Moederschap

Borstvoeding: Over afkolven en afbouwen

Wanneer je borstvoedingsverlof op een einde loopt

Nog één week en dan ga ik terug aan het werk. Niet dat ik tot nu toe op mijn luie gat heb gezeten, maar binnen één week krijg ik effectief geld voor mijn prestaties i.p.v. een knuffel en een kus (of dat mag ik toch hopen!). Terug gaan werken betekent voor mij ook afscheid nemen van borstvoeding.
Ik weet dat terug gaan werken niet automatisch betekent dat je moet stoppen met borstvoeding, maar mij lijkt het zo wel beter. Ik weet heus wel dat de werkgever verplicht is om borstvoedingspauzes te voorzien en een afkolfruimte, maar in werkelijkheid zie ik dit niet gebeuren. Er is gewoon geen tijd voor en als er uiteindelijk tijd voor is, dan denk ik dat mijn boezem allang ontploft is. Dat laatste mag je heel letterlijk nemen…
Tijd dus om af te bouwen en te vertrouwen op de wetenschappelijke expertise van al die babyvoedingsfabricanten.

Vroeger vond ik de mensen die heel emotioneel rond borstvoeding waren, een beetje onnozel. Maar nu heb ik er zelf wat moeite mee… geen idee of dat ook zo was bij het monster. Maar nu voel ik de weemoed toch een beetje. Zodoende probeer ik het allemaal ook een beetje uit te stellen. Op dit moment geef ik ’s morgens en ’s avonds nog gewoon borstvoeding, maar vanaf morgen ga ik ook stoppen met de ochtendvoeding. Na een beetje reken- en planwerk kan ik niet om de conclusie heen dat die ochtendmaaltijd niet te doen is.

Op sommige dagen begin ik om 7u op het werk; Een kwartier om van de parking omgekleed op de werkvloer te staan (6u45), een kwartier om naar het werk te rijden (6u30), 10 minuten om de kindjes naar de onthaalmoeder te brengen (6u20) en een kleine drie kwartier om 3 man op en aan te krijgen (5u35). En ja, dat laatste getal zal op die dagen op mijn wekker staan… Aanleggen of zelfs afkolven zit er dus niet echt in. Opstaan op dat uur zit er niet eens in! Gelukkig is dat maar enkele dagen het geval. Had ik al vermeld dat ik echt géén ochtendmens ben? *gaap*

Het afbouwen van de voedingen tussendoor verliep eigenlijk nog redelijk vlot. De allereerste voeding die werd overgeslagen, werd vervangen door het eerste groentepapje, dat maakte het voor mijn schuldgevoel iets minder zwaar.

Wanneer de spanning van het overslaan van 1 voeding te groot werd, dan werd de borstpomp even bovengehaald om “te kalven” zoals the husband van Alice dat zo charmant weet te zeggen ? Ook de borstschelpen van Avent kwamen zeer goed van pas, want wanneer je begint met het overslaan van zo’n voeding dan kan je toeschietreflex wel eens heel enthousiast worden en dan zijn borstkompressen lang niet voldoende… Flashback naar de teamvergadering van vorige week die een “beetje” uitliep: het regende niet maar ik was toch kletsnat.

Koetjes en kalfjes

Als je echter veel drastischer moet afbouwen met borstvoeding of wanneer je effectief alleen nog maar wilt “kalven”, dan kan een elektrisch afkolfapparaat wel eens van pas komen.

Ik weet dat sommige winkels zo’n afkolfapparaat op een geboortelijstje durven te zetten als “essential”, maar erg essentieel vind ik zo’n toestel nu ook weer niet. Met het monster heb ik veel moeten afkolven omdat hij niet zo goed dronk in het begin, dus toen was het wel essentieel. Maar bij de mini heb ik maar een enkele keer moeten afkolven omdat hij nuchter moest blijven voor een operatie. Zodoende is het dus helemaal niet nodig om een duurdere elektrische kolf aan te schaffen. Een simpele, handmatige kolf kan wel eens wat vrijheid bieden. Je kan natuurlijk ook handmatig afkolven maar erg praktisch vind ik dit niet (zal wel iets met handigheid te maken hebben).

Wanneer je toch iets frequenter zou moeten afkolven dan is een elektrisch afkolftoestel natuurijk wél erg handig. Maar voordat je naar de winkel rent: wist je dat je zo’n toestel ook 3 maanden gratis kan huren bij de thuiszorgwinkel? Enkele onderdelen moet je vanwege hygiënische redenen wel zelf aankopen. Maar voor de rest: lekker budgetproof  😉

Shjlopshjlopshjlopshjlop*

*Mocht je je afvragen hoe zo’n elektrisch afkolfapparaat klinkt, zo dus.

En de mini?

De mini trekt zich precies niet heel veel aan van de veranderingen in zijn menu, hij is blij dat zijn buikje lekker rond blijft. Toen hij de eerste keer een flesje kreeg, keek hij wel even vreemd op. Maar zodra hij merkte dat ook daar het witte spul uitkomt, was hij vertrokken. Bloemkool, broccoli, pompoen, appel, appelsien, mango en peer? Het gaat er allemaal even gemakkelijk in, uit is een ander verhaal… 

x Rose x

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

2 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!