Moederschap

Je kind alleen thuis laten??

IMG_1890.jpgLaat jij je kinderen wel eens alleen thuis? Of neem je ze altijd mee?

Ken je dat moment dat je tijdens het koken ineens beseft dat je een ingrediënt niet meer in huis hebt. Hmmmm. Even goed door de kasten rommelen om dan alsnog snel schoenen over je cosy thuis outfit aan te trekken en naar de winkel te rennen.

Piece of cake!

Iedereen die zelf kinderen heeft denkt nu: NOT!

Want neen, dit is geen piece of cake. Dit is ellendig. “Snel even” is geen uitdrukking die nog in je woordenboek staat. Snel bestaat niet. Tenzij het over kotsen, stout zijn of kwaad worden gaat. Dus daar sta je dan…. en als moeder heb je dan geen andere keuze dan creatief te zijn. Of…
Wat als je nu gewoon wèl even snel zou lopen?? Gewoon… kind in box of kind voor de tv en rennen??!!!!

Maar wat als er dan iets gebeurt… dan ben jij er niet. Je kind kan beslissen om een breinaald in het stopcontact te steken of om in de diepvries te kruipen. Of stel dat jij zelf wordt overreden?? Hoe lang gaat het dan duren eer ze je kind vinden???

Nee!! Pure horror!

Dus wat doen we dan??

Juist ja, we steken ons kind, of kinderen als je meerdere exemplaren hebt rondrennen, dan maar in zijn kleren en vervolgens sleuren we  nog een buggy en ander stuff mee en gaan we naar de winkel. En dan zal het van jouw ruggengraat en de omstandigheden afhangen als je snel terug thuis bent met dat ene ingrediënt of als je een uur later met snoepjes, koekjes, een verhit kind, wat nekzweet en zonder dat ene ingrediënt thuiskomt. Been there done that!

En het was pas toen ik steun zocht bij mijn mama dat ze zei:

“Wij gingen vroeger gewoon alleen naar de winkel!”

Say whaaaaattt????

Dus ik vroeg haar de details!!

En toen vertelde ze me doodleuk dat ze helemaal naar de stad fietste met mij achterop toen ik een kleine ukkie was en dat ze mijn broer in de box zette en een plaat (LP, zo oud ben ik dus, man man) opzette van Doris en dat mijn broer, toen een jaar of vier, daar gewoon braaf naar bleef luisteren!!

Maar wat als…

En toen zei ze doodleuk: je kent je kinderen! Als ze anders geen breinaald in het stopcontact steken gaan ze dat nu ook niet doen.

“Maar wat als er iets gebeurt met jou???”

“Ik word liever overreden zonder mijn kinderen er bij. En een uurtje of twee kan een kind best zonder eten. En daarbij, dan moeten ze me al doodrijden hè, anders roep ik wel tegen de ambulanciers waar ik woon en waar nog een kind is.”

Zo simpel was dat gesprek dus. Ze snapte het probleem echt niet!

Dus na een paar minuten van een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling dacht ik: misschien overdrijven we wel? Misschien heeft ze gelijk?? Misschien kan het helemaal geen kwaad?

Dus nu vraag ik het jullie… Vanaf welke leeftijd kan je snel even naar buiten rennen en je kids alleen thuislaten? 

Ik testte het gisteren alvast even. (De oudste is bijna 5 en de kleinste bijna een half jaar. )Voor mijn experiment plopte ik de oudste voor de TV en de kleinste in zijn box. Vervolgens spurtte ik de deur uit en rende ik naar de winkel die op 10 meter van mijn deur ligt. Eenmaal binnen spurtte ik naar de rek van het brood… om vervolgens zo zenuwachtig te worden dat ik meteen terug naar buiten rende en zo snel als ik kon mijn huis terug in vloog. Het scheelde niet veel of ik had mezelf aangegeven aan de kinderbescherming…

Neen… ik doe het niet meer.

En mijn kids? Die lagen nog op exact dezelfde locatie als ervoor.

 

°Alice schept haar baby uit zijn box, propt hem in zijn maxicosi en gaat dan maar mèt kids naar de supermarkt°

x Alice x

BewarenBewaren

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

9 reacties

 • Ilona Izabella

  Ik hou er ook niet van hoor, mijn kids alleen thuis laten. Er is altijd íemand aanwezig. Ik durf nog wel naar beneden te lopen om een pakket aan te nemen van de postbode (we wonen in een appartementencomplex), maar de deur ga ik niet uit.

 • Rory

  Mijn kind alleen thuis laten? Never. Ik vond het al moeilijk om haar beneden te laten als ik even op zolder de was ging doen. Eigenlijk moest ze altijd mee, maar nu – nu ze 5 jaar is – weet ik zeker dat ze geen rare dingen uithaalt. Maar alleen thuis laten? Nee echt niet. Mijn moeder deed het overigens ook. Niet alleen met mij (bouwjaar 1970) maar ook met mijn broertje (bouwjaar 1987). Alle begrip voor hoe anderen het doen, maar dat zou ik nooit doen.

 • Ciska

  Ik heb wel eens dezelfde gedachten. Ik heb wel eens een babayfoonapp op mijn telefoon grbuikt, wanneer mijn kinderen in bed lagen. Bijv. Als ik met de oudste ging buiten spelen. Pas geleden meldt de oudste 4,5 naar school de jongste 2 protesteerde en had totaal geen zin. Ik vroeg hem of hij thuis wilde blijven. De bel ging en ik moest een beslissing maken. We kunnne rollend naar schop dis. Jongste thuis met zijn boterham oudste even snel naar de klas gebracht. Jongste stond bij thuiskomst hulend voor de deur. Nog even niet dus haha

 • Cynthia

  Hahaha herkenbaar! ‘Even’ de deur uitgaan is inderdaad niet meer een optie met de kleine. Ik neem ukkie gewoon mee, maar doe er dan wel 3x zo lang over. Dat moet dan maar. Anders hebben mijn hart en hoofd geen rust. En dat is me toch ook veel waard. 😉

 • Maud - Maudgeniet.nl

  Hihi, zo leuk en herkenbaar om te lezen! Naar de winkel doe ik niet, maar een heeeeeel snel rondje met de hond wel. Maar alleen als ze allebei in bed liggen te slapen.

  De reden!? Ik ben 1x gegrepen door een hond (wat maar net goed ging) en ben nu elke keer weer bang om dat beest (Google; een Kangal / Turkse berghond) tegen te komen. Ik weer zeker dat er weer ‘oorlog’ komt tussen onze honden als ze elkaar weer zien. Als ik (of mijn hond) ooit weer gegrepen wordt, kan dat écht niet waar de kindjes bij zijn..

Reageer ook even, dat vinden we leuk!

%d