Vertelsels

Bloggen is een leuke hobby!

P1020031Rose sprak enkele dagen geleden over hobby’s voor kinderen.. maar what about onze hobby’s?

What about…

Bloggen…

Bloggen?!

Het is iets waarvan iedereen wel ongeveer weet wat het is… en misschien doe je het zelf ook wel! Maar is het echt dat wat je denkt dat het is?

Laten we eerst eens naar de definitie er van kijken:

Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto’s (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.

Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

Dus een blog is eigenlijk een dagboek waarop de blogger dingen post. Simpel toch?

Maar is het ook zo simpel?

Als je zelf blogt, dan zit je nu vast te puffen of te knorren van ongenoegen, want simpel, dat is het zeker niet! En voor de lezers die graag blogs lezen maar ze dus niet zelf schrijven vraag ik om even verder te lezen, want bloggen is geen hobby!!

Wat komt er nu allemaal bij kijken, bij dat bloggen aka online dagboek bijhouden?

Technische kennis. 

Je kan geen blog onderhouden zonder je te verdiepen in ingewikkelde zaken. Natuurlijk zijn er voldoende simpele en erg intuïtieve platformen die je kunnen helpen starten… maar eens je iets uitgebreider of meer in je eigen stijl wil werken dien je toch al aardig wat technische kennis te hebben/vergaren. Wij vliegen regelmatig nog eens uit cyberspace omdat we één of andere plugin verkeerd hebben aangepast of weet-ik-veel-wat-er-soms-gebeurt, en geloof me, dan is het echt soms zoeken en kraken met die hersens om alles terug up-and-running te krijgen!

Gevoel voor taal.

Niets zo leuk als een dagboek bijhouden en zomaar je eigen hersenspinsels neerpennen. Op een blog zit er echter net iets meer uitdaging aan. Zo hoor je toch liefst zo foutloos mogelijk te schrijven, want anders ga je mensen misschien ergeren en dus wegjagen. Verder dien je ook zinsconstructies te gebruiken die aangenaam zijn om te lezen… niet evident! Ik betrap mezelf er soms op dat ik een blogartikel nalees en dan denk: dit kan geen kat volgen!

Inhoud.

We zien elke dag mama-bloggers toetreden tot blog-land, maar veel van deze bloggers vallen na de typische zwangerschapsupdates stil. Waarom? Omdat die updates inderdaad aanleunen bij het dagboek gevoel, maar vaak is nadien de inspiratie op om nog meer inhoud toe te voegen. Of de tijd is op… en dat brengt ons dus naar het volgende punt:

Tijd!

Dit is echt een van de grotere hindernissen in mijn leven. Rose en ik werken beiden voltijds en daar twee kids, tel daar een echtgenoot, een sociaal leven en nog wat hobby’s bovenop, wel, dan zit je snel zonder tijd. En als je dan ook nog eens probeert een Bullet Journal bij te houden… wel… dan kan ik je vertellen dat de tijd wel eens “op” is. Want schrijven kan je overal doen, maar zorgen dat alles netjes op je blog terecht komt, dat kan alleen op een computer in alle rust thuis, zonder kiddos!

Lay-out.

Dat schrijven, dat doe ik op de meest gekke plekken, in de bus, in bed, in de zetel en zelfs op het toilet haha, maar dan begint het werk… Je moet je tekst in een overzichtelijk jasje steken. Titels, subtitels, alinea’s, … Noem maar op!

Foto.

En die foto, dat is bij mij altijd de grootste uitdaging. Begrijp me niet verkeerd: ik ben dol op foto’s maken!! Ik heb mijn camera ook vaak op zak… maar een foto vinden die past bij het artikel én die goed genoeg is zonder persoonlijke info erop die ik niet wil delen én die past in de richtlijnen en frames van mijn wordpressthema, wel, dat is soms wel eens een pittige uitdaging. En dan heb je ook nog eens dat gedoe met geheugenkaartjes, foto’s op gsm’s en bewerkingen…

Personal Life.

Hou er rekening mee dat het niet altijd even simpel is om je persoonlijk leven voldoende af te schermen. Wij posten onze kinderen schaamteloos op het internet en soms denken we “waar zijn we in godsnaam mee bezig??”. Het is en blijft het World Wide Web…

Geld.

Net zoals velen onder jullie wilden wij er in het begin geen geld in steken. Bloggen was een hobby en zo moest het blijven. Maar al snel komen kleine zaken die je beter wil en werd er al snel een domein gekocht… en visitekaartjes… en een betere camera… en noem maar op… En ik maak die kosten zonder problemen want het brengt mij heel veel plezier, maar gratis bloggen, daar doen wij niet meer aan!

Marketing.

Dit is een punt waarbij ik een beetje een dubbel gevoel bij heb. Je kan namelijk perfect bloggen voor jezelf (en er dan ook geen kosten aan maken), maar eens je het leuk vindt om ook voor anderen te bloggen en je dus denkt aan groeien en mensen bereiken, dan kan het gebeuren dat je er niet alleen een beetje geld in steekt, maar dat je dus ook moet werken aan je marketing strategie. De ene doet dit door Facebook ads, of door op alle andere blogs een reactie te plaatsen, de andere heeft een aanlokkelijke Instagram feed en nog een andere zal zijn artikels delen in Facebookgroepen of is aanwezig op allerlei events. Manieren genoeg, maar deze manieren zijn dan ook weer… time-consuming!

Dus is bloggen een hobby?

Je hoort het al… bloggen is meer dan een hobby. Het is voor velen onder ons een levenswerk, een baby’tje en een fulltime job (niet persé als enige fulltime job, maar dus vaak bovenop je “echte” fulltime job haha)

Dus als je eraan wil beginnen, begin er dan aan met veel plezier en liefde, maar besef ook wat het inhoudt!

En als je weer eens een fijn artikel ergens leest, geef dan eens een thumbs up, of een leuke reactie en sta er eens bij stil hoeveel moeite de persoon achter de blog er in heeft gestoken.

 

° Alice sleurt en trekt nog wat aan de titels en zucht eens goed… Wat voor foto ga ik hier nu weer bijzetten?? Een flatlay dan maar van mijn toetsenbord, fototoestel en een boekje? #cliché °

 

x Alice x

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d