, gedachtengangen en andere stressprikkels die je als volwassene in je privé leven ervaart.

Prikkels?

Als volwassene heb je best wat verantwoordelijkheden. De meesten onder ons werken en velen van ons hebben een partner en al dan niet een paar kids erbij. Gooi daar nog wat hobby’s van jezelf of je kroost bovenop, een huishouden en een sociaal leven, en je hebt een Recipe for disaster als het op prikkels aankomt. En die prikkels, die doen wat met een mens.

Wat als ze met teveel zijn?

Op zich kunnen velen van ons die prikkels, die verantwoordelijkheden, de planningen en de taken wel allemaal goed aan. Multi-tasken is natuurlijk een absolute must, net zoals organiseren, hulp vragen af en toe en durven afblokken.

Maar wat als dat niet voldoende is om het bos nog te zien door de bomen? Wat als je wordt overweldigd door dat alles?

Misschien eens een voorbeeld geven van mijn eigen chaotisch universumpje...

Ik werk zelf fulltime. 40 uur per week gaat naar mijn job als Business Manager. Nee wacht dat is niet waar. Ik werk 4/5e met ouderschapsverlof. Maar die vrije dag per week wordt altijd opgeslorpt door meetings en andere zaken. In ieder geval: veel uitdagingen en leuke mensen maken het tot een heerlijke bezigheid waarin ik veel energie steek/kwijt kan. Maar dit is natuurlijk niet alles. Misschien moet ik de rest van de zaken eens in een lijstje steken…

  • Twee kids, één in de crèche deeltijds en de andere op school
  • Een man die de kost verdient als dansleraar. Zeer cool! Breakdance, hiphop en noem maar op. Voordeel hiervan is dat hij elke ochtend de kids kan dispatchen waar nodig, maar nadeel is dat hij ’s avonds én in het weekend les aan het geven is.
  • Mijn derde baby is mijn blog. Diegene waar je nu dus op zit. En deze klaagt al dat hij te weinig aandacht krijgt.
  • Mijn familie. Die creëren soms extra tijd (oma is een top babysitter) maar soms ook niet haha
  • Mijn sociaal leven, wat zich op dit moment beperkt tot avondjes bij vriendinnen thuis omdat er altijd wel iemand kids te slapen heeft.
  • Mijn hobby’s. Oei, wacht nee, daar is geen tijd meer voor.

En ik had het er het laatst al over, hoe moeilijk het is om je tijd “eerlijk” te verdelen. Maar ik merk gewoon dat als ik niet zelf ga ingrijpen, dat ik dan echt geleefd wordt…

Dus wat wordt mijn plan van aanpak?

Wel, daar zit ik nu al dagen over na te denken. Want natuurlijk helpt mijn Bullet Journal me wel, en vind ik dit ook echt een aanrader, toch is dit niet dé oplossing, want als er geen tijd voor is om hem in te vullen sta ik nog nergens.

We gaan dus keuzes maken!

En dat is iets wat ik iedereen wil meegeven: durf te kiezen! En durf af te blokken! Je kan niet elke dag maar gewoon alles op je af laten komen. Als ik dat moet doen, dan werk ik elke dag tot zes en dan ruim ik elke dag op tot middernacht. De enige vriendinnen die ik dan nog hoor of zie zijn diegenen die zich zelf opdringen en voor mij, mezelf, ikke, blijft er dan niets meer over!!

Concreet aub?

Wel, mijn huishouden slorpt bijvoorbeeld al te veel tijd op. Er zijn long term en short term oplossingen. Denk aan hulp vragen, afwasmachines, minder spullen, georganiseerdere kasten, … en noem maar op. Allemaal zaken die binnenkort in mijn Bullet Journal staan. En dus allemaal zaken die zorgen voor minder prikkels rondom je.

Maar de beste oplossing? Dat is gewoon afblokken.

Lach er maar mee, misschien denk je nu: alsof alles dan ineens zichzelf gaat opruimen en doen. Neen. Dat is waar. Maar door af te blokken werk je sneller en efficienter. Je beslist wat je doet en hoe lang en je zorgt dat je nog ME-TIME plant. Want ook al blijf je poetsen en opruimen en koken en god weet wat nog allemaal, het houdt toch nooit op. Dus dan maar gewoon definiëren. En je gaat merken dat je efficiënter gaat werken op termijn!

En dan kan ik na mijn vooraf bepaalde taken ook er voor zorgen dat mijn zelf gekozen leuke taken ook een kans krijgen! Laat dat dan mijn blog en mijn Bullet Journal zijn.

°Alice ziet het helemaal zitten en stapt de volle wasrek voorbij, want het huishoudblok is afgesloten°

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!