Moederschap

Je tijd eerlijk verdelen onder je gezin en jezelf… Wie krijgt het grootste stuk?

Huishouden-tijdsindeling-1.jpgHoeveel tijd besteed jij aan je gezin en hoeveel blijft er over voor jezelf? En wat als iedereen het grootste stuk opeist?
Ik denk er al lang aan om eens een artikel te maken over je tijdsverdeling als je een gezin hebt. Want er komen natuurlijk wel wat taken bij kijken die gedaan moeten worden en ik merk vooral dat mensen mèt kinderen zich afvragen hoe we het voor elkaar krijgen terwijl mensen zonder kinderen maar niet begrijpen waarom ik zo weinig tijd heb. Tijd om het voor beide partijen eens zwart op wit te zetten en duidelijk te maken.

Hier komt mijn rekensommetje!

Dagelijkse routine:
 • 6u45 Mijn wekker(s) gaan af en ik gooi mezelf uit bed. Nu is het een kwestie van mezelf zo snel mogelijk klaar te maken want als de rest wakker wordt is mijn planning al om zeep.
 • 7u10 SlaapSam zorgt er hopelijk voor dat de bubbel weet dat hij uit bed mag. Gelukkig is hij lekker flink en komt hij gewoon naar beneden met een goed humeur (en een teddybeer of twee drie). Als hij niet zelf komt moet ik hem zelf wakker maken en dan word ik meteen afgestraft want daar verlies ik toch een minuut of tien aan.
 • 7u35 Ik probeer buiten te geraken. Ondertussen heb ik al boterhammetjes gesmeerd, Bubbel gesupervised dat hij correct is aangekleed en zijn tanden heeft gepoetst. Het ontbijt van de Bubbel heb ik ook al op tafel gezet zodat hij dit kan opeten voor hij naar school gaat. En natuurlijk wordt er een fles melk naar boven gebracht voor Spruitje. Die valt onder the Husband zijn supervisie aangezien die kleine spruit nog niet echt een ritme heeft. Als ik aan het vertrekken ben komen de Husband en de Spruit trouwens naar beneden.
 • 7u40 Ik ren vloekend de deur uit omdat dit eigenlijk toch te laat is maar ik mijn planning maar niet krijgt aangepast aan een vroeger uur. De reden dat ik niet eerder de deur uit geraak is altijd een externe factor (lees: de kids)
Vervolgens spring ik in de auto of de bus en hoop ik dat Murphy niet mee ingestapt is en dat ik rond 8u20 ten laatste op mijn werk aankom. Als ik op de bus zit prop ik er nog een blogpost bij af en toe. Ik bedoel, wat doe je anders op een bus dan naar je smartphone staren??

Ochtend voorbij, op naar de job!

Van 8u30 tot 17u30 werk ik. Ik heb gelukkig een leuke en uitdagende job in recruitment. Maar wel ook een job waarin ik ‘s avonds met een punthoofd thuiskom.  Niet dat daar iemand rekening mee houdt als ik eindelijk thuis ben na een drukke dag. Riep daar al iemand mama??
Nu is het zo dat wij verschillende schema’s hebben door de week. Op maandag, woensdag en vrijdag werk ik tot max 17u omdat ik dan de Bubbel uit de creche moet halen en de Spruit uit de naschoolse opvang.
Op dinsdag en donderdag heb ik de Husband die deze taak overneemt dus dat scheelt wel.

En we zijn klaar met werken... Voor velen is nu de dag al ongeveer om...

Maar niet voor ouders...
Eens thuis allemaal moet er natuurlijk doorgewerkt worden, want van 18u tot 20u krijgen de kids voorrang aangezien zij met eten in bed moeten geraken.
De volgorde wisselt elke dag, maar dit moet er op die twee uur tijd gebeuren:
 • We starten met het maken van avondeten voor iedereen die met bestek kan eten.
 • Terwijl ik sta te koken zit de Bubbel trouwens in bad als dat nodig is. De spruit was ik dan ook even lekker mee als ik mijn potten en pannen even alleen kan laten
 • Dan is het tijd om het avondeten op te eten (gecombineerd met duizend keer melden dat er doorgegeten moet worden voor het koud is)
 • Vervolgens ruimen we de tafel af en zorgen we er voor dat de kids iets leuks doen (soms is TV ook iets leuks... sorry not sorry)
 • Dan proppen we de kids in hun pyjama
 • Terwijl ik Spruitje in zijn pyjama prop laat ik Bubbel zijn tanden poetsen en naar het toilet ga. Niets zo handig als je vervolgens hoort "ik heb kaka gedaan mamaaaaa" als kleine Spruit net naakt op je verschoontafel ligt.
 • Dan nog even spelen met Spruitje op de speelmat zodat ik zeker weet dat hij moe is en in bed kan en Bubbel profiteert daar even van om met zijn Lego ernaast te spelen.
 • Eens we zeker zijn dat ze beiden moe genoeg zijn, dat de boertjes gelaten zijn en dat ze in hun pyjama zitten gaan we naar boven. Dit is meestel tussen 19u30 en 20u.
 • Als eerste droppen we de kleinste erin natuurlijk. Spruitje slaapt lekker in een slaapzak en terwijl hij zijn oogjes stilaan laat toevallen zorg ik er voor dat de Bubbel ook in zijn bed kan.
 •  Maar eerst een verhaaltje natuurlijk. Een verhaaltje wat soms nooit, soms twintig keer wordt onderbroken door de Spruit die al dan niet in slaap wil vallen.
 • Rond 20u gaan vervolgens alle lichten uit, na het hele "eerst alle knuffelberen ordenen in mijn nestje mama!" ritueel.

Word je er al moe van??

Moet ik nog even melden dat ik het net vermeldde ritueel op maandag, woensdag en vrijdag helemaal alleen doe? Want dan is de Husband les aan het geven... En soms komen daar nog trainingen bij of andere zaken en dan sta ik er ook wel eens de overige dagen alleen voor. Maar medelijden hoef je niet te hebben hoor. Als je goed hebt opgelet heb je vast opgemerkt dat ik geen kids mee naar het werk neem. Het brengen van de Spruit en de Bubbel gebeurt 's ochtends door de Husband. 🙂 Nu, even terugkomen op de dag...

Het moet nog beginnen! We zijn nog lang niet klaar...

Jaaaaaa, je leest het goed... De grootste chaos is nog niet voorbij hoor. Want eens die kleine kereltjes in hun bed liggen begint mijn echte Desperate Housewife job pas!! Eerst en vooral moet je namelijk de rommel opruimen die je zelf hebt gemaakt. Denk aan vuile kleren die nog naast de wasmand liggen, de afwas, nog niet volledig opgeruimd speelgoed, melkflesjes en slabbetjes die rondslingeren, brooddozen die nog in de boekentas zitten, post die nog nagekeken moet worden en jassen die nog niet werden opgehangen. En als je een slimme huisvrouw bent dan zorg je voor een slimme volgorde. We beginnen  niet zomaar als een kip zonder kop op te ruimen. Nee, eerst kijken voor een wasmachine in te steken zodat die klaar is als je alles hebt opgeruimd. Kan je die meteen ophangen. (Ik heb geen droger en ik haat het! Er staat hier trouwens ook geen afwasmachine... zucht) Nog zoiets wat je best op tijd start is het broodmachine. Brood maken we namelijk zelf, en dat duurt toch wel een uur of drie... Dus ook dat steek je zo snel als je kan in. Vervolgens kan je dus de eerder vermelde schade inperken en begin je met het voorbereiden voor de dag erna:
 • Boekentassen klaarzetten
 • Flesjes steriliseren, melkpoederbakjes vullen, crècheboekje klaarleggen
 • Outfits van zowel de Bubbel als de Spruit klaarleggen. (Voor mezelf is het al te laat want de Spruit slaapt al en dus kan ik al niet meer op mijn gemak een outfit kiezen. Ik graai dan maar 's ochtends iets bij elkaar in het donker.)
 • Broodplankje, mes, brooddozen, koekendoos en fruitdoosje klaarleggen
 • Was ophangen
 • Brood uithalen en laten afkoelen
 • Afwas wegzetten
 • Ontbijt dag erna klaarzetten

Zijn we nu klaaaaarrrr??

Wel, als alle vorige taken gedaan werden en niet werden onderbroken door een "ik moet pipi doen", "mijn deken ligt niet goed" of nachtelijk gekots of gejank door de kleinste, dan is het nu ongeveer 22u en later. Maar ik ben nog niet gedoucht! Sh°t!

Quality time!

... is dus niet van toepassing. Eer ik uit de douche ben is het al laat en kan ik beter gaan slapen. Want eigenlijk heb ik dan twee keuzes:
 • "Op tijd" erin zodat ik ongeveer 8u slaap haal en me de dag erna oké voel
of
 • Nog even wakker blijven... waar na ik mezelf helemaal vol prop met chips, ijs, snoep of andere rommel om toch maar niet in slaap te vallen na de eerste vijf minuten van Hollands Next Topmodel of Temptation Island ofzo.

Moraal van het verhaal?

Geen idee. Wat was ook alweer de bedoeling van dit artikel? Ik ben er moe van geworden. Ik wilde trouwens zo graag er eens een taartdiagram van maken, om echt eens te zien wie welk stuk opslorpt... maar dat is er nog niet van gekomen. ° Alice zet zich even neer en hoort het melodietje van het wasmachine. Ohja, zitten, dat doen we hier niet° x Alice x

Dol op hersenspinsels en vreemde theorieën, verslaafd aan To-Do lijstjes en goede voornemens. Getrouwd met "The Husband" en mama van "de Bubbel" en "de Spruit".

2 reacties

Reageer ook even, dat vinden we leuk!