Moederschap

Op de woorden (van je kinderen) letten

You say whaaaaatttt?

Now you’re under control
And now you do what they told ya
Fuck you, I won’t do what you tell me
Motherfucker!

~ Rage Against The Machine – Killing in the name…

Moddefokke!

~ Mijn zoontje van 2,5 jaar

Ik ga het niet hebben over het liedje van Rage Against The Machine (ik denk dat het al genoeg zegt dat deze muziek door onze luidsprekers raast tijdens het ontbijt), maar over mijn zoontje.
Want hoewel ik een tijdje terug al schreef dat wij op onze woorden moeten letten, blijkt dat de radio nu ook op zijn woorden moet gaan letten, aangezien wij die ochtend toch een beetje verbaasd opkeken toen dat laatste woordje uit de mond van onze headbangende zoon kwam.

Onze oudste zoon lijkt alweer een beetje meer op mij. Terwijl zijn papa naar de muziek luistert, luistert zijn mama naar de teksten, en hij dus blijkbaar ook. Oh.

Echo echo echolalie

Het monster heeft echolalie. En voor je gaat opzoeken welke enge ziekte dat nu weer is: hij praat ons na.
Eigenlijk alles wat we doen pikt hij op, zoals een hele dierentuin bijeen: hij zegt ons na als een papegaai, aapt ons na en hij heeft het geheugen van een olifant.

Elk woord dat over onze lippen komt, wordt herhaald. En niet altijd even correct.

Zo kan ik me goed voorstellen dat onze onthaalmoeder (en alle andere mensen met wie het monster contact heeft) wel eens grote ogen opzetten wanneer het monster weer eens zijn mond opentrekt. En dat mondje van hem staat bijna nooit stil… Zo wist het monster mij gisteren te vertellen dat hij een flink pak rammel had gekregen. Euhm, oké? Mijn man kan nogal verbeeldend spreken en verkondigt tijdens een kietelgevecht wel eens dat hij het monster ‘een flink pak rammel’ gaat geven, wat dus zoveel betekent als een drumsolo op het achterwerk… Leg dat maar eens uit. (Wait, I think I just did. Hummm).

Soms kan het ook best grappig uitdraaien. Zo kan het monster plots zeggen: ‘Ik ben beetje lamzak’. Hetgeen zoveel betekent als: ‘Wil je mij dragen?’ Het is maar net hoe je de woordjes aanleert. Toen mijn man, bijvoorbeeld, vertelde dat we pas gingen zwemmen in de zomer – en een hele autorit later met de vraag waar de zomer is – concludeerde het monster dat de zomer een lamzak is (omdat hij er nog niet is).

Associaties

Het zijn trouwens niet alleen de woordjes die je aanleert, maar ook de uitspraak ervan. Dan heb ik het niet over het woordje ‘cool’ dat hier steevast als ‘kool’ uitgesproken wordt, maar over de stem die de hoogte inschiet wanneer we het hebben over baby’tjes en alles wat ‘sjattig’ is.

De associaties die kinderen maken zijn fascinerend.

Een koe is dan ook niet gewoon een koe. Nee, dat is Bettina (van Paw Patrol). Alle katten zijn een hele poos Bamboe geweest en mooie meisjes met lange, blonde haren zijn allemaal Metie.

Wanneer het monster heel groot verkondigt dat hij koffie gaat drinken (voor je ook maar iets in je hoofd kan halen; wij drinken geen koffie, we hebben niet eens een koffiezetapparaat), betekent dat voor hem gewoon iets drinken (met een koekje erbij).

“Slechte” woorden

Als ik zeg dat het monster alles herhaalt wat er gezegd wordt, bedoel ik ook echt ALLES. Hij wordt niet voor niets een muileman genoemd. Maar niemand is perfect en dus worden er ook wel eens slechte woorden herhaald. Dat zijn niet enkel de scheldwoorden zoals een F-woord (dat hij bewonderenswaardig correct wist te gebruiken maar nu gelukkig is vergeten*), ook de koosnaampjes van sommige mensen worden overgenomen, alsook de eigennamen (bij gebrek aan koosnaampjes). Zo durft het monster mij wel eens aan te duiden als Romme. Om de kriebels van te krijgen!

*Toen negeren niet meer hielp hebben we er een mouw weten aan te passen: “F*ck!”, “Nee, de kip zegt TOK”… Pfiieewwww!

De communicatie tussen mijn man en mij lijkt soms wel op een Spelling Bee Contest.
‘Waar is de t-u-t?’
‘Straks wat c-h-i-p-s?’
‘Zouden we hem nog een s-n-o-e-p-j-e geven?’
Allemaal woorden die het monster niet mag horen, niet omdat ze “slecht” zijn maar omdat ze een hoog hebben-hebben gehalte hebben. Wij laten ons niet meer vangen 😉

Zeggen jouw kinderen zaken die ze eigenlijk niet mogen zeggen?

 

°Rose stoot haar teen tegen de tafelpoot “Ffffffffffff foei!”°

x Rose x

BewarenBewarenBewarenBewaren

Geen pessimist maar wel een realist. Rose staat nuchter in het leven maar is helemaal in de wolken met haar 3 mannen en meisje. Met de oudste van de mannen is ze getrouwd en van de Monsters (°2015, °2017 en °2018) is ze de fiere mama. Ze is meestal onbereikbaar maar deelt graag haar hersenkronkels.

Reageer ook even, dat vinden we leuk!