Reviews

Melk in overvloed – Avent borstschelpen #review

Drinken of verzuipen…

Wanneer men problemen heeft bij het geven van borstvoeding dan wordt al snel gedacht aan ’te weinig melkproductie’. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook… Dit laatste wordt waarschijnlijk eerder aangekaart als een luxeprobleem, maar dat maakt het niet minder vervelend!

Voor onze mini is het letterlijk drinken of verzuipen en aan het einde (of midden) van een voeding zijn wij beiden meestal kleddernat. Vergeet die tetra- en hydrofieldoeken maar, een dweil is toepasselijker…

Natuurlijk is het handig om genoeg melk te hebben, maar je kan ook overdrijven met alle gevolgen vandien. En dan heb ik het niet enkel over de verschillende outfitwissels voor moeder en zoon, de natte handdoeken die zich opstapelen en de dozen borstkompressen die erdoor vliegen, maar over echte problemen.

Met het monster hadden we (of eerder melkproducerende ik) precies hetzelfde aan de hand: Melk in overvloed maar een baby’tje dat niet goed drinkt. Wanneer de melk zonder moeite komt, dan krijg je luie drinkers; een vicieuze cirkel waar je uit moet geraken. Hierover ga ik echter niet te veel woorden aan vuilmaken, gewoon om het feit dat je in zo’n geval best beroep kan doen op een lactatiekundige.

Deze tips kon ik echter niet voor mezelf houden: Hoe weet je of je kindje niet goed genoeg drinkt? Awel, door heel simpel zijn gewicht in de gaten te houden! En hoe weet je dat je kindje niet lang genoeg drinkt? Met andere woorden: wanneer je kindje enkel de waterige voormelk binnenkrijgt en niet de vette achtermelk? Gluur even in de poepluier! Is de stoelgang geel dan zitten er veel vetten in, is de stoelgang eerder groen dan ontbreken die vetten.

Wanneer zelfs je (borstvoedende) schoonzus de waarheid niet verbloemd… Thanks Alice…

Maar wat nu met die (te) grote hoeveelheid melk? 

In afwachting dat mijn lichaam zijn melkproductie leert te regelen*, ben ik niet van plan om telkens van outfit te wisselen na elke voeding (zo maar even om de 2-3 uur), dus dient er een oplossing gevonden te worden.

*In de eerste weken is het vooral afwachten totdat je lichaam de melkproductie afstemt op jouw kindje zodat vraag-en-aanbod optimaal worden. Maar daarmee is nog niet alles gezegd natuurlijk. Hoewel je na verloop van tijd geen last meer hebt van de grote hoeveelheid melk (meestal in de vorm van stuwing), blijft er nadien waarschijnlijk nog een klein probleem doordruppelen: de spontane lekkages. Tussen de voedingen door blijft het lekkagegehalte nog redelijk beperkt, maar tijdens het voeden kan het soms een natte bedoening worden…

Opvangen dan maar. Je hebt heel veel soorten borstkompressen, de één al duurder dan de andere. Ik denk dat ik alle merken heb uitgetest, maar er is er maar eentje die zijn werk doet: de wegwerp zoogkompressen van Lansinoh. Deze behoren jammer genoeg tot de duurdere, maar ze houden je kleren wel droog! Enkel, dat was toch het geval bij het monster. Nu, bij de mini, is het al een keer voorgekomen dat ook deze kompressen overliepen (maar ze lekten niet!). Kwestie van op tijd vervangen dus.

De mini is nu 2 weken oud, maar ik ben al bezig aan mijn vierde pak kompressen bezig (inhoud: 24 stuks!). Bij elke voeding kan ik twee nieuwe borstkompressen nemen. Uit nieuwsgierigheid heb ik zo’n overvol kompres eens op de weegschaal gelegd: 65 gram! Hetgeen wel echt de moeite is, maar ook wel het uiterste maximum…

Voordat dus al mijn geld opgaat aan wegwerpkompressen (ik heb ook wasbare bamboekompressen, maar deze durven wel te lekken) in plaats van aan schattige babykleertjes, ging ik op zoek naar een alternatief: de borstschelpen van Philips Avent.
De borstschelpen zijn kleine potjes die je in je beha stopt om de overtollige moedermelk op te vangen en die bijkomend ook je tepels beschermen. En dat laatste is vaak geen overbodige luxe!
Ik was zooo blij toen het pakketje werd geleverd! Echt, ik was die natte kleren en duizenden borstkompressen beu! Ik heb ze dan ook onmiddellijk uitgetest.

In het pakketje zitten twee paar borstschelpen en 1 paar steunkussentjes. De steunkussentjes klik je op de borstschelpen zodat je een potje hebt en deze steek je in je beha.

Eén paar borstschelpen is volledig dicht en kan je gebruiken tijdens de voeding; Wanneer ik aan de rechterkant aan het voeden ben, dan doet mijn linkerkant naar hartelust mee… met alle gevolgen van dien. Dus rechts voeden en links een schelp. Echter, de borstschelpen zijn natuurlijk niet heel groot. Bij mij kan er maximaal 40cc in en dan moet ik deze snel omwisselen met de volgende schelp, anders heb ik weer overstromingsgevaar. Maar voor de meeste mensen zal het waarschijnlijk groot genoeg zijn. *Toch als ik de reviews mag geloven.*

Het ander paar borstschelpen heeft verluchtingsgaatjes en dient om je tepels te ontzien tussen de voedingen door. Je tepels kunnen zo drogen aan de lucht en de lekkende melk kan nergens heen. *In theorie* Wanneer je echter met zo’n hoeveelheid melk als mij zit, dan zijn die verluchtingsgaatjes enkel ontsnappingsgaatjes. Van deze schelpen maak ik dus nog niet echt gebruik. Ik heb namelijk geen zin om, telkens wanneer ik me buk, een klats melk over me heen te krijgen.

Een nadeel aan de borstschelpen is wel dat ze natuurlijk zichtbaar zijn doorheen je kledij. Maar wanneer je geen strak bovenstuk aanhebt, valt dit ook heel goed mee. En je mag ze ook niet 24u op 24u dragen, dus draag ze gewoon even wanneer je “alleen” thuis bent 😉

Voordelen

  • Herbruikbaar
  • Comfortabel
  • Geen melkverspilling
  • Gemakkelijk
  • Blijft goed op zijn plaats door het siliconen steunkussentje
  • Tepel-verluchting!

Nadelen

  • Relatief kleine inhoud (40 ml max)
  • Beperkte bewegingsruimte met de schelpen met de verluchtingsgaatjes
  • Gekke vorm (onder strakke kledij)

Ik heb dus nog niet voor 100% een oplossing gevonden voor mijn natte kleren probleem, maar na verloop van tijd zal dit wel beteren. Nu houdt ik mij nog even bezig met een combinatie van handdoek, slabbetje, borstschelpen en -kompressen. De handdoek dient om mijn eigen kledij te beschermen, de slab is voor de kledij van de mini, de borstschelpen (ja, meervoud!) gebruik ik tijdens de voeding en de borstkompressen dienen voor de tijd tussen de voedingen.

*Whèèèèèèè – Rose zoekt haar materiaal bij elkaar en maakt zich klaar voor een volgende voeding* 🙂
x Rose x

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Eén reactie

Reageer ook even, dat vinden we leuk!